spot_img

ARPIM, 25 de ani de parteneriat strategic – Lansarea Pactului pentru Inovatie in Sanatate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cu ocazia implinirii a 25 de ani de activitate in Romania si de implicare in derularea de proiecte care au contribuit la cresterea accesului la medicamente si a calitatii vietii pacientilor romani, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a lansat un document de colaborare cu factorii politici de decizie, structurat pe 4 axe majore:

 • acces rapid si echitabil la medicamente inovatoare in beneficiul pacientilor romani si al sistemului de sanatate din Romania;
 • stimularea cercetarii-dezvoltarii si inovatiei farmaceutice;
 • un sistem de sanatate rezilient si bazat pe dovezi;
 • finantarea adecvata si predictibila a medicamentelor inovatoare si a vaccinurilor.

 

 • ARPIM a lansat un document de colaborare structurat pe 4 axe strategice cu scopul de a alinia toti factorii de decizie si profesionistii in domeniul sanatatii in jurul unor masuri concrete pentru revitalizarea unor segmente importante ale sistemului de sanatate din Romania.
 • In prima faza, documentul va fi in supus atentiei Comisiilor pentru Sanatate din Parlamentul Romaniei, urmand ca masurile identificate si agreate in timpul discutiilor, sa ajunga pe masa Guvernului si a tuturor partidelor politice parlamentare.
 • Romania se afla pe locuri codase cu privire la accesul pacientilor la inovatie medicala, finantare, investitii in cercetare-dezvoltare si digitalizarea sistemului de sanatate, iar acest lucru trebuie corectat cat mai repede.

Pactul pentru Inovatie in Sanatate a fost lansat in cadrul unui eveniment online care a reunit voci din mediul politic, guvernamental si administrativ, dar si reprezentanti ai pacientilor, alaturi de producatorii de medicamente inovative.

“Este cel mai bun moment sa punem Sanatatea pe primul plan si sa ne unim cu totii – factori de decizie, partide politice, asociatii de pacienti, experti, medici si industrie – in jurul acestui Pact al Inovatiei in Sanatate, pentru a imbunatati rapid sistemul de sanatate si a raspunde asteptarilor pacientilor romani. Noul Guvern are o oportunitate unica de a analiza, prelua si prioritiza masurile identificate deja in cadrul documentului de colaborare pe care il propunem. Astfel, industria farmaceutica inovatoare, care a demonstrat o mobilizare fara precedent in timpul pandemiei de COVID-19, se pozitioneaza ca partener in cresterea accesului pacientilor romani la medicamente si solutii terapeutice inovatoare”, a declarat Alina Culcea, Presedinte ARPIM.

Fiecare dintre cele 4 axe de colaborare se bazeaza pe date ingrijoratoare cu privire la standardele de ingrijire a pacientilor si cuprinde o serie de masuri care sa fie adoptate cu prioritate, pentru corectarea situatiei. Romania se afla pe ultimele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste accesul pacientilor la inovatie medicala, finantarea sistemului de sanatate, investitii in cercetare si dezvoltare si digitalizarea sistemului de sanatate:

 • Studiul W.A.I.T.” 2020 arata ca in Europa pacientii pot astepta intre 4 luni si 2 ani si jumatate pentru a avea acces la aceleasi medicamente noi, Romania aflandu-se pe ultimul loc in acest clasament (cu o medie de 883 de zile).
 • Din 152 de medicamente inovatoare aprobate de Agentia Europeana a Medicamentului in perioada 2016-2019, doar 39 (1 din 4) au fost introduse pe lista celor compensate si gratuite din Romania pana la 1 ianuarie 2021. Principalele cauze sunt lipsa de aderenta la termenele legale de evaluare a tehnologiilor medicale, proceduri birocratice si lipsa unor previziuni bugetare care sa asigure finantarea necesara pentru actualizarea regulata si predictibila a Listei de medicamente compensate si gratuite.
 • Raportul “The Pharmaceutical Industry in Figures”(„Industria farmaceutica in cifre”), publicat de EFPIA 2021 arata ca industria farmaceutica inovatoare este cel mai dinamic sector industrial de Cercetare si Dezvoltare din Europa, investind in 2020 aproximativ 39 de miliarde EURO in cercetare si dezvoltare. Romania se afla pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste investitiile in Cercetare si Dezvoltare, insumand in 2019 aproximativ 75 mililoane EURO, in comparatie cu Germania care a atras investitii de 8,4 miliarde EURO, Franta 4,4 miliarde EURO, Polonia 339 milioane EURO, Ungaria 242 milioane EURO, Bulgaria 91 milioane EURO.
 • Daca ne referim la studiile clinice, un raport lansat de ARPIM si IQVIA in 2020 arata ca, daca numarul de studii clinice raportat la un milion de locuitori ar fi aliniat cu cele mai performante tari din regiune, piata studiilor clinice din Romania, de doar 72 milioane EURO, ar putea atinge 802 milioane EURO si chiar 1,4 miliarde EURO, daca ne-am apropia de top.
 • Guvernele din Europa Centrala si de Est cheltuiesc mai putin pentru sistemele lor de sanatate decat UE5, majoritatea alocand mai putin de 7% din PIB pentru sanatate, consecinta fiind obtinerea unor performante mai slabe.
 • Cu cheltuieli pentru sanatate de 580 EURO pe cap de locuitor, Romania este pe ultimul loc in UE, conform datelor Eurostat pentru anul 2018. Deficientele privind finantarea duc in final la zile de viata pierdute pentru pacientii romani, Romania avand cele mai mari rate de mortalitate din cauze prevenibile si tratabile si de mortalitate infantila.

“Lipsa unei viziuni pe termen lung si a unor masuri ferme de corectare a starii de fapt actuale,  duc in final la zile de viata pierdute pentru pacientii romani. Speranta de viata din Romania, de 75 de ani, este cu aproximativ 7 ani mai redusa fata de media celor mai dezvoltate 5 state europene. La ritmul de recuperare actual al diferentei, ii vor fi necesari Romaniei 27 de ani pentru a atinge aceeasi speranta de viata cu tarile dezvoltate si intre 40 si 50 de ani in ritmul existent, pentru scaderea mortalitatii prevenibile”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.

Traseul Pactului pentru Inovatie in Sanatate

Obiectivul final al acestei colaborari, care va fi adresata in prima faza Comisiilor pentru Sanatate din Parlament, este elaborarea unui Pact pentru Inovatie in Sanatate pentru urmatorii 2 ani, asumat de toate partidele politice parlamentare, cu 10 directii de actiune concrete care sa duca la cresterea calitatii vietii pacientilor romani si la accesul rapid, echitabil si sustenabil la inovatie.

Rolul industriei farmaceutice inovatoare de partener si contributor cu privire la masuri strategice din sanatate este pe deplin recunoscut in alte state europene. La nivelul UE exista un dialog continuu cu industria pe teme majore de interes precum Programele de Rezilienta, Planul European de Cancer, Strategia Farmaceutica Europeana, dialog care ar trebui sustinut si la nivelul statelor membre.  Campania de vaccinare impotriva COVID-19 este un alt exemplu de parteneriat cu industria.

In Franta a fost infiintat un Consiliu strategic al industriilor din sanatate, in care industria farmaceutica este partener alaturi de reprezentantii autoritatilor si de curand a fost semnat un acord cadru pe 3 ani (2021-2024).

ARPIM 25 de ani

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) – organizatie care sustine obiectivele comune ale celor mai importante 27 de companii farmaceutice internationale producatoare de medicamente originale, prezente in Romania – implineste anul acesta 25 de ani. In tot acest timp, principalul obiectiv al Asociatiei a fost cresterea accesului pacientilor romani la medicamente, imbunatatirea calitatii vietii pacientilor si implicit cresterea sperantei de viata a romanilor, prin colaborarea si parteneriatul cu toti actorii implicati in domeniu.

Membrii ARPIM investesc permanent in cercetare si dezvoltare, cu scopul de a pune la dispozitia medicilor si  pacientilor medicamente originale si inovatoare, care salveaza anual mii de vieti.

Pe plan umanitar,  ARPIM a contribuit   prin donatii in bani si medicamente facute de membrii sai, in multe din momentele critice prin care a trecut Romania de-a lungul acestor ani,  precum au fost inundatiile din 2005, tragedia de la Colectiv si mai recent pandemia de COVID-19 (unde 7,4 milioane euro au fost donati pentru  lupta impotriva COVID, dintre care 700.000 RON pentru un centru de triaj  pentru copiii cu boli oncologice si boli rare instalat intr-un ansamblu containerizat la Spitalul Fundeni).

De asemenea, ARPIM a sustinut permanent programe de educare medicala, a investit in cercetare si dezvoltare si a contribuit la economia tarii cu sute de milioane de euro. Numai in  ultimii 10 ani, industria farmaceutica a contribuit cu  peste 17,5 miliarde de lei la economia Romaniei prin fondurile colectate   din taxa clawback, iar in aceasta privinta, ponderea contributiei companiilor membre ARPIM a fost covarsitoare.

Despre Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM)

ARPIM este afiliata la Federatia Europeana a Industriei Farmaceutice (EFPIA)-www.efpia.com-organizatia europeana care reuneste cele mai importante companii farmaceutice internationale, recunoscute datorita rezultatelor la nivelul comunitatii stiintifice internationale.

Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbvie, Amgen, Angelini, Astellas, AstraZeneca, Bayer, Berlin-Chemie Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Eli Lilly, Genesis, Ipsen, Janssen -Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Novartis, Novo Nordisk, Pfizer, Roche, Sanofi, Servier, Takeda, UCB, Vifor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst