spot_img

Ultimii ani au adus o avalanșă de noi metode de investigare și tratament în domeniul oftalmologiei

Conf. dr. Mircea FILIP Medic primar oftalmolog Doctor în ştiinţe medicale F.E.B.O Preşedintele Societăţii Române de Oftalmologie
  1. Al-XVII-Lea Congres National cu participare internaţională al SRO va avea loc anul acesta în perioada 03-06 octombrie. Ce va aduce nou ediţia din acest an?

Congresul este o continuare a activității profesional-științifice a comunității oftalmologice române, activitate susținută, diversă și de valoare. Posibilitatea de a ne dezvolta, de a evolua este fructificată zilnic de către noi toți. Se observă dorința de a participa la acest eveniment a colegilor din diferite țări.

  1. Care sunt aşteptările vis a vis de această manifestare?

Ca în fiecare an, sper ca această manifestare să reunească un număr mare de colegi din țară și străinătate, dornici de informare și schimb de experiență în cele mai variate domenii de interes ale oftalmologiei.

  1. Participați la numeroase evenimente/congrese naționale și internationale. Cum sunt apreciați medicii români în străinătate?

Răspunsul ține de dezvoltarea oftalmologiei românești pentru că, în fond, aceasta este apreciată sau nu. Bineînțeles, ea este conectată la tot ce este științific valoros în Europa și în lume, grație posibilităților de comunicare, de informare directă prin schimburi de informații. Și totul este legat de satisfacerea nevoilor pacienților noștri. Mulți medici români care aleg calea străinătății sunt acceptați pentru că au valoare.

  1. Care sunt realizările în cadrul SRO în timpul mandatului dumneavoastră?

Cred că a fost un mandat cu niște schimbări în bine: o mai bună colaborare între noi oftalmologii români, o mai bună angrenare internațională prin Comitetul European de Oftalmologie ( EBO), Consiliul Mondial de Oftalmologie (WOC), Societatea Sud Est Europeană de Oftalmologie, Societatea de Oftalmologie a Mării Negre. De menționat legătura științifică valoroasă cu Academia Americană de Oftalmologie. Congresele anuale au devenit tot mai atrăgătoare, anul acesta este al 17-lea și avem 19 invitați străini, dar sunt și alți invitați de peste hotare ai firmelor medicale. Sprijinim tinerii oftalmologi cu burse, acordăm premii lucrărilor valoroase, îi sprijinim cu bani pe cei ce susțin examene.  Apariția “Romanian Journal of Ophthalmology” în limba engleză facilitează cunoașterea oftalmologiei românești. Achiziționarea unui sediu pentru societate este un lucru bun, util, care dă stabilitate. Cred că este bine ca o conducere a Societății să aibă două mandate pentru concretizarea diferitelor proiecte.

  1. În 1991 se înfiinţează Clinica Ama Optimex, fiind printre primele clinici private de oftalmologie din România. Cât de greu a fost începutul? Care au fost principalele provocări în aceşti ani de activitate?

Da, Ama Optimex s-a înființat în 13 Mai 1991, atunci având alt nume. A fost foarte dificil deoarece a implicat un mare efort în condițiile în care pentru mulți din clinică activitatea se desfășura după cea de la stat. Nu aveam decât un minim de aparatură, pacienții nu erau obișnuiți cu acest gen de activitate, inclusiv cu plata, eram priviți de mulți cu suspiciune. Nu mai vorbesc când au început tratamentele chirurgicale…

  1. Ce calități trebuie să aibă un antreprenor / un manager din sistemul privat de sănătate?

Trebuie să aibă multă putere de muncă, dedicație pentru activitate, fler în alegerea echipei, răbdare, capacitate de a coagula forțe și foarte multă perseverență, încăpățânare chiar. Trebuie să înțeleagă bine sistemul medical, să trăiască în cadrul acestuia. Este dificil ca un medic practician a cărui principală grijă trebuie să fie nevoile pacientului să fie manager.

  1. În 2008 aţi fost este ales „Fellow of European Board of Ophthalmology”. Ce ne puteţi spune despre colaborarea dintre medicii oftalmologi din Europa şi cei români?

European Board of Opthalmology (EBO), respectiv Comitetul European de Oftalmologie, este o instituție europeană care reunește personalități de prestigiu ale oftalmologiei europene și care militează pentru ridicarea  nivelului pregătirii științifice în specialitatea noastră. România are doi reprezentanți în acest comitet, care participă permanent la activitatea acestuia. Anual, oftalmologii români susțin examene pentru a deveni membri ai acestei organizații, titlul conferind o confirmare a valorii profesionale a posesorului.

  1. Care este stadiul actual în ceea ce priveşte factorul ereditar în bolile oftalmologice?

Din ce în ce mai multe afecțiuni oftalmologice ereditare beneficiază de diagnostic precoce prin intermediul testelor genetice, de curând existând și în România un centru specializat care permite pacienților să efectueze teste pentru o serie de boli genetice cu implicare oculară. Din păcate, metodele de tratament sunt încă limitate, însă ne dorim ca pe viitor să putem aduce și oferi pacienților români cele mai moderne metode de treatment pentru afecțiuni ereditare, în cadrul clinicii noastre.

  1. Cum apreciați diversificarea în ultimii ani a metodelor de investigație și de tratament a întregului domeniu al oftalmologiei, la noi în țară ?

Ultimii ani au adus o avalanșă de noi metode de investigare și tratament în domeniul oftalmologiei și noi am avut marea satisfacție să putem oferi  tehnici de ultimă generație pacienților clinicii noastre, chiar în exclusivitate în România, dacă vorbim de noua tehnică de chirurgie refractivă laser ReLEx SMILE. Tehnologia investigațiilor în oftalmologie a evoluat foarte mult în ultimii ani, acum accentul se pune pe minima invazivitate și rapiditate în execuție cu obținerea de rezultate precise și extrem de detaliate, ceea ce oferaă pacientului confort și siguranță atunci când se prezintă la examinare. Metodele de tratament moderne ne permit să reducem foarte mult riscurile și în paralel să creștem eficacitatea intervențiilor cu o recuperare ușoară și reluarea rapidă a activităților curente de către pacient, mai ales dacă ne gândim la chirurgia oftalmologică.

  1. În încheiere vă rugăm să transmiteţi un mesaj colegilor dumneavoastră.

Urez numai bine colegilor mei, iar congresul să fie un moment de dezvoltare în profesie și de inițiere de legături profesionale valoroase pe plan național și internațional.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst