spot_img

“Birocrația ucide pacienții”

Cinism atroce al Ministrului Sănătății, Vlad Vasile Voiculescu.
Cum i-a păcălit pe bolnavii cu boli cronice!

Ministrul Sănătății, Vlad Vasile Voiculescu, a apelat la un truc de imagine, păcălindu-i cu cinism pe bolnavii cronici, în urma conferinței acestora din 26.07.2016, sub sloganul “Birocrația ucide pacienții” – Moartea Domnului Niță.

Sunt afectați de manevra ministerului cei mai necăjiți dintre români: pacienții cu boli grave, dar rare, ale căror probleme de sănătate sunt ignorate de marele public și care găsesc greu sprijin în societate.

Ministerul Sănătății a reușit să-și facă imagine pe seama bolnavilor, fără să-i ajute în niciun fel. Ministerul a anunțat cu mare vâlvă, ca pe o “victorie” personală, includerea pe lista de compensate a 21 de noi medicamente. După bifarea acestei acțiuni de campanie, pacienții constată ADEVĂRUL: nu au acces la aceste medicamente, viața lor fiind pusă în pericol. Pe de o parte, ministrul și-a asumat meritul, pe de alta a blocat distribuirea medicamentelor într-un mod foarte simplu: NU a publicat și protocoalele terapeutice, fără de care, potrivit legii, medicamentele incluse pe lista de compensate prin H.G. nr. 552/2016 nu pot fi prescrise de medicii curanți.

“Atragem atenția Ministerului Sănătății, că doar în protocoalele terapeutice sunt stabilite criteriile prin care pacienții pot beneficia de terapia necesară. Neactualizarea și nepublicarea acestora blochează accesul pacienților la tratament. Domnul Niță, continuă să moară în fiecare zi, (http://aliantapacientilor.ro/conferinta-de-presa-birocratia-ucide-pacientii-problema-protocoalelor-terapeutice/) prin fiecare deces al unui pacient care nu beneficiează de tratament din motive birocratice și din lipsa de asumare a răspunderii a Ministrului Sănătății”, a declarat dl. Cezar Irimia, președintele APCR.

Amintim că domnul Vlad Voiculescu s-a afirmat în spațiul public, înainte să ajungă ministru, prin campania susținută de o parte a media – “sacoșa cu medicamente”. Organizația dlui Voiculescu aducea medicamente care nu se găseau în țară, cu sacoșa, rezolvând cazuri punctuale. Ca organizații nonguvernamentale salutăm orice implicare personală în rezolvarea multelor probleme din sistemul sanitar românesc. Dar, în măsura în care, odată ajuns la ”butoane”, dl. Voiculescu nu face nimic pentru a rezolva problemele sistemice din domeniul pe care îl administrează, începem să punem sub semnul întrebării această acțiune. Nu cumva a fost tot o manevră de imagine?

Răspunsul, ni-l pot da doar faptele concrete ale Ministerului Sănătății. O parte din comisiile consultative ale Ministerului Sănătății, care trebuie să asigure pacienților acces la medicamentele deja ”oferite”, au o activitate netransparentă și nepredictibilă. Ordinul Ministrului Sănătății nr. 398/2013 nu prevede termene procedurale privind activitatea acestor comisii. Iar măsurile luate până acum par a fi discreționare, dacă nu suspecte de corupție.

Biroul de Presă APCR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst