spot_img

Pacientii cu boli reumatice solicita continuarea ingrijirii si a tratamentului, inclusiv in regim de telemedicina

Pacientii cu boli reumatice si musculo-scheletice din Romania au nevoie de asigurarea continua a accesului la servicii de sanatate, inclusiv prin intermediului consultatiilor de telemedicina, si de posibilitatea continuarii terapiilor necesare, pentru a nu se confrunta cu agravarea bolii in perioada pandemiei de COVID-19. Desi unii dintre pacientii cu boli reumatice au ajuns, din teama de infectare, mai tarziu la doctor, medicii reumatologi au facut eforturi pentru ca ingrijirea sa nu fie intrerupta total in niciun moment al pandemiei.

Acestea sunt cateva dintre concluziile dezbaterii Sanatatea este in mainile tale! Actioneaza acum!, organizata de Liga Romana Contra Reumatismului si Societatea Romana de Reumatologie, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Artritelor (marcata in fiecare an in data de 12 octombrie).

“Grupul de pacienti cu afectiuni reumatice reprezinta un grup sensibil, care are nevoie de grija si de atentie particulara, uitandu-ne in principal la riscul de afectare a sistemului imunitar si posibila corelatie a acestuia cu COVID-19. In mod evident, suntem afectati noi si pacientii pe care ii ingrijim de faptul ca medicatiile antireumatice, printre care hidroxiclorochina sau tocilizumabul, sunt utilizate pentru tratamentul pacientilor cu COVID-19. Trebuie sa incercam sa ne adaptam acestor conditii, in asa fel incat sa asiguram continuitatea serviciilor medicale de reumatologie si accesul pacientilor care au nevoie de noi”,  a declarat Prof. Dr. Catalin Codreanu, medic reumatolog.

Bolile reumatice si musculo-scheletice afecteaza persoane de toate varstele si includ peste 200 de afectiuni, printre care poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, artroza, artropatia psoriazica,  fibromialgia, lupusul si guta. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aceste afectiuni sunt principala cauza de dizabilitate la nivel mondial. De aceea, in aceasta perioada a fost foarte important ca aceste boli sa nu se agraveze.

“Situatia cu privire la accesul pacientilor la ingrijire difera de la un pacient la altul, de la o sectie la alta.
S-au restrans spitalizarile de lunga durata, dar practic nu au fost intrerupte nicio clipa. Sunt unii pacienti care de teama au ajuns mai tarziu la noi decat in conditii normale, dar medicii au facut eforturi pentru ca situatia sa nu fie ireparabila”, a afirmat Prof. Dr. Simona Rednic, medic reumatolog.

VACCINAREA, O PRIORITATE

Si in cazul pacientilor cu boli reumatice, vaccinarea impotriva COVID-19 ramane cea mai buna arma in fata bolii, acestia avand recomandare de vaccinare prioritara si de curand recomandare de administrare a trei doze de vaccin din schema initiala.

“Pacientii cu boli reumatologice inflamatorii, autoimune au risc foarte mare de a face forme severe de COVID-19, de aceea reprezinta un grup prioritar pentru vaccinarea impotriva COVID-19. Toti pacientii reumatologici ar fi trebuit sa fie pana la acest moment vaccinati. Vaccinarea ar trebui facuta cat mai curand posibil, indiferent de gradul de activitate a bolii reumatologice si de severitatea acesteia. Pacientii imunodeprimati, cu boli imunologice, care incep vaccinarea, vor primi acum in loc de doua doze, 3 doze, conform celor mai recente aprobari. Dupa 28 de zile de la a doua doza, pacientul imunodeprimat poate primi si o a treia doza de vaccin de tip ARNm. In Romania, administrarea celei de-a treia doze la pacientii imunodeprimati este posibila incepand cu aceasta luna”, a declarat Prof. Dr. Victoria Arama, medic infectionist.

Aceasta a adaugat ca nu este nevoie de testare serologica inainte de vaccinarea pacientilor, ca dupa vaccinare pacientii trebuie sa respecte in continuare masurile de protectie impotriva COVID-19 si ca este important ca familiile pacientilor sa fie si ele vaccinate.

Peste 120 de milioane de oameni (unul din patru cetateni) din Uniunea Europeana sufera de boli reumatice si musculo-scheletice  – mai multe persoane decat in orice alt grup de boli. In Romania, peste 600.000 de persoane (3% din populatie) sufera de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectand
intr-o masura importanta populaţia activa, tineri şi chiar copii.

La evenimentul organizat de Liga Romana Contra Reumatismului si Societatea Romana de Reumatologie au participat si pacienti cu boli reumatice de tip inflamator, care au facut apel la autoritati pentru continuarea serviciilor de telemedicina, esentiale pentru pacienti in aceasta perioada, dar si reprezentati ai autoritatilor: Conf. Dr. Diana-Loreta Paun – Consilier Prezidential, Prof. Farm. Dr. Robert Ancuceanu – Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania, Adela Cojan – Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Inregistrarea evenimentului poate fi urmarita aici: https://srreumatologie.ro/live/ sau pe pagina de Facebook a Societatii Romane de Reumatologie, click aici.

Campanie sustinuta de AbbVie, Eli Lilly, EwoPharm si Pfizer.

Despre Liga Romana Contra Reumatismului consultati:

www.reumatism.ro       www.facebook.com/FaraAmanare/  #FaraAmanare 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst