spot_img

Raport “Maparea serviciilor medicale pediatrice din Romania”

Asociatia KinetoBebe impreuna cu UNICEF Romania au realizat o radiografie a distribuirii serviciilor medicale pediatrice la nivel national.

Proiectul „Maparea serviciilor medicale pediatrice din Romania” s-a finalizat cu un raport pe care il puteti vizualiza accesand : https://www.unicef.org/romania/ro/rapoarte/maparea-serviciilor-medicale-pediatrice-din-rom%C3%A2nia

Prin acest document am realizat o radiografie reala a modului in care sunt distribuite serviciile medicale pediatrice la nivel national si a accesibilitatii acestora pentru copii, populatie vulnerabila, respectandu-se legislatia în domeniu, Legea nr. 272/20041 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

Coordonatele analizei noastre au drept subiect atat accesul la serviciile medicale al copiilor tipici cat si al celor atipici, care au nevoie de o urmarire atenta, pluridisciplinara, obligatorie pentru a putea dobandi abilitatile psiho-motorii necesare recuperarii.

Prin acest proiect s-au urmarit doua directii:

  1. a) trasabilitatea si accesibilitatea serviciilor medicale pediatrice in Romania
  2. b) directiile in care politicile publice de sanatate privind polulatia minora trebuie desfasurate in acord cu legislatia in domeniu care garanteaza accesul gratuit la ingrijire medicala copiilor.

Studiul “Maparea serviciilor pediatrice din Romania” a avut urmatoarele coordonate metodologice :

  1. a) Geografic – se va structura pe regiuni de dezvoltare: 7 regiuni si Zona Bucuresti-Ilfov si pe municipiile din aceste regiuni. A fost aleasa acesta structura pentru ca in organigrama la nivel de tara, distributia serviciilor medicale de specialitate este concentrata in zona municipiilor si a municipiilor resedinta de judet.
  2. b) Servicii medicale de specialitate – vom mapa specialitatile medicale pediatrice in contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).
  3. c) Servicii medicale de recuperare oferite de catre unitati medicale de stat, Directiile Sociale de Asistenta si Protectie a Copilului (DGASPC) si diferite ONG-uri care se ocupa de recuperarea pediatrica. In conformitate cu legislatia in vigoare copiii beneficiaza de servicii medicale gratuite pe teritoriul Romaniei. Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului

Finalitatea studiului reprezinta cateva sugestii catre decidentii din sanatate cu privire la modalitatea in care se poate facilita si imbunatati accesul la serviciile medicale pediatrice de catre beneficiary – copii si familiile lor.

Autor studiu: Mariana Pavel – Asociatia KinetoBebe

www.asociatia.kinnetobebe.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst