• banner catena
 • Durerea de spate într-o nouă abordare terapeutică

  Autor:

  Dr. Luminița Paraschiv,

  Medical Affairs Manager Prisum

  Se estimează că 50-90% dintre adulţii cu vârsta sub 45 de ani au experimentat cel puţin o dată în viaţă durerea de spate, cel mai adesea în zona inferioară – lombară¹.

  În prezent, durerea lombară cronică este considerată din ce în ce mai mult un sindrom mixt, cu componentă atât nociceptivă, cât și neuropată. De multe ori componenta neuropată rămâne neidentificată și netratată, antiiflamatoarele nesteroidiene și paracetamolul neavând acțiune asupra acestui tip de durere. (2)

  Durerea joasă de spate, recunoscută drept principala cauză de dizabilitate la nivel mondial, este determinată de degenerescența discului intervertebral în aproximativ 45% din cazuri (3).

   O situație similară întâlnim și în cazul pacienților cu durere cervicală cronică, aproape jumătate din aceștia prezentând simptome mixte nociceptive și neuropate sau predominant neuropate. (4)

  Anul acesta a fost lansat în România produsul SpineDinamic, ce are la bază un concept modern de abordare a neuropatiei periferice și de restabilire a mobilității coloanei vertebrale. Formula unică, inovatoare a produsului conține doze echilibrate de vitamine B1, B6, B12 şi D3, alături de nucleotide pirimidinice, citidină monofosfat (CMP) şi uridină monofosfat (UMP).

  Vitamina B1 are rol important în buna funcţionare a sistemului nervos, protejează axonii şi îmbunătăţeşte transmiterea impulsului nervos. Vitamina B6 intervine în sinteza neurotransmiţătorilor, dar joacă şi un rol important, alături de vitamina B12, în sinteza tecii de mielină.

  Conform cercetărilor recente, vitamina D are acțiune neuroprotectoare și intervine în regenerarea nervilor. Un studiu experimental ce a urmărit animale de laborator cu nervul peronier secționat a demonstrat că vitamina D3 în doze mari induce creșterea numărului axonilor, a diametrului acestora și a gradului de mielinizare, fiind identificate mecanisme de reglarea a expresiei unor gene implicate în procesul de axonogeneză și de mielinizare. (5) De asemenea, deficitul vitaminei D a fost corelat cu durerea cronică și cu progresia neuropatiei periferice. Referitor la nivelul vitaminei D în populația din țara noastră, un studiu epidemiolgic desfășurat pe un eșantion de 6.631 de persoane a arătat că 59% din români au deficit sau nivel insuficient de vitamina D. (6)

  Mai nou, nucleotidele pirimidinice au fost propuse drept soluţii eficiente  pentru refacerea nervilor lezați, fiind descrise mecanisme certe de acțiune: au rol de molecule semnal şi induc eliberarea factorilor neurotrofici derivați din creier, stimulează proliferarea celulelor Schwann, creşterea axonilor şi refacerea tecii de mielină.

  Un studiu clinic ce a urmărit 400 de pacienți a demonstrat utilitatea asocierii vitaminei B12 cu nucleotidele  pirimidinice în combaterea nevralgiei de tip compresiv. Pacienții au fost împărțiți în două loturi: lot A  ce a folosit ca tratament vitamina B12 plus combinația de uridină trifosfat-citidină monofosfat și lot B ce a folosit doar vitamina B12 timp de 30 de zile.  Valorile înregistrate pe scala VAS pentru durere au scăzut în ambele loturi, dar mai semnificativ din punct de vedere statistic în lotul A, ceea ce a demonstrat importanța asocierii nucleotidelor pirimidinice cu vitamina B12 în combaterea durerii de tip neuropat. (7)

  Produsul SpineDinamic asigură o complianţă crescută la tratament, întrucât doza  este de o capsulă pe zi, iar cutia de 30 de capsule asigură tratamentul pentru o lună. Se recomandă utilizarea în cure de 3-6 luni, cu posibilitatea repetării în caz de nevoie.

  Prin formula inovatoare, SpineDinamic este un produs care merită a fi luat în considerare atunci când se urmăreşte combaterea eficientă şi fără reacţii adverse a durerii de spate cu componentă neuropată sau a altor forme de neuropatie periferică.

  Bibliografie

  1. The Role of Nucleotides in Glial Cells during Peripheral Nerve Trauma and Compressive Disorders Marina Manhães et al. 2017- http://dx.doi.org/10.5772/68068
  2. Neuropathic low back pain in clinical practice- R. Baron et al. – European Journal of Pain 20 (2016) 861–873 .
  3. Intervertebral disc as a source of pain – W. Rea, S. Kapur, H. Mutagi -Continuing Education in Anaesthesia, Critical Care & Pain, Volume 12, Issue 6, 1 December 2012
  4. Advances in the diagnosis and management of neck pain – Cohen SP, Hooten WM – BMJ. 2017 Aug 14;358:j3221.
  5. Cholecalciferol (Vitamin D3) Improves Myelination and Recovery after Nerve Injury- Jean-Francois Chabas et al. – PLOS ONE | 1 May 2013 | Volume 8 | Issue 5 |
  6. Vitamin D Status: A Different Story in the Very Young versus the Very Old Romanian Patients – Adela Chirita et al.- PLOS ONE | DOI:10.1371/ journal.pone.0128010 May 29, 2015

  7. A double-blind, randomized, comparative study of the use of a combination of uridine triphosphate trisodium, cytidine monophosphate disodium and hydroxocobalamin, versus isolated treatment with hydroxocobalamin in patients presenting with compressive neuralgias

  Related Posts