spot_img

Societatea Română de Dermatologie lansează campania „Acceptă-mă, susține-mă, apropie-te!”

Societatea Română de Dermatologie lansează campania „Acceptă-mă, susține-mă, apropie-te!”

„Acceptă-mă, susține-mă, apropie-te!” este o campanie de informare și educare prin care Societatea Română de Dermatologie își propune să sprijine pacienții cu psoriazis, oferindu-le informații despre boală și consiliere de specialitate. Campania își propune să crească și gradul de informare al publicului larg cu privire la această afecțiune, atrăgând atenția asupra faptului că psoriazisul nu este o afecțiune contagioasă.  

www.psoriazis.info este pagina de website a campaniei, pagina pe care pacienții cu psoriazis, dar și toți cei interesați, pot afla mai multe despre boală și despre modul în care le pot fi alături pacienților, pot găsi informații de specialitate despre psoriazis, pot adresa întrebări medicilor, primesc sfaturi din partea specialiștilor sau își pot împărtăși povestea. În comunitatea creată pe Facebook, Află totul despre PSO, pacienții sunt invitați să intre în dialog cu medicii, dar și cu ceilalți pacienți, pot cere ajutorul specialiștilor și pot afla ultimele noutăți din campanie.

Campania este lansată cu ocazia Zilei Internaționale a Psoriazisului, marcată în fiecare an, la nivel global, pe data de 29 octombrie și se desfăşoară în București, alături de 9 centre mari de dermatologie din ţară, precum: Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Iaşi, Târgu Mureş, Sibiu, Oradea, Timişoara, Brasov.

În anii trecuţi SRD a încercat să atragă atenţia populaţiei prin postarea unor mesaje şi concepte vizuale în spaţii publice precum, unităţi de învaţământ (gradiniţe, şcoli, licee, facultăţi), săli de sport, saloane de înfrumuseţare, bazine de înot, spaţii publice (plaje)  etc unde persoanele bolnave de psoriazis pot fi discriminate datorită lipsei de informare despre această afecţiune. De asemenea efectul campaniei  s-a reflectat şi  în creşterea adresabilităţii la medicul dermatolog, psiholog şi chiar nutriţionist  (specialităţi conexe dermatologiei).

Psoriazisul poate fi uşor de diagnosticat, dar greu de tratat. Afectează pielea şi stima de sine a pacientului. De asemenea bolnavii de psoriazis ar trebui să fie înregistraţi într-un registru unic, la nivel naţional, demers iniţiat de SRD în ultima perioadă, în curs de finalizare. Din 2015 până în prezent au fost înregistrate in Registrul de boli dermatovenerologice 5,914 cazuri grave şi foarte grave de psoriazis din care 57%  sunt bărbaţi si 42%  sunt femei.

Psoriazisul a devenit o afecțiune cu multe comorbidități și boli asociate care pot pune în pericol chiar și viața pacientului (evenimente cardiovasculare majore, diabet etc.). ’’Dorim să tragem un semnal de alarmă colegilor din aceste specialități cu privire la o posibilă agravare a afecțiunii respective (cardiovasculare, metabolice  etc.) în situația unei asocieri a acestei patologii cu psoriazisul, în cazul în care psoriazisul nu se tratează. Din aceste motive, milităm pentru o colaborare din ambele sensuri între aceste specialități., a punctat Prof. Dr. Călin Giurcăneanu.

“Este de subliniat faptul că am reușit o astfel de colaborare cu colegii din specialitatea reumatologie, totul fiind de fapt în favoarea pacientului, a îmbunătățirii calității vieții acestuia și a diminuării riscului de boală” a adăugat Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al SRD.

În ceea ce ne priveşte, România se situează şi la acest capitol pe unul din primele locuri în Europa.  “Unul din cele mai recente studii populaţionale pe care le-am condus indică o incidenţă a psoriazisului în România de circa 4% -5%, mai mare decât cea estimată până acum”, a mai adăugat Preşedintele  Societăţii Române de Dermatologie.

Oficial, peste 2% la sută din populaţia României are această boală de piele, însă numărul real de bolnavi este mult mai mare. Îmbucurător este faptul ca rata de adresabilitate la medic este în continuă creştere, mai mare cu 30% faţă de anii anteriori şi speram că prin aceste campanii de informare să înregistrăm noi creşteri”.  În plus a crescut încrederea în terapia psoriazisului şi în faptul că, boala poate fi ţinută sub control asftel încât să asigure o calitate a vieţii decentă, a declarat Dr. Alin Nicolescu, Secretar General SRD.

În cadrulul conferinţei  s-au lansat mai multe mesaje menite să le uşureze viaţa celor peste 400.000 de români care suferă de psoriazis, dar şi miilor, chiar sutelor de mii care decid să nu meargă la medic, să nu se informeze şi în consecinţă să nu se trateze corect.

Medicii spun că, tot mai multi pacienţi dezvoltă psoriazisul „vulgar”, o afecţiune care revine ciclic la intervale relativ scurte.

Psoriazisul este o afecţiune  cronică,  care pe lângă alte manifestări se caracteriză printr-o evoluţie accelarată a celulor pielii. În mod normal celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, în cazul psoriazisului acest proces are loc în 3-4 zile. Această accelerare are drept consecinţă apariţia unor plăci tegumentare îngroşate de culoare roz acoperite cu cruste alb-sidefii.

Studii îngrijorătoare pentru bolnavii de psoriazis

Statisticile arată că încrederea pacienţilor în ei înşişi şi faţă de tratamentul aplicat psoriazisului a crescut substanţial. Aceasta în contextul în care la nivel mondial unul din trei pacienţi a avut tentative de sinucidere, rata de suicid raportată fiind de 5,5% la pacienţii cu psoriazis în comparaţie cu rata de 2,4%-3,3% pentru alţi bolnavi în general. Potrivit celor mai recente studii, psoriazisul este estimat cu o rată de apariţie de 2% în populaţia nord europeană şi de 2%-2,6% în populaţia americană (aproximativ 4,5 milioane de oameni). Rate de apariţie relativ scăzute apar în unele etnii ( exemplu: japonezii). Aceleaşi studii relevă faptul că 50% din pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută sau slabă la locul de muncă  cu repercursiuni atât personale cât şi cu impact major socio-economic.

De asemenea, pacienţii cu psoriazis sever ratează anual în medie între 3 şi 26 de zile de muncă,  iar 23% din pacienţi afirmă că psoriazisul a afectat alegerea unei cariere profesionale.  Peste 30% dintre pacienţii cu psoriazis dezvoltă şi psoriazis artropatic. Pe lângă manifestările cutanate, se asociază şi cu:  Artrite periferice, Spondilită / sacroileită, Dactilită / tenosinovită, Entezită, Osteită / periostită. Aproximativ 20% dintre pacienţii diagnosticaţi cu Psoriazis artropatic dezvoltă leziuni articulare severe, distructive, deformante ce conduc adesea la invaliditate.

Totodată, la pacienţii cu Psoriazis artropatic rata de mortalitate este mult mai crescută decât la populaţia generală, cauza cea mai frecventă de deces fiind  complicaţiile cardiovasculare. Discriminarea la locul de muncă este raportată de  6% dintre pacienţi, iar 62% din pacienţi relatează probleme financiare.

Psoriazisul se numără printre primele 3 afecţiuni, după insuficienţa cardiacă şi hipertensiunea artrerială, care afectează funcţia fizică a individului şi este a doua afecţiune, după depresie, în afectarea funcţiei psihice. Dintre afecţiunile dermatologice, psoriazisul se află pe primul loc în ceea ce priveşte deteriorarea indicelui de calitate a vieţii, devansând afecţiunile maligne cutanate.

Campania urmăreşte ca bolnavii de psoriazis să fie integraţi social, să nu fie discriminaţi, să primească sprijin moral din partea celor din jur şi un tratament medical corect.

Au răspuns pozitiv ecoului Societăţii Române de Dermatologie, în Bucureşti şi în ţara, până în prezent,  urmatoarele instituţii:

 1. Centru Medical ALAS, Roman, jud. Bacău
 2. Clădirea  Lake View Bucureşti
 3. Clădirea Willbrook Platinium and Convetion Center Bucureşti
 4. Vitality Wellness Club Ramada Parc, Bucureşti
 5. Club  Fit & Fun Crowne Plaza hotel Bucureşti
 6. Blondie’s Beauty Studio, Bucureşti
 7. Ema’s Studio,  Bucureşti
 8. Cabinet Medical Individual Dr. Predescu Roxana Ştefania, Dumbrăveşti, jud. Prahova
 9. Liceul Greco Catolic ‘’Timotei Cipariu’’, Bucureşti
 10. Liceul Teoretic ‘’Ioan Petrus’’ Otopeni, jud. Ilfov
 11. Grădiniţa nr. 44 Izbiceni, Sector 1, Bucureşti
 12. Tipografia Curtea Veche, Bucureşti
 13. Need Pro Autoservice, Sinaia, jud. Prahova
 14. BeautyGate Studio, Bucureşti

Zece Adevăruri despre Psoriazis

 1. Psoriazisul poate apărea pe oricare parte a corpului. Totuşi, zonele de electie pentru psoriazis sunt regiunea scalpului, regiunea lombara, coatele şi genunchii;
 2. Psoriazisul apare de obicei sub formă de plăci roşiatice acoperite cu scuame alb-sidefii pe diferite zone ale corpului;
 3. Psoriazisul este o boală cronică cu simptomatologie variată;
 4. Psoriazisul poate apărea la orice vârstă, afectând şi bărbaţii şi femeile si copii;
 5. Psoriazisul poate fi o afecţiune moştenită, dar nu este contagios;
 6. Nu se cunosc cauzele care duc la declanşarea psoriazisului, dar există anumiţi factori predispozanţi, declanşatori sau agravanţi precum infecţiile, stress-ul, alte medicaţii sau alcoolul;
 7. Expunerile controlate la soare pot ajuta in majoritatea cazurilor de psoriazis;
 8. O parte a bolnavilor de psoriazis poate dezvolta un tip de artrită, denumită artrită psoriatică;
 9. Este posibilă ţinerea sub supraveghere a bolii;
 10. Exista tratamente pentru fiecare stadiu de boala de la formele usoare pana la cele moderat severe

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst