spot_img

Bayer susţine cercetarea europeană în domeniul biomarkerilor cancerului

bayer

Bayer HealthCare şi Centrul Medical Universitar din Hamburg-Eppendorf (UKE) sunt principalii coordonatori ai parteneriatului internaţional nou-încheiat CANCER-ID, pentru dezvoltarea şi validarea tehnologiilor inovatoare de detectare a biomarkerilor din sânge în bolile canceroase. Proiectul de cinci ani se va axa pe stabilirea unor standarde comun acceptate pentru izolarea, identificarea şi analiza biomarkerilor circulanţi, în scopul de a îmbunătăţi nivelul de dezvoltare a medicamentelor personalizate destinate pacienţilor bolnavi de cancer. CANCER-ID este un parteneriat public-privat, susţinut de Iniţiativa europeană privind medicamentele inovatoare (IMI).

Biomarkerii din sânge, cum sunt celulele tumorale circulante (CTC), ADN-ul tumoral circulant (ADNtc) şi micromoleculele de ARN (miRNAs), sunt potenţiali indicatori ai încărcăturii tumorale la pacienţii care suferă de cancer. Determinarea acestor markeri din sânge poate oferi o metodă suplimentară inestimabilă de terapie modernă a cancerului: pe lângă aceea că sunt deosebit de importante în situaţiile în care biopsiile tumorale nu sunt accesibile, testele pe bază de sânge pot permite o monitorizare continuă a markerilor bolii, asigurând o modalitate de a monitoriza îndeaproape eficienţa tratamentului şi, eventual, de a ghida alegerea metodei de terapie.

“CANCER-ID reprezintă un excelent exemplu de proiect în care un parteneriat public-privat permite o abordare de cercetare în colaborare, pentru a veni cu concepte inovatoare în terapia modernă a cancerului”, spune Dr. Thomas Schlange, Cercetător Principal al programului de Cercetare Globală în domeniul Biomarkerilor din cadrul departamentului Bayer HealthCare Global Drug Discovery şi Coordonator al proiectului CANCER-ID. „Parteneriatul reuneşte o echipă mare de specialişti cu experienţă în domeniul biomarkerilor, atât din mediul academic, cât şi din industria de profil, precum şi companii mai mici, creându-se astfel o reţea europeană de competenţe suplimentare, care depăşeşte cu mult orizontul colaborărilor tradiţionale de tip unu-la-unu dintre industrie şi mediul academic.”

Provocările importante în dezvoltarea tuturor biomarkerilor circulanţi sunt precizia, specificitatea şi standardizarea analizei, precum şi validarea acesteia. În ultima fază a proiectului, analizele validate vor fi implementate în teste clinice controlate, pentru a demonstra larga lor aplicabilitate şi utilitatea clinică în tratarea pacienţilor care suferă de cancer.

Analiza pe bază de sânge a celulelor şi acizilor nucleici derivaţi din tumori oferă un concept cu totul nou de „biopsii lichide”, care permite recepţionarea în timp real a unor informaţii relevante pentru diagnosticarea şi tratamentul cancerului”, a spus Prof. Klaus Pantel, Şeful Departamentului de Biologie Tumorală de la Centrul Medical Universitar din Hamburg-Eppendorf, Germania, şi coordonatorul academic al parteneriatului CANCER-ID. “Proiectul CANCER-ID închide prăpastia considerabilă dintre cercetarea fundamentală axată pe metodele moi de detectare şi caracterizare a celulelor tumorale circulante şi a acizilor nucleici şi dezvoltarea unor teste solide, validate, necesare pentru a introduce conceptul de „biopsie lichidă” în cadrul clinicii.”

Parteneriatul CANCER-ID cuprinde companii industriale din domeniul farmaceutic şi din afara acestuia, universităţi şi institute de studii clinice, precum şi întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) de pe întreg teritoriul Europei. Cei 33 de parteneri din cadrul consorţiului sunt toţi factori-cheie în domeniile lor de activitate, ei alcătuind o reţea unică de experţi în domenii precum biologia tumorală, dezvoltarea markerilor biologici, ştiinţele clinice şi bioinformatica. Contribuţiile în natură din partea partenerilor industriali, în valoare de cca. 8,2 milioane de euro, sunt completate de finanţări IMI din Cel de-al Şaptelea Program-Cadru al Uniunii Europene, rezultând un buget total de 14,5 milioane de euro.

Despre Iniţiativa Europeană privind Medicamentele Inovatoare (IMI)

Iniţiativa privind Medicamentele Inovatoare (IMI) îşi propune să îmbunătăţească nivelul de sănătate prin accelerarea dezvoltării unor medicamente inovatoare şi grăbirea accesului pacienţilor la ele, în special în zonele în care există o necesitate medicală sau socială nesatisfăcută. Reuşeşte acest lucru prin facilitatea colaborării dintre factorii-cheie implicaţi în cercetările din domeniul îngrijirii sănătăţii, incluzând aici universităţi, industria farmaceutică şi alte industrii conexe, întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), organizaţii de pacienţi şi autorităţi de reglementare din domeniul medicamentelor.

IMI este un parteneriat încheiat între Uniunea Europeană şi industria farmaceutică din Europa, reprezentată de Federaţia Europeană a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (EFPIA). Prin intermediul Programului IMI 2, IMI dispune de un buget de 3,3 miliarde de euro pentru perioada 2014-2024. Jumătate din această sumă provine din proiectul de cercetare şi inovaţie al Uniunii Europene, Horizon 2020.  Cealaltă jumătate provine de la companiile mari, cu precădere din domeniul farmaceutic. Acestea nu primesc finanţări de la Uniunea Europeană, dar contribuie la proiecte „în natură” – de pildă, prin donarea de ore de lucru din programul cercetătorilor lor sau prin asigurarea accesului la dotări sau resurse de cercetare.

Cercetările care au condus la aceste rezultate au primit susţinere din partea Întreprinderii Comune din cadrul Iniţiativei privind Medicamentele Inovatoare, în baza acordului de finanţare nr. [115749], unele din aceste resurse fiind reprezentate de contribuţii financiare din partea Celui de-al Şaptelea Program-Cadru al Uniunii Europene (FP7/2007-2013) şi de contribuţii în natură din partea companiilor EFPIA.

Mai multe informaţii disponibile la: www.imi.europa.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst