spot_img

Ziua Internationala a Osteoporozei: Diagnosticul precoce si tratamentul adecvat reduc riscul de fractura si povara bolii

Osteoporoza, al carui nume inseamna efectiv “os poros”, este o boala in care densitatea osului este diminuata, facand osul mai fragil si mai predispus la fracturi. Pierderea osoasa are loc in mod silentios si progresiv si, de cele mai multe ori, nu exista alte simptome pana la aparitia primei fracturi. Exista insa numerosi factori care pot accelera procesul pierderii osoase si pot duce la osteoporoza. Unii factori de risc sunt neinfluentabili (mostenirea genetica, sexul feminin, talia mica, menopauza precoce, fracturi de fragilitate in antecedente, asocierea unor boli endocrinologice, reumatice, neurologice, digestive, hematologice, etc.), in timp ce altii pot fi influentati (stilul de viata, fumatul, consumul de alcool, lipsa de miscare, alimentatia deficitara, luarea anumitor medicamente).

Astfel, dupa instalarea menopauzei, femeile sunt la risc crescut sa dezvolte osteoporoza si sa sufere o fractura, datorita pierderii rapide de masa osoasa ce apare in aceasta perioada a vietii.

  • La nivel global, osteoporoza provoaca mai mult de 8,9 milioane de fracturi intr-un singur an.
  • Peste un milion de femei si barbati din Romania cu varsta de peste 50 de ani sufera de oseoporoza, avand un risc major de fracturi osoase de fragilitate. Aproximativ 20,5% dintre femei si 6,2% dintre barbatii in varsta de 50 de ani si peste din Romania sufera de osteoporoza.

“20 octombrie este Ziua Internationala a Osteoporozei si este important sa subliniem inca o data importanta  cresterii  gradului  de constientizare cu privire la preventia, diagnosticarea si tratamentul osteoporozei, o boala care afecteaza un numar estimat de 200 de milioane de oameni la nivel global. Cu o experienta de peste 20 de ani de cercetare in domeniul osteoporozei, compania Amgen este activa pentru combaterea acestei boli cronice si, ajutand, prin activitatea stiintifica care a dat roade, la tratarea oamenilor cu osteoporoza cu risc inalt de fractura. Prin actiuni corelate de diagnostic precoce si tratament, acestia isi reduc considerabil riscul de fractura”,  a declarat Alina Culcea, Director General Amgen Romania.

 

Masuri specifice pentru reducerea poverii bolii

Impactul acestei boli este unul major, dizabilitatile provocate de osteoporoza generand costuri extrem de mari pentru sistemele de sanatate, cat si pentru bugetele familiilor celor care sufera de aceasta boala. Astfel, la un an dupa o fractura de sold, 40% din pacienti nu mai pot merge autonom si  80% au nevoie de asistenta pentru activitati uzuale. Zilele de spitalizare generate de osteoporoza le depasesc pe cele pentru pentru cancer de san, infarct sau diabet, iar dupa o fractura de fragilitate, pacientii sunt de 5 ori mai expusi la o a doua fractura in urmatorii 2 ani.

  • La nivel global, osteoporoza provoaca mai mult de 8.9 milioane de fracturi intr-un singur an.
  • La nivel global, un os se fractureaza din cauza osteoporozei la fiecare 3 secunde.
  • La nivel global, 1 din 3 femei cu varsta peste 50 de ani va fi afectata de fracturi osteoporotice, dupa cum si 1 din 5 barbati cu varsta peste 50 de ani.
  • 80 la suta din oamenii care si-au fracturat un os din cauza osteoporozei raman nediagnosticati si netratati.
  • Fracturarea unui os poate fi un eveniment care modifica viata si care poate conduce la durere, pierderea mobilitatii si la o modificare a stilului de viata.
  • Riscul unei femei de a-si fractura soldul este egal cu riscul combinat de cancer de san, uterin si ovarian.

Pentru a reduce aceasta povara este nevoie, printre altele, de un diagnostic precoce in cazul osteoporozei. Un scan DXA, care este utilizat pentru masurarea densitatii osoase a coloanei si osului soldului, este tehnica cea mai comuna pentru evaluarea riscului de osteoporoza. Tratamentele pe baza de prescriptie medicala pot fi necesare pentru a reduce efectiv riscul fracturilor osoase asociate osteoporozei.

Programul national al bolilor endocrine prevede rambursarea costurilor examinarii cu absorbtiometrie duala cu raze X (DXA) pentru investigarea osteoporozei si rambursarea tratamentului gratuit pentru persoanele diagnosticate cu osteoporoza. Prin acest program, in fiecare an, sunt tratate peste 5.000 de persoane cu osteoporoza. Cu toate acestea, scanarea DXA ar putea fi restrictionata de numarul redus de aparate DXA din tara, tratamentul fiind de regula asigurat numai persoanelor diagnosticate cu osteoporoza prin intermediul scanarii DXA sau celor care au suferit deja o fractura de fragilitate.

Modelul FRAX, un algoritm care permite calcularea riscului de fractura, disponibil din 2011, nu este compensat la nivelul medicilor de familie si nici in ambulatoriul de specialitate.

“Aceasta zi este o oportunitate pentru a lua masuri si pentru a invata cu privire la factorii de risc in osteoporoza pentru tine sau pentru o femeie din viata ta, prin verificarea IOF Risk Check, ce poate fi completat pe telefonul personal, computer sau un alt dispozitiv. Sanatatea ramane in centrul atentiei in mijlocul unei pandemii globale, de aceea nu trebuie sa uitam importanta diagnosticarii si tratarii bolilor cronice precum osteoporoza si necesitatea unor masuri concrete din partea factorilor implicati”, a declarat Carolina Furdui, Manager Business Unit Amgen.

–––––––

DESPRE AMGEN

La nivel global, misiunea companiei Amgen este sa deserveasca interesele pacientilor. Astfel, angajatii Amgen isi dedica activitatea zilnica scopului de a inversa tendinta in bolile grave, care pun viata in pericol – impingand limitele stiintei pentru a transforma medicina.

Amgen se concentreaza pe domenii cu o mare nevoie medicala neacoperita si isi foloseste expertiza in domeniul productiei de medicamente biologice pentru a veni cu solutii care imbunatatesc dramatic viata oamenilor. Pionier in biotehnologie din 1980, Amgen a devenit cea mai mare companie independenta de biotehnologie din lume, a ajuns la milioane de pacienti la nivel global si in prezent dezvolta medicamente care au un potential unic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst