• banner catena
 • ZIUA CARENTEI DE FIER 2021 – Apel pentru diagnosticarea la timp a carentei de fier

  • Ziua Carentei de Fier este un eveniment international ce urmareste cresterea gradului de constientizare in ceea ce priveste impactul semnificativ al deficitului de fier si al anemiei feriprive asupra sanatatii1
  • Accesul pacientilor cu deficit de fier la serviciile medicale, pentru a fi diagnosticati si tratati, a fost direct afectat de pandemia COVID-19
  • In acest an, atentia este centrata asupra constientizarii simptomelor deficitului de fier si a importantei diagnosticarii la timp

  Vifor Pharma Romania sustine, pentru al saptelea an consecutiv, Ziua Carentei de Fier, sprijinind astfel eforturile aliantei internationale ce reuneste organizatii de renume din domeniul sanatatii*, in vederea educarii publicului larg cu privire la importanta fierului pentru organism si a efectelor carentei de fier asupra sanatatii.

  Ziua Carentei de Fier 2021 incurajeaza persoanele aflate la risc sa isi asculte corpul, sa ia in serios problema deficitului de fier si sa preia controlul asupra sanatatii lor, adresandu-se medicului pentru stabilirea unui diagnostic precoce.

  Fierul este un oligoelement critic pentru functionarea optima si supravietuirea speciei umane”,  a declarat Prof. Univ. Dr. Gabriel Mircescu, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” Bucuresti. „Fierul este binecunoscut pentru rolul sau in structura hemoglobinei, eritrocitelor si transportul oxigenului. Alaturi de rolul hematologic, fierul este important pentru producerea  energiei la nivelul celulelor musculare, in special la nivelul muschiului inimii, influentand astfel capacitatea de efort fizic. Investigarea corecta a deficitului de fier, indiferent de prezenta anemiei feriprive, este un obiectiv pe care fiecare medic ar trebui sa il includa in evaluarea unui pacient si in special a celor cu afectiuni cronice”, considera Prof. Univ. Dr. Mircescu.

  Carenta de fier afecteaza aproximativ jumatate dintre pacientii cu boala cronica de rinichi2 si insuficienta cardiaca cronica si este asociata cu o calitate a vietii3 scazuta, un risc crescut de spitalizare4 si mortalitate de cauza cardiovasculara5. In ciuda consecintelor grave si a prevalentei crescute, carenta de fier ramane o conditie medicala care este insuficient diagnosticata si tratata6.

  Diagnosticarea si tratarea carentei de fier au fost puternic impactate in timpul pandemiei COVID-19, intrucat pacientii au avut un acces limitat la serviciile medicale, ceea ce a dus la cresterea numarului de cazuri nediagnosticate.

  Simptomele carentei de fier reprezinta o povara atat pentru persoanele sanatoase (femei si in special  femeile insarcinate, copii mici si adolescenti), cat si pentru persoanele cu afectiuni cronice (de exemplu: insuficienta cardiaca, boala cronica de rinichi, boli inflamatorii intestinale, boli oncologice), precum si pentru cele care au suferit interventii chirurgicale recente”, a declarat Isabella Grosu, Presedinte al Asociatiei Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania (ASPIIR). „Aceste simptome sunt variate si se confunda adesea cu simptomele bolii cronice: oboseala mentala, epuizare fizica, dureri de cap, caderea parului, sindromul picioarelor nelinistite, rezistenta scazuta la infectii. Chestionarul implementat de ASPIIR, la nivel national, in aceasta luna, referitor la pacientii cu Boli Inflamatorii Intestinale si deficitul de fier, a aratat ca aproape 90% dintre acesti pacienti s-au confruntat cu episoade de anemie pe parcursul bolii, cu o frecventa chiar de 2 – 3 episoade pe an. De aceea, ne dorim sa contribuim la efortuile comune de crestere a gradului de constientizare a carentei de fier si a anemiei feriprive si in 26 noiembrie medici, pacienti si autoritati vor sta la masa discutiilor, intr-o dezbatere dedicata Zilei Carentei de Fier”, adauga Isabella Grosu.

  In contextul pandemic actual, importanta tratarii carentei de fier este subliniata si de catre Societatea Europeana de Hematologie care recomanda  corectarea deficitului de fier inainte de a administra vaccinul anti COVID-1917 la pacientii cu afectiuni hematologice non-maligne”, a declarat Dr. Valeria Herdea, Presedinte al Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF).

  Pentru mai multe informatii despre carenta de fier si verificarea listei cu simptome, accesati www.carentadefier.ro.

  * Alianta internationala care sprijina Ziua Carentei de Fier reuneste organizatii importante la nivel mondial si national, de exemplu, Heart Failure Policy Network, European Kidney Health Alliance, Global Heart Hub si CROI (The West of Ireland Cardiac Foundation).

  Despre carenta de fier

  Fierul are un rol vital pentru intregul organism, inclusiv in producerea globulelor rosii, asigurarea functionarii eficiente a inimii si a creierului si in prevenirea infectiilor si a bolilor. Cand nu exista suficient fier, organismul nu poate functiona corect. Printre simptomele intalnite frecvent se numara oboseala, ameteala si senzatia de lipsa de aer. Se estimeaza ca deficitul de fier si anemia feripriva afecteaza una din trei persoane la nivel mondial7.

  Carenta de fier poate afecta pe oricine, insa este mai des intalnita la femeile aflate la varsta reproductiva, femeile insarcinate si la copiii cu varsta sub cinci ani11. Netratata la timp, poate duce la instalarea anemiei feriprive. Efectele carentei de fier difera de la o persoana la alta, dar pot fi asociate cu deteriorarea starii generale de sanatate si a starii de bine10. Chiar si in absenta anemiei, deficitul de fier poate scadea rezistenta organismului, agrava bolile cronice preexistente si poate duce la cresterea morbiditatii si mortalitatii9. Simptomele frecvente includ oboseala10,12, paloarea13, unghiile fragile10,14, pofta de produse nealimentare precum murdarie, pamant si gheata13 si lipsa capacitatii de concentrare14,15. La copii, deficitul de fier poate afecta semnificativ dezvoltarea cognitiva si motorie16.

  Despre Vifor Pharma

  Vifor Pharma Romania este o companie a Grupului Vifor Pharma, care este lider mondial in domeniul inovarii, dezvoltarii, fabricarii şi comercializarii produselor farmaceutice destinate tratarii deficitului de fier. Compania  are, de asemenea, o gama variata de medicamente eliberate cu si fara prescripţie medicala. Vifor Pharma, cu sediul in Zürich, Elveţia, beneficiaza de o prezenţa globala in creştere la nivel mondial si de o vasta reţea de filiale si parteneri in intreaga lume.

  Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati www.viforpharma.ro si www.viforpharma.com  

  Referinte:

  1. Hassan, Tamer Hasan et al. “Impact of Iron Deficiency Anemia on the Function of the Immune System in Children.” Ed. Esaki M. Shankar. Medicine 95.47 (2016): e5395. PMC. Web. 12 June 2018.
  2. Wong MMY et al. Clin Kid J 2019:1–12; Rocha BML, et al. J Am Coll Cardiol. 2018;71(7):782–793.
  3. Guedes M NDT 2021. doi: 10.1093/ndt/gfab050; Enjuanes C, et al. Int J Cardiol. 2014;174(2):268–275.
  4. Guedes et al. J Am Soc Nephrol. 2021 Aug;32(8):2020-2030, Martens P, et al. Acta Cardiol. 2018;73(2):115–123.
  5. Guedes et al. J Am Soc Nephrol. 2021 Aug;32(8):2020-2030; Klip IT, et al. Am Heart J. 2013;165:575–82.e3.
  6. Eur J Heart Fail. 2021 Sep 3. doi: 10.1002/ejhf.2338.
  7. National Heart, Lung and Blood Institute. Iron-Deficiency Anemia 2021. Disponibil la: https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/iron-deficiency-anemia Ultima accesare: Noiembrie 2021
  8. Breymann C. Semin Hematol 2015; 52:339–347
  9. Agassim AA, Elghazaly AA, Alnahdi AS, Mohammed-Rahim OM, Alanazi AG, Aldhuwayhi NA, Alanazi MM, Almutairi MF, Aldeailej IM, Kamli NA, Aljurf MD. Prognostic significance of hemoglobin level and autoimmune hemolytic anemia in SARS-CoV-2 infection. Annals of Hematology. 2021 Jan;100(1):37-43.
  10. KDOQ (National Kidney Foundation: KDOQI Clinical Practice Guidelines and Clinical Practice Recommendations for Anemia in Chronic Kidney Disease. Am J Kidney Dis 47 [Suppl 3]: S11-S145, 2006.
  11. Cappellini MD et al. Iron deficiency across chronic inflammatory conditions: International expert opinion on definition, diagnosis, and management. Am J Hematol. 2017 Oct;92(10):1068-1078.
  12. Patterson A et al. Iron deficiency, general health and fatigue: Results from the Australian Longitudinal Study on Women’s Health. Qual Life Res. 2000;9:491-497.
  13. Favrat, B., et al. (2014). Evaluation of a single dose of ferric carboxymaltose in fatigued, iron-deficient women–PREFER a randomized, placebo-controlled study. PLoS One 9(4): e94217. eCollection 2014.
  14. Cashman MW, Sloan SB. Nutrition and nail disease. Clin Dermatol. 2010;28(4):420-5.
  15. Hercberg S, et al. Iron deficiency in Europe. Public Health Nutr. 2007;4(2b).
  16. World Health Organization. Nutritional anaemias: tools for effective prevention and control. 2017. Disponibil la: https://www.who.int/publications/i/item/9789241513067 Ultima accesare: Noiembrie 2021.
  17. European Hematology Association. Recommendations for COVID-19 vaccination in patients with non-malignant

  hematologic diseases. Disponibil la: https://ehaweb.org/covid-19/eha-statement-on-covid-19-vaccines/recommendations-for-covid-19-vaccination-in-patients-with-non-malignant-hematologic-diseases/ Ultima accesare: Noiembrie 2021

   

  Related Posts