spot_img

APORTUL FITOTERAPIEI CU Liv.52 ÎN TRATAMENTUL AFECȚIUNILOR HEPATO-BILIARE

DSC_0134 finalDr. Elena Gologan, medic primar gastroenterologie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf.Spiridon”, Iaşi

 

Bolile hepatice și biliare reprezintă o problemă de sănătate publică prin larga lor răspândire și implicațiile de natură medicală și costurile lor sociale.

Cu etiologie extrem de variată și forme de evoluție clinică uneori imprevizibilă, acestea pot pune în pericol viața pacientului în manieră acută (hepatite fulminante), prin cronicizare și evoluție cirogenă sau prin numeroasele complicații ce survin atât la hepatitele cronice cât și la ciroze.

Evident, este de dorit un tratament etiologic, dar adesea acest lucru nu se poate obține datorită unor factori independenți de eforturile medicului și de dorința pacientului: acces limitat la tratamente antivirale, lipsa de răspuns în unele cazuri la aceste tratamente antivirale, lipsa de complianță a pacientului la indicația de sevraj etanolic și la celelalte măsuri dietetice, imposibilitatea de identificare certă a cauzei unei afecțiuni hepatice etc.

Fără să „concureze” cu terapiile etiologice care au adesea o aplicabilitate limitată, fitoterapia vine să completeze resursele terapeutice aflate la dispoziția noastră și implicit a pacientului, iar rezultatele sunt adesea vizibile în îmbunătățirea parametrilor funcționali hepatici și a stării generale a pacientului.

Din această perspectivă Liv.52, un complex fitoterapeutic original,are un rol important prin efectele cumulate ale componentelor sale în îmbunătățirea metabolismului celulei hepatice, efect antioxidant și antiinflamator, efect de reducere a fibrogenezei direct și secundar celui antiinflamator, efect antistocaj lipidic intracelular hepatic, facilitează refacerea celulei hepatice, are acțiune antihepatotoxică, de drenaj biliar și de stimulare a apetituluiîn caz de anorexie. Mai mult, Liv.52 crește capacitatea de preluare a glucozei la nivel hepatocitar și scade rezistența la insulină, astfel intervenind în metabolismul glucidic.

Din punct de vedere structural,Liv.52 reduce gradul de steatoză hepatică având implicit efect pozitiv asupra reducerii apoptozei hepatocitare și ulterior …asuprafibrozei.

Studii diverse au demonstrat scăderea nivelului transaminzelor serice, a GGT și fosfatazei alcaline, dar și un efect excelent de diminuare a nivelelor serice de colesterol și trigliceride.

 Produsul poate fi utilizat în toate formele de hepatite cronice indiferent de etiologie, dar cu așteptări terapeutice mai mari pentru formele de boală cronică de ficat cu încărcare grasă (steatohepatite alcoolice și non-alcoolice).

Datorită efectului coleretic, utilizarea poate interesa și afecțiunile biliare veziculare ce asociază stază biliară (sindroame algo-dispeptice biliare + mâl vezicular la examenul ecografic).

image description

 Utilizarea produsului Liv.52 nu exclude folosirea altor medicamente cu viză etiolgică (ex.unele antivirale) sau patogenică (ex. acid ursodeoxicholic) utile bolilor hepato-biliare, ci se poate asocia acestora, cu rezultate mai bune și mai rapide decât în utilizarea singulară a acestora. Nici dieta nu trebuie exclusă în cazul pacienților cu boli hepato-biliare la care aceasta este cu efect terapeutic (bolile alcoolice hepatice sau bolile dismetabolice hepatice).

Forma de prezentare sirop permite utilizarea produsuluila copii, dar și la adulții cu tulburări de deglutiție care preferă forma de sirop. La majoritatea adulților, însă,este preferabilă administrarea sub formă de tablete.Concentraţia dublăa  formeiLiv.52DS crește complianța pacienților la tratamentele de lungă durată.

Datorita lipsei efectelor secundare și toleranței excelente, supravegherea tratamentului nu dă „insomnii” medicului.

Toate aceste considerente recomandă utilizarea medicamentului Liv.52 în afecțiunile hepatice indiferent de etiologie, ca tratament singular sau adjuvant, dar și în unele afecțiuni biliare.

image description

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst