spot_img

Banca Europeana de Investitii a aprobat un nou imprumut in valoare de 24 milioane EUR pentru imbunatatirea infrastructurilor de cercetare

Banca Europeana de Investitii (BEI) confirma sprijinul in valoare de 24 milioane EUR pentru consolidarea cercetarii,  la Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti si prezinta schema de investitii propusa pentru invatamantul superior din Romania

  • Imprumut pe termen lung de la BEI pentru a imbunatati activitatile de cercetare si invatamant la cea mai mare universitate de medicina si farmacie din Romania
  • Al doilea imprumut din cadrul schemei de finantare simplificate in valoare de 100 milioane EUR pentru invatamantul superior din Romania,
  • Noile investitii vor contribui la modernizarea cercetarii medicale, la crearea de locuri de munca de inalta calificare si la imbunatatirea eficientei energetice
  • Investitii pentru a consolida rezilienta sistemului de sanatate publica din Romania si pentru a face fata provocarilor evidentiate de pandemia de COVID-19

Banca Europeana de Investitii a aprobat un nou imprumut in valoare de 24 milioane EUR pentru imbunatatirea infrastructurilor de cercetare, academice si studentesti la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. Acest imprumut face parte din initiativa BEI de investitii in invatamantul superior in valoare de 100 milioane EUR pentru sprijinirea investitiilor in universitatile din Romania.

Finantarea BEI pe termen lung, acordat pe o perioada de 25 ani, va sustine investitii noi in valoare de 48 milioane EUR pentru modernizarea infrastructurii celei mai mari universitati de medicina din Romania, transformand semnificativ capacitatile de cercetare. Investitia include renovarea Facultatii de Medicina si construirea a doua noi centre de cercetare medicala dedicate. Finantarea BEI va sprijini, de asemenea, investitii in eficientizarea energetica in campusul universitar.

Noul imprumut al Banca Europeana de Investitii pentru Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti si angajamentul BEI de a transforma investitiile in cercetare si educatie si in alte institutii de invatamant superior din Romania au fost anuntate astazi, in cadrul unui eveniment virtual. Oportunitatile oferite de finantarea pe termen lung a BEI pentru invatamantul superior au fost evidentiate de Sorin Cimpeanu, ministrul educatiei, Viorel Jinga, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Vasile Topa, rectorul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, Mihnea Costoiu, rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti, si Christian Kettel Thomsen, vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii, responsabil pentru Romania.

„Banca Europeana de Investitii este un partener cheie pentru invatamantul superior din Romania. Sprijinul financiar si tehnic acordat se adreseaza pentru prima data unei institutii de invatamant superior specializate in sectorul medical – Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti. Noul imprumut va transforma mediul de invatare, va sprijini educatia a mii de studenti, va consolida cercetarea medicala, creand, in acelasi timp, sute de noi locuri de munca. Aceasta investitie impresionanta va contribui la cresterea standardelor de calitate in invatamantul superior si la implementarea proiectului national „Romania educata”, a declarat Sorin Cimpeanu, ministrul educatiei.

„Marcam astazi impreuna inceputul unei noi ere pentru Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. Imprumutul BEI de 24 de milioane EUR raspunde nevoii actuale a universitatii de a moderniza mediul de invatare si facilitatile de cercetare si va accelera dezvoltarea, digitalizarea si internationalizarea universitatii. Experienta unica a BEI de a sprijini investitiile universitare in intreaga Europa ne-a imbunatatit capacitatea de planificare a noii investitii si ne-a permis sa aspiram la a imbunatati cercetarea stiintifica medicala, a folosi tehnologia digitala si la a ne asigura ca studentii si personalul nostru continua sa imbunatateasca clasamentul global Shanghai 500. Dincolo de importanta acestui proiect pentru dezvoltarea invatamantului si cercetarii de excelenta, restaurarea Facultatii de Medicina are o importanta istorica si culturala pentru Bucuresti si pentru tara, cladirea fiind o mostenire arhitecturala emblematica”, a spus profesorul Viorel Jinga, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”.

„Banca Europeana de Investitii se angajeaza sa accelereze investitiile prioritare pentru imbunatatirea educatiei, cercetarii si sanatatii publice in toata Romania. BEI este incantata sa sprijine transformarea vizionara a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. Noua finantare a BEI in valoare de 24 milioane EUR cu garantia Uniunii Europene, va contribui la consolidarea in continuare a educatiei medicale, a excelentei in cercetare din universitate si la imbunatatirea eficientei energetice. Dupa sprijinul recent acordat pentru investitii Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca si Universitatii Politehnice din Bucuresti, expertii BEI in finantarea educatiei asteapta cu nerabdare sa colaboreze si cu alti parteneri din invatamantul superior din Romania pentru a sprijini in continuare investitiile in viitorul Romaniei,” a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii responsabil pentru Romania.

Noi investitii universitare pentru a face fata provocarilor in domeniul sanatatii publice si al competentelor

Consolidarea centrelor nationale de excelenta pentru formarea generatiilor viitoare de medici din Romania este esentiala pentru imbunatatirea rezistentei la provocarile din domeniul sanatatii publice si pentru reducerea exodului profesionistilor romani din domeniul sanatatii care parasesc tara pentru a lucra in strainatate.

Impartasirea celor mai bune practici din invatamantul superior pentru a consolida investitiile partenerilor romani

Noua investitie de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti si recentele proiecte sustinute de BEI la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca au beneficiat de know-how in domeniul educatiei, in domeniul tehnic si financiar, oferit de Platforma europeana de consiliere in materie de investitii (EIAH sau Hub), o platforma europeana de consiliere in materie de investitii, o initiativa comuna a Bancii Europene de Investitii si a Comisiei Europene.

Cel mai recent imprumut din partea BEI a simplificat acordarea de sprijin pentru investitiile universitare din Romania

Acest imprumut reprezinta primul sprijin BEI acordat Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. Este al doilea acord in cadrul „Programului de imprumut pentru invatamantul superior din Romania”, in valoare de 100 milioane EUR al BEI – aprobat de banca in 2020 – dupa imprumutul acordat Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. De pe urma ambelor proiecte vor beneficia mii de studenti, se vor imbunatati procesul de inovatie si capacitatea de cercetare si vor fi create sute de noi locuri de munca.

„ Datorita sprijinului BEI , imprumutul  in valoare de 21 milioane Euro, acordat pe o perioada de 25 de ani, va sustine cofinantarea unei investitii de capital in cuantum total de 44 milioane de Euro pe care, universitatea noastra, o angajeaza in urmatoarea perioada. Acest program ambitios de modernizare si dezvoltare va contribui la accelerarea atingerii obiectivelor strategice asumate de UTCN şi reprezinta contribuţia noastra la imbunataţirea condiţiilor de viaţa, invaţare, cercetare si inovare oferite studenţilor şi cadrelor noastre didactice. Impactul este unul urias prin efectele pe care le va produce si va permite crearea de noi locuri de munca in educatie si cercetare la standarde inalte de calitate si performanta”,a declarat Vasile Topa, rectorul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca.

„In 2019, universitatea noastra a fost prima institutie de acest fel din Romania care a primit sprijin din partea BEI. Obiectivul nostru era sa imbunatatim invatamantul superior din tara prin construirea unei noi infrastructuri de educatie sau cercetare de care sa poata beneficia aproximativ 5000 de studenti si angajati, in fiecare an. Cu ajutorul expertilor BEI, am facut un progres urias in dezvoltarea si finantarea proiectului, si suntem acum pe cale sa transformam cea mai mare universitate cu profil tehnic din Romania intr-un furnizor mult mai bun de educatie si cercetare.

Credem ca acest lucru va avea un impact nu doar in domeniul educatiei, ci si pentru bunastarea societatii, din moment ce obiectivul nostru final ramane mereu sa avem un impact pozitiv in societate. Credem ca universitatile din Romania au o oportunitate extraordinara sa lucreze cu BEI pentru imbunatatirea educatiei si cercetarii in beneficiul viitoarelor generatii.”, a declarat Mihnea Costoiu, Rector al Universitatii Politehnica din Bucuresti.

Banca Europeana de Investitii sprijina investitiile in educatie in Europa si in intreaga lume si se asigura ca noile investitii in sector se bazeaza pe cele mai bune practici.

In ultimul deceniu, BEI a oferit peste 30 miliarde EUR pentru investitii in scoli, universitati si formare continua.

Sprijinul consultativ al BEI pentru facilitarea accesului la finantare

Platforma europeana de consiliere in materie de investitii (EIAH sau Hub), impreuna cu Divizia de consiliere pentru finantarea inovarii si Directoratul pentru proiecte, au sprijinit Universitatea „Carol Davila” in structurarea propunerii sale de investitii, in structurarea financiara, analiza financiara si prognoza. Pentru a accelera si mai mult accesul la finantare, au fost implicati consultanti externi, sprijinind universitatea sa prezinte mai bine propunerea de investitii in cadrul BEI.

Un sprijin similar de consultanta financiara a fost acordat Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, iar consultanta si structurarea financiara au condus la o finantare reusita, in, prin „Programul de imprumut pentru invatamantul superior din Romania” in valoare de 100 milioane EUR, sprijinit de BEI.

Serviciile de consiliere ale BEI ofera sprijin pentru pregatirea, structurarea si implementarea proiectelor care sunt apoi finantate de BEI sau de alti finantatori, cu un accent puternic pe inovare, sustenabilitate sociala si de mediu, precum si impactul asupra climei.

Informatii generale

Banca Europeana de Investitii (BEI) este institutia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, ai carui actionari sunt cele 27 de state membre ale UE. Aceasta pune la dispozitie finantare pe termen lung pentru investitii solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicii UE.

Platforma europeana de consiliere in materie de investitii este un parteneriat intre Grupul BEI si Comisia Europeana ca parte a Planului de Investitii Europa. Aceasta este conceputa pentru a actiona ca un singur punct de intrare catre o oferta completa de servicii de consiliere si asistenta tehnica, avand ca scop furnizarea de asistenta specifica pentru identificarea, pregatirea si dezvoltarea de proiecte de investitii in cadrul Uniunii Europene. Sustine atat promotorii de proiecte publice, cat si pe cei de proiecte private.

https://eiah.eib.org/

Relatia cu presa

Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”: Stefan Busnatu, stefan.busnatu@umfcd.ro, Tel: +40 732154643 – Website: www.umfcd.ro

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca: Mirela Botan, mirela.botan@staff.utcluj.ro,

Tel: +40 722163346 – Website: www.utcluj.ro https://umfcd.ro/e

BEI: Richard Willis, r.willis@eib.org, Tel.: +352 4379 82155, +352 621 555 758

Website: www.eib.org/press – Press Office: +352 4379 21000 – press@eib.org

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst