spot_img

Cum se negociează sănătate românilor în 3 minute

Cele mai importante alianțe de organizații de pacienți din România, prin vocea reprezentanților lor, au participat miercuri, 19 octombrie, a.c., la dezbaterea publică organizată de Ministerul Sănătații cu privire la noua metodologie de calcul a prețurilor medicamentelor. Timp alocat: 3 minute, pentru a discuta de chestiuni de viață și de moarte pentru pacientii cronici și familiile lor.

Realitatea celor 3 minunte alocate pentru a ne apăra dreptul la viață, prin acces la tratament, ne-a pus în imposibilitatea susținerii tuturor argumentelor în favoarea pacienților și nevoilor lor.

De ce NU susținem această metodologie de calcul al prețurilor?
1. Pentru că toate reducerile de prețurile la medicamente de până acum au dus la retragerea a peste 1500 de medicamente din farmacii.
2. Pentru că medicamentele sunt reexportate și nu se găsesc în farmaciile din România

Considerăm ca astfel:
1. Prin restricționarea accesului la tratament ne este încalcat dreptul la ocrotirea sănătății, care este garantat prin Constituției
2. Se iau decizii în numele nostru fără a fim întrebați care sunt nevoile noastre si fără a se ține cont de nevoile noastre reale
3. Declarațiile privind drepturile și libertățile noastre de cetățeni continuă să fie vorbe goale, fără un fond real

Speranța de viață în România este de 59 de ani, cea mai scăzută din Europa și se datorează politicilor greșite de sănătate de până acum, pe care observăm că actualul guvern continuă să le promoveze, iar pacienților nu li oferă nicio soluție atunci când ajung în farmacie sau în spital și li se spune că tratamentul de care depinde viața lor nu există datorită politicii sanitare aprobată și aplicată de către guvernanți.

La final de dezbatere am constatat, însă, că demersul nostru nu a fost înțeles și că în continuare este ignorată disperarea unor oameni pentru care 3 minute nu ajung pentru a pleda pentru viața lor.

Pentru pacienții din România accesul la tratament și menținerea schemelor de tratament sunt vitale și nu suportă modificări, de aceea solicităm retragerea acestei propuneri de metodologie de calcul a prețurilor și discutarea celor mai bune soluții cu pacieții, care sunt categoria cea mai afectată de această propunere de Hotărâre de Guvern privind modalitatea de calcul a prețurilor medicamentelor de uz uman.

Cezar Irimia – Alianța Pacienților Cronici din România
Radu Gănescu – Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România
Vasile Barbu – Asociația Națională pentru Protecția Pacienților
Rozalina Lăpădatu – Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune
Gheorghe Tache – Asociația Transplantaților din România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst