spot_img

Vaccinul gripal VaxigripTetra® va fi disponibil in farmacii incepand cu a doua jumatate a lunii septembrie

Vaccinul gripal VaxigripTetra® va fi disponibil in farmacii incepand cu a doua jumatate a lunii septembrie

  • VaxigripTetra® poate fi indicat la recomandarea medicului pentru:
  • imunizarea activa a adultilor, inclusiv a gravidelor, a adolescentilor si a copiilor cu varste incepand de la 6 luni
  • protectia pasiva a sugarilor de la nastere pana la o varsta mai mica de 6 luni, prin vaccinarea femeilor gravide[1]

Sanofi Romania, prin divizia sa de vaccinuri Sanofi Pasteur, anunta ca vaccinul gripal VaxigripTetra® va fi disponibil in farmaciile din Romania incepand cu a doua jumatate a lunii septembrie. Ca urmare a extinderii indicatiilor vaccinului in anii precedenti, VaxigripTetra® poate fi recomandat de medici pentru imunizarea adultilor, inclusiv a gravidelor, a adolescentilor si a copiilor cu varste de la 6 luni, precum si pentru protectia pasiva a sugarilor cu varsta sub 6 luni, prin imunizarea femeilor gravide.

„Sanofi Pasteur este cel mai mare producator mondial de vaccinuri gripale. Ne straduim constant sa dezvoltam solutii noi de imunizare, dar si sa le imbunatatim pe cele deja existente, cum este si cazul VaxigripTetra®. Astfel, putem contribui la protejarea antigripala a populatiei din Romania prin furnizarea unui vaccin pentru toate grupele de varsta”, a declarat dr. Mirela Puchilita, Medical Head Sanofi Pasteur, Romania si Moldova. “Vaccinarea ramane cea mai buna modalitate de prevenire a gripei si a riscului de complicatii generate de imbolnavire. Totodata, prevenirea spitalizarilor cauzate de gripa ar putea ajuta sistemul sanitar deja suprasolicitat din cauza pandemiei COVID-19”, a completat dr. Mirela Puchilita.

In Romania, vaccinarea antigripala este acoperita majoritar prin Programul National de Imunizare derulat de Ministerul Sanatatii, prin intermediul campaniei de vaccinare antigripala gratuita, desfasurata prin cabinetele medicilor de familie pentru categoriile de populatie la risc. Pentru populatia care nu intra in categoriile la risc incluse in Programul National de Vaccinare, vaccinul gripal poate fi achizitionat in baza prescriptiei din farmaciile cu circuit deschis sau din centrele medicale private.

Pentru noi, pregatirea pentru fiecare sezon gripal este un proces contra cronometru. Dupa recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (la final de februarie/ inceput de martie) privind tulpinile de virus ce trebuie incluse in vaccinurile gripale, demaram procesul de productie. In paralel, colectam comenzile din fiecare tara, pentru a seta numarul de doze de vaccin ce trebuie produse, ambalate si livrate. Asadar, numarul de doze de vaccin gripal VaxigripTetra®  pe care ne-am angajat sa le producem si sa le distribuim in acest an pentru piata privata[2] din Romania sunt estimate nu doar pe baza cererii din sezoanele precedente, ci si pe baza pre-comenzilor si nevoilor identificate impreuna cu partenerii comerciali”, a declarat dr. Lidija Milicevic, Director General Sanofi Pasteur, Romania si Moldova. „Obiectivul Sanofi Pasteur este de a contribui la imbunatatirea sanatatii publice din Romania si la cresterea ratei de vaccinare antigripala atat pentru grupele de pacienti la risc, cat si pentru adultii sanatosi. Tocmai de aceea, in acest sezon vom furniza doze de VaxigripTetra® si catre Programul National de Vaccinare, suplimentar volumelor de vaccin gripal livrate pe piata privata”, a completat dr. Lidija Milicevic.

VaxigripTetra® este un vaccin gripal tetravalent, care contine doua tulpini de tip A si doua tulpini B ale virusului gripal, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS)[3]. VaxigripTetra® a fost autorizat pentru punere pe piata in Uniunea Europeana in anul 2016. In 2018 a fost aprobata extinderea indicatiei pediatrice, ce permite ca vaccinul sa fie administrat la copii cu varsta de minim 6 luni, iar in 2019 a fost aprobata o noua indicatie a vaccinului, ce permite protectia pasiva antigripala a sugarilor sub 6 luni prin vaccinarea gravidei.

Gripa este o amenintare serioasa la nivel global, determinand anual 1 miliard de cazuri de imbolnaviri, 3 pana la 5 milioane de cazuri severe si intre 290 000 si 650 000 de decese[4]. Conform raportarilor OMS, in fiecare minut, undeva in lume, o persoana moare de gripa[5].

Totodata, impactul pentru spitale este de aproximativ 10 milioane de spitalizari legate de gripa[6]. Datele recente arata, de asemenea, ca gripa poate creste de pana la 10 ori riscul de atac de cord in prima saptamana de la infectarea gripala[7], demonstrand ca povara gripei depaseste bine-cunoscutele complicatii respiratorii.

Pentru mai multe informatii despre gripa, accesati www.despregripa.ro.

Despre virusul gripal

Gripa sezoniera este o infectie virala acuta, care se raspandeste cu usurinta de la o persoana la alta, cauzata de virusurile gripale care circula pe tot parcursul anului in intreaga lume. Gripa sezoniera este caracterizata prin declansarea brusca a febrei, asociata cu tuse (de obicei seaca), dureri de cap, dureri musculare si articulare, indispozitie severa (senzatie de disconfort), durere in gat si secretii nazale. Tusea poate fi severa si poate dura 2 sau mai multe saptamani. In cazul majoritatii persoanelor, febra si alte simptome se amelioreaza in termen de o saptamana, fara a fi nevoie de ingrijire medicala. La persoanele cu risc crescut insa, gripa poate cauza boli grave sau chiar deces. Cel mai mare risc de complicatii apare in randul femeilor gravide (OMS considera gravidele cel mai important grup de risc), copiilor cu varsta mai mica de 59 de luni (recomandarea OMS este de a vaccina copiii cu varsta cuprinsa intre 6 şi 59 de luni), varstnicilor, persoanelor care sufera de afectiuni medicale cronice precum astm, afectiuni cardiace sau pulmonare cronice, persoanelor cu boli imunosupresive, cum sunt HIV/SIDA. Personalul din sistemul de ingrijire medicala prezinta risc crescut de a contracta infectie gripala din cauza contactului cu pacientii[8].

Recunoscand amenintarea semnificativa a gripei, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si autoritatile nationale din domeniul sanatatii din intreaga lume recomanda vaccinarea, ca fiind cea mai buna metoda de preventie in cazul gripei si de reducere a riscurilor de complicatii.[9]

Despre SANOFI

Misiunea Sanofi este sa fie alaturi de persoanele care se confrunta cu probleme de sanatate. Suntem o companie biofarmaceutica globala dedicata sanatatii umane. Prevenim afectiuni cu ajutorul vaccinurilor si punem la dispozitie tratamente inovatoare. Suntem alaturi de cei care sufera de boli rare, dar si langa milioanele de oameni care au o boala cronica.

Cu ajutorul a peste 100.000 de angajati in 100 de tari, Sanofi transforma inovatia stiintifica in solutii pentru sanatate pretutindeni in lume.

Sanofi, Empowering Life

Despre SANOFI ROMANIA

Sanofi Romania este unul dintre liderii industriei farmaceutice locale, avand una dintre cele mai diversificate oferte de pe piata: ingrijire medicala primara (diabet, boli cardiovasculare, medicamente mature), ingrijire specializata (Sanofi Genzyme – boli rare, scleroza multipla, oncologie, imunologie), vaccinuri (Sanofi Pasteur), medicamente fara prescriptie si suplimente alimentare (Consumer HealthCare). Aducem stiinta si inovatia mai aproape de pacientii din Romania, fiindu-le alaturi pe parcursul intregii calatorii pentru sanatate – de la preventie la terapie si suport in mentinerea starii generale de sanatate.

Pentru informatii suplimentare de presa:

Raluca Coman, Communication Department Sanofi Romania

0744.688.529, raluca.coman@sanofi.com

Georgiana Bobolicu, Account Manager, PR.IN Grup, Healthcare Communications Division a IMAGE PR

0744.498.900, georgiana.bobolicu@pringrup.ro 

[1] Rezumatul Caracteristicilor Produsului, Data revizuirii textului: Aprilie 2020

[2] Farmacii cu circuit deschis și centre medicale private

[3] https://www.who.int/influenza/vaccines/virus/recommendations/202002_recommendation.pdf?ua=1

[4] https://www.who.int/influenza/Global_Influenza_Strategy_2019_2030_Summary_English.pdf?ua=1

[5] WHO, 2018c, Iuliano et al., 2018, disponibil la: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)

[6] Lancet Respir Med 2019; 7: 69-89

[7] Kwong, J. et. al. (2018). Acute myocardial infarction after laboratory-confirmed influenza infection. The New England Journal of Medicine, 78(4), p.349. Retrieved from: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1702090

[8] Raport OMS din noiembrie 2018 – http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs211/en/

[9] Organizația Mondială a Sănătății. Gripa (sezonieră), Fact Sheet, actualizat în noiembrie 2018:  http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst