spot_img

Oxigenoterapia hiperbară, o metodă modernă de tratament și recuperare

Autor:
Dr. Cătălin Tîlvescu

Centrul Medical Nova Vita Tîrgu Mureş, str. Liviu Rebreanu nr. 29A. Tel: 0724.070.776

 

Oxigenoterapia hiperbară este o formă de tratament medical care stimulează regenerarea celulară prin creşterea cantităţii de oxigen disponibil ţesuturilor.

In timpul tratamentului, pacientul respiră oxigen pur la o presiune crescută, de obicei peste 2 atmosfere, în acest fel oxigenul este dizolvat direct în plasmă și poate fi transportat în zone ale corpului unde circulația sangvină este diminuată sau blocată.

Astfel, cantitatea de oxigen  crescută la nivel tisular întreține metabolismul celular în țesuturile hipoxice și stimulează regenerarea celulară precum și formarea de vase sangvine noi prin neovascularizație.

Deși indicația inițială pentru oxigenoterapia hiperbară este boala de decompresie, aceasta este folosită pentru o serie de afecțiuni grave precum: intoxicația cu monoxid de carbon, arsuri, embolia gazoasă, sindromul de strivire, abcese intracraniene, gangrena gazoasă, osteomielita refractară, infecțiile necrozante ale țesuturilor moi, ulcerul diabetic.

De asemenea este folosită ca și terapie adjuvantă pentru recuperarea post accident vascular cerebral, după inter­vențiile chirurgicale, în consolidarea fracturilor și scurtarea timpului de recuperare, tratamentul bolilor autoimune, migrene.

Această terapie este utilizată de mulți sportivi de top pentru recuperarea după diverse accidentări precum și pentru îmbu­nă­tă­țirea performanțelor, oxigenoterapia hiperbară nefiind considerată metodă de dopaj.

Tratamentul este efectuat în condiții de siguranță, complicațiile sunt rare și includ: leziuni ale timpanului, diplopie tranzitorie, pneumotorace cauzat de barotraumă (extrem de rar), singura contraindicație absolută fiind pneumotoracele activ.

În cadrul clinicii Nova Vita, oxigenoterapia hiperbară se realizează într-o cameră monoloc Perry Sigma 36 presurizată cu oxigen 100%, cu flux continuu, pe baza unor protocoale terapeutice.

Acest lucru permite efectuarea ședințelor de oxigenoterapie în mod personalizat pentru fiecare pacient, în funcție de necesități.

Toți pacienții sunt evaluați înaintea începerii tratamentului pentru a evita complicațiile și sunt monitorizați în mod continuu pe toata durata tratamentului, timp în care vizionează programe TV, ascultă muzică sau se odihnesc.

Medicina hiperbară este în concluzie o metodă modernă și inovativă de tratament, recunoscută la nivel mondial pentru rezultatele de succes pe care le oferă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst