spot_img

Proceduri moderne de depistare precoce și prevenire a riscului apariției ambliopiei la copii

Vederea rezultă din procese psiho-senzoriale complexe compuse din: acuitatea vizuală, câmpul visual şi simțul cromatic.

Acuitatea vizuală (AV) este capacitatea ochiului de a distinge forma, dimensiunea și conturul obiectelor din spațiu. Ea este legată de refracție, transparența mediilor oculare, zona retiniană unde se formează imaginea și integritatea căilor vizuale în totalitate.

Depistarea unei anomalii a funcției vizuale trebuie sa fie precoce pentru a evita instalarea ambliopiei.

Ambliopia (A) este scăderea AV monoculare (cu cea mai buna corecție optică) în absența unor leziuni organice vizibile.

După etiologie, ambliopiile se împart în:

  • strabică – cea mai frecventă, apare de obicei pe ochiul deviat. Impulsurile de la cei doi ochi nu pot fi fuzionate la nivel cortical și dominanța este preluată de ochiul fixator. AV morfoscopică (litere) este mai redusă decât AV angulară (E-uri Snellen)
  • anizometropică – datorată unor diferențe de refracție între cei doi ochi, mai frecvent la hipermetropie sau astigmatism necorectat(1-2D), dar şi miopie forte unilaterală
  • izoametropică – apare în hipermetropii peste +6D, în miopii peste -10D sau astigmatism peste 3D, bilaterale, necorectate
  • organică – se bănuiesc leziuni organice infraclinice
  • „ex anopsia” – în cazul unui obstacol în calea formării imaginii pe retină: ptoză palpebrală, leucom cornean, cataractă congenitală, hemoragii vitreene, etc
  • de ocluzie – iatrogenă
  • fără cauză evidentă – inclusiv în viciile de refracție mici și microstrabisme

Scăderea vederii poate varia de la relativă (0,8-1) la profundă (AV sub 0,1), iar recuperarea depinde de cauze, momentul instalării şi sediul fixaţiei.

Conduita de examinare a unui copil necesită metode ingenioase de a-i captiva și menține atenția.

Autorefractometrele manuale moderne (ex.PlusoptiX A09) ajută la efectuarea unui screening vizual neinvaziv la copiii, începand cu varsta de 6 luni.

Timpul de examinare este redus (câteva milisecunde), nu necesită atropinizarea sau anestezia generală și se realizează de la o distanță de cca 1m față de pacient, fiind astfel lipsită de disconfort pentru copil, părinte și examinator.

Se înregistrează valorile dioptrice (sfera, cilindru, ax) ale celor doi ochi, diametrul pupilar și distanța interpupilară. Pot fi măsurate unghiurile de deviație în timp real în cazul asimetriilor de fixație și detectate tulburări de transparenţă ale mediilor.

Anizometropia, miopia și astigmatismul pot fi măsurate precis, nefiind influențate de acomodație, iar hipermetropia cu ajutorul unei lentile de +3Dsf. Se poate folosi și după cicloplegie, la pupile mai mici de 8 mm.

Ambliopia este cea mai frecventă cauză de scădere unilaterală a AV la copil și cu cât ea apare mai devreme în cursul vieții, interferând cu procesul de dezvoltare a vederii binoculare normale, cu atât este mai gravă și cu cât este depistată și tratată mai precoce, cu atât tratamentul are un prognostic mai bun.

Dr. Gabriela Arghirescu
Medic primar oftalmolog
Prescriptor certificat Paragon CRT si Menicon
Euro-optics, Bucuresti
www.euro-optics.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst