spot_img

Dupixent- Un nou tratament biologic pentru astmul sever necontrolat, pe lista de medicamente compensate si gratuite

Incepand cu 1 februarie 2022, Dupixent® (substanta activa dupilumab) a intrat pe lista de medicamente compensate 100% cu o noua indicatie si poate fi recomandat de medici pacientilor adulti si adolescenti cu varsta de 12 ani si peste, care sufera de astm sever necontrolat insotit de inflamatie de tip 2, caracterizat conform GINA (Global Initiative for Asthma – Initiativa Globala pentru Astm). Dupixent®, dezvoltat de Sanofi in colaborare cu Regeneron, este primul tratament adjuvant de intretinere adresat pacientilor cu astm sever insotit de inflamatie de tip 2. Dupixent® este, de asemenea, 100% rambursat si disponibil medicilor si pentru indicatia de dermatita atopica moderata spre severa la pacientii adulti si adolescenti cu varsta de 12 ani si peste si pentru indicatia de dermatita atopica severa la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 11 ani.

Astmul sever necontrolat afecteaza intre 5% si 10% dintre pacientii cu astm bronsic la nivel global1

Astmul bronsic este o afectiune pulmonara cronica cauzata de inflamatia cailor respiratorii, care duce la limitarea fluxului de aer. Majoritatea persoanelor cu astm bronsic isi pot gestiona eficient boala cu ajutorul medicamentelor de control, cum ar fi inhalatoarele3 sau corticosteroizii orali. 5%-10% dintre pacienti sufera insa de forme severe, necontrolate, cu impact negativ asupra duratei si calitatii vietii acestora. Persoanele cu astm bronsic sever necontrolat se confrunta cu respiratie dificila si suieratoare, tuse, scaderea functiei pulmonare si prezinta un risc crescut de aparitie a exacerbarilor grave si imprevizibile, care le pot pune viata in pericol si care le pot induce sentimente de ingrijorare si frustrare.

Prof. univ. dr. Roxana Maria Nemes

medic primar pneumologie

Accesul la Dupixent® reprezinta un pas inainte in controlul astmului la pacientii eligibili pentru terapie biologica. Rezultatele studiilor clinice sunt incurajatoare. Conform acestora, Dupixent® reduce cu pana la 72% rata anuala a exacerbarilor severe care pot pune viata in pericol2, diminuand sau chiar eliminand nevoia de a administra corticosteroizi orali2. Functia pulmonara este imbunatatita rapid si intr-un mod sustinut2,3. Pana la 75% dintre pacienti au rata buna de raspuns in ceea ce priveste respiratia, somnul si abilitatea de a participa la diverse activitati2. Sunt rezultate foarte importante, care pot prelungi si imbunatati semnificativ viata pacientilor care sufera de aceasta afectiune cronica.”

50% pana la 70% dintre pacientii adulti cu astm au inflamatie de tip 22

Conform estimarilor specialistilor, 50% pana la 70% dintre pacientii adulti cu astm sever au inflamatie de tip 2, care joaca un rol important in astmul necontrolat, contribuind la cresterea exacerbarilor si scaderea functiei pulmonare4,5. Dupixent® este un anticorp monoclonal complet uman care blocheaza timpuriu inflamatia de tip 2 si care determina imbunatatirea rapida si sustinuta a functiei pulmonare, iar rezultatele raportate de pacienti in studiile clinice au aratat o imbunatatire a somnului, capacitatea de a-si relua activitatile fizice si reducerea numarului de vizite la camera de garda din cauza exacerbarilor severe7.

Doina Musetescu

General Manager divizia Specialty Care Sanofi Romania

Astmul  sever necontrolat reprezinta o povara nu doar pentru pacienti si familiile acestora, ci si pentru sistemul de sanatate. Inflamatia de tip 2 sta la baza si a altor boli, cum ar fi rinosinuzita cronica insotita de polipoza nazala sau dermatita atopica, si din aceasta cauza sunt frecvente situatiile in care pacientii cu astm sever necontrolat sufera in paralel de una sau mai multe dintre aceste afectiuni, ceea ce ingreuneaza semnificativ gestionarea lor de catre echipa medicala6. In plus, numarul de spitalizari este considerabil mai mare si nevoile de ingrijire sunt multiple, punand presiune suplimentara asupra sistemului de sanatate. Avem convingerea ca Dupixent® va contribui semnificativ atat la cresterea calitatii vietii pacientilor cu astm sever, cat si la reducerea poverii clinice si economice a acestei afectiuni, in prezent, la nivel global, aflandu-se in tratament cu Dupixent® peste 15.000 de pacienti.”

Dupixent® este recomandat pentru tratamentul de lunga durata in astmul sever. Necesitatea continuarii tratamentului trebuie stabilita cel putin anual, in functie de evaluarea pe care medicul o efectueaza pacientului, in urma evaluarii nivelului de control al astmului.

Dupixent® este disponibil in doua forme de administrare: seringa preumpluta 300 mg sau stilou injector 200 mg si poate fi administrat atat in cabinetul medicului, cat si prin autoadministrare la domiciliu. Totusi, un pacient isi poate autoadministra sau persoana care ingrijeste pacientul poate administra subcutanat dupilumab, daca medicul curant stabileste ca acest lucru este adecvat. Este recomandat ca prima doza sa se administreze sub supraveghere medicala.

Despre Sanofi

Suntem una dintre cele mai importante companii globale din domeniul sanatatii si ne ghidam dupa un singur scop, acela de a fi de neoprit in cautarea miracolelor stiintei pentru a imbunatati vietile oamenilor (We chase the miracles of science to improve people’s lives). Echipa noastra, prezenta in peste 100 de tari, este dedicata transformarii practicii medicale, pentru a face imposibilul posibil. Oferim optiuni de tratament care ar putea schimba viata si vaccinuri salvatoare pentru milioane de oameni din intreaga lume, punand in acelasi timp sustenabilitatea si responsabilitatea sociala in centrul ambitiilor noastre.

Compania Sanofi este listata la EURONEXT: SAN si NASDAQ: SNY

Despre Regeneron Pharmaceuticals, Inc.

Regeneron (NASDAQ: REGN) este o companie biofarmaceutica de top bazata pe descoperirile stiintifice, care descopera, inventeaza, dezvolta, produce si comercializeaza medicamente pentru tratarea unor boli grave. Regeneron comercializeaza medicamente pentru afectiuni oculare, hipercolesterolemie, dermatita atopica si o boala inflamatoare rara, si are o serie de produse-candidat in curs de dezvoltare in alte arii terapeutice in care in prezent exista o nevoie foarte mare neacoperita, inclusiv poliartrita reumatoida, astm, durere, cancer si boli infectioase. Pentru informatii suplimentare despre companie, va rugam vizitati www.regeneron.com sau urmariti contul de Twitter @Regeneron.

Referinte

  1. Menzies-Gow, A., Canonica, GW., Winders, T.A. et al. A Charter to Improve Patient Care in Severe Asthma. Adv Ther 35, 1485–1496 (2018). https://doi.org/10.1007/s12325-018-0777-yAdv
  2. Busse WW, Kraft M, Rabe KF, et al. Understanding the key issues in the treatment of uncontrolled persistent asthma with type 2 inflammation. Eur Respir J 2021; 58: 2003393 [DOI: 10.1183/13993003.03393-2020].
  3. Global Initiative for Asthma. Global Strategy For Asthma Management and Prevention, 2017. Available from ginasthma.org.
  4. DUPIXENT Rezumatul Caracteristicilor Produsului, data revizuirii iunie 2021, https://sanoficonnect.ro/assets/misc/rcps/dupixent-rcp.pdf
  5. Ford L, Corren J, Kuna P, et al. Dupilumab reduces exacerbations and improves lung function in uncontrolled, moderate-to-severe asthma patients across prior historical exacerbation subgroups in the phase 3 LIBERTY ASTHMA QUEST study.
  6. Seys AF, Scheers H, Van den Brande, P, et al. Cluster analysis of sputum cytokine-high profiles reveals diversity in T(h)2-high asthma patients. Respir Res. 2017;18(1):39. doi: 10.1186/s12931-017-0524-y
  7. Castro M, et al. N Engl J Med. 2018;378:2486–2496

Relatia cu presa

Raluca Coman | 0744.688.529 | raluca.coman@sanofi.com

Irina Patru-Florea | 0752.111.725 | irina.patru@freecomm.ro

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst