spot_img

EFICIENȚA FITOTERAPIEI ÎN PARAZITOZELE INTESTINALE

bujor.iheyk4onsbDr. farm.OVIDIU BOJOR

Membru al Academiei de Științe Medicale

Parazitozele intestinale beneficiază de un tratament alopat deosebit de agresiv, în special pentru ficatul unui copil, astfel încât este bine de început cu un tratament fitoterapic, plantele putând să ajute prin efecte multiple, asociate celei de bază, cea antihelmintică.

După cum se știe, complicațiile produse de paraziții intestinali pot fi multiple, având în vedere că este afectată zona din corp cel mai mult interesată în susținerea imunitară a organismului, flora intestinală. Astfel, multe alergii au drept cauză infestarea cu paraziți intestinali, fie că se manifestă la nivelul pielii, sau la nivel digestiv sau respirator. Persoanele, în special copiii, dar și adulții, devin anemici, cu tulburări de tranzit, de tip diaree sau constipație, balonare și flatulență, dureri abdominale difuze sau localizate, prurit anal, greață, gust amar. Simptome neplăcute apar și la nivel cerebral, ca stări de oboseală, nervozitate, somn agitat, și altele.

Se poate spune ca parazitozele intestinale sunt subdiagnosticate paraclinic, nu se surprinde întotdeauna eliminarea chisturilor de giardia sau a ouălor de ascarizi sau oxiuri în scaun. La pacienții adulți există uneori reticența în a relata existența paraziților vizibili în scaun, persistând astfel starea de purtător cu risc de contaminare a celor din familie.

O posibilă rezolvare cu un preparat natural

Vă propun preparatul fitofarmaceutic Giardinophyt, pe care l-am conceput și testat cu foarte bune rezultate și pe care l-am încredințat spre fabricație firmei Plantextrakt din Cluj.

GIARDINOPHYT_220x290.cdrCombinația de extracte naturale de Cimbru, Mărar, Cuișoare, Vetrice și propolis favorizează eliminarea paraziţilor, distruge şi împedică proliferarea microorganismelor, favorizează eliminarea gazelor din intestin, combate senzaţia de vomă şi greaţă – prin acțiunile antihelmintică (componentele uleiului volatil din Vetrice; componentele din uleiul volatil din Cimbru – timol şi carvacrol, din Mărar -carvonă, din Cuişoare – eugenol şi derivaţi; componentele din Propolis – acizi şi esteri ai acizilor fenolici, ai acidului ferulic), antimicrobiană (componentele din uleiul volatil din Cimbru -timol, din Cuişoare – eugenol, flavonoidele din Propolis) și carminativă (componentele din uleiul volatil de Mărar).

Vetricea Chrysanthemum vulgare/Tanacetum vulgare –  părţile florale şi ramurile superioare conţin 0,2-0,6%   ulei esenţial format din tanacetonă, tuionă, camfor, cineol şi borneol, substanţe amare cu structură lactonică, eter-alcooli, flavonoizi, gumirezine, taninuri, acid malic şi tartric şi vitamina B1. Acţiunea în oxiurază şi în ascaridoză este datorată în special componentelor din uleiul volatil (tanacetonă, tuionă). Nu se recomandă în timpul sarcinii, datorită efectului abortiv al tuionei.

Cimbrul de culturăThymus vulgaris –  conține 1-2% ulei esenţial bogat în timol, p-cineol şi borneol, geraniol, carvacrol, linalol, acetat de bornil, pinene, saponozide, acid ursolic, flavonoide, etc. Are numeroase utilizări de uz intern şi extern.

Figurează în listele plantelor medicinale aprobate de UE, de ESCOP, Farmacopeea britanică a plantelor medicinale, etc. Acţiunea farmacodinamică se bazează în special pe timol şi carvacrol care pe lângă acţiunea antihelmintică au şi acţiune antimicrobiană şi antifungică. Nu prezintă efecte secundare şi reacţii adverse, de altfel se utilizează frecvent în alimentaţie.

MărarulAnethum graveolens – atât fructele cât şi seminţele conţin ulei volatil (2,5-6%), cantităţi apreciabile de K, S, Na, vitaminele A,B,C. Uleiul volatil conţine 40-60% carvonă, căreia i se datorează acţiunea  antihelmintică. Acţionează şi împotriva colicilor intestinale  şi a balonărilor care însoţesc de multe ori helmintiazele, prin efectul carminativ. Nu prezintă reacţii adverse, efecte secundare sau contraindicaţii.

CuișoareleEugenia caryophyllata – se recoltează bobocii flo­rali, a căror cu­loare roşie devine, prin us­care brun închis; conţin:13% taninuri, ceruri, gumirezine, o substanţă incoloră cristalizată denumită caryophyllin şi ulei volatil. Uleiul volatil este format în proporţie de 60-90% din eugenol şi acetat de eugenol, cariofilen şi alţi compuşi minori. Acţiunea antihelmintică se datorează conţinutului ridicat în eugenol, care este  un puternic bactericid, comparabil cu fenolul. În dozele din formula preparatului Giardinophyt extractul de Cuişoare nu este toxic şi nu are contraindicaţii.

Propolisul – alături de miere, este unul dintre cele mai valoroase produse ale stupului. Conţine flavone, flavonone, acizi fenolici şi esterii acestora, esterul feniletilic al acidului cafeic, acid ferulic, etc. Acţiunile principale sunt cele antibacteriene, antihelmintice, antiinflamatoare, antitumorale, hepatoprotectoare, antifungice, analgezice şi antioxidante. În prezent, pe plan mondial propolisul intră în compoziţia a numeroase medicamente, suplimente sau aditivi alimentari. Este recomandat şi preventiv pentru îmbunătăţirea generală a stării de sănătate. Acţiunea antihelmintică se datorează acizilor fenolici, esterilor acestora şi acidului ferulic.

Studiu toxicologic

Preparatul Giardinophyt a fost supus unui studiu toxicologic Pentru studiu au fost utilizaţi şoareci Swiss şi şobolani Wistar de ambele sexe .Produsul de testat a fost administrat pe cale orală, prin gavaj intragastric. Cantitatea administrată a fost calculată / kg corp, ţinându-se cont de recomandările de administrare ale produsului.

După administrare, animalele au fost supravegheate pe o perioadă de 14 zile şi controlate de cel puţin 2 ori /zi. La animalele de ambele specii şi sexe nu s-au consemnat semne de toxicitate sau modificări semnificative ale comportamentului spontan şi alimentar şi nici letalitate. La necropsie (în ziua a 14-a a experimentului), nu s-au relevat modificări patologice ale structurilor parenchimantoase, tulburări ale distribuţiei sanguine sau modificări la nivelul cavităţilor seroase.

Cum se administrează produsul Giardinophyt

În doză unică, dimineaţa, înainte de masă,  în cure de 7 zile urmate de 7 zile pauză. Se repetă încă 7 zile pentru prevenirea recidivelor. Cantitatea de administrat diferă, în funcție de vârstă (copii de 2-6 ani: 1 ml; copii de 7-14 ani: 2 ml; copii peste 15 ani şi adulţi: 3 ml). În timpul tratamentului trebuie respectate regulile igienice care să nu permită proliferarea paraziţilor şi un regim dietetic adecvat.

Desigur, se va administra la toţi membrii familiei. Și încă o atenționare, nu se administrează femeilor însărcinate și celor care alăptează, precum și celor alergici la produse apicole (propolis).

Mai puteți recomanda

În alimentaţie se vor folosi fructe şi legume: afine, alune, frăguţe, căpşuni, lămâi, măsline, piersici, hrean ras, morcovi, ceapă, praz, pătrunjel, usturoi şi varză albă.

Se recomandă şi consumul de seminţe de dovleac decorticate (neprăjite şi nesărate), consumate ca atare sau amestecate bine cu miere de albine şi lapte în părţi egale, câte 20-30 g pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst