spot_img

FibroTest® și FibroMax® – diagnosticul hepatic prin biomarkerii serici

FibroTest® și FibroMax® sunt singurele teste hepatice serice, care măsoară toate leziunile hepatice (fibroza, activitatea inflamatorie, steatoza, NASH și ASH). În România, în protocoalele naționale, ca alternativă la puncția biopsie hepatică, atât pentru inițierea tratamentului cât și pentru monitorizarea evoluției pacientului infectat cu virus hepatic C este inclus testul FibroMax, iar în cazul infecției cu virus hepatic B sunt recomandate atât FibroMax cât și FibroTest.

FibroTest și panelul de teste FibroMax sunt la nivel internațional cele mai utilizate teste neinvazive pentru evaluarea bolilor hepatice: peste 1 milion de teste efectuate în mai mult de 7000 de laboratoare, clinici și spitale.

biopredictive

Concepția, brevetarea cât și primele studii clinicede validare a testelor FibroTest și FibroMax au fost efectuate de către o echipă de cercetători condusă de Profesor Dr. Thierry Poynardde la Spitalul Pitié Salpêtrière, Paris,împreună cu echipa sa științifică, departamentul de cercetare al BioPredictive, și o serie de parteneri științifici de renume din Franța: APHP, INSERM, UPMC și CNRS. Testele au beneficiat și de contribuția unor cunoscuți consultanți științifici și investigatori din USA, Italia, Spania, România, etc.

Încă de la început, biomarkerii și algoritmii au fost selecționați pentru ca testele să fie o alternativă validă pentru puncția biopsie hepatică. Ambele teste au fost validate într-un număr mare de studii independente și prospective conduse pe cohorte numeroase: un total de 40 populații diferite incluzând 7.985 de subiecți cu FibroTest și puncție biopsie hepatică (4600 HCV, 1580 HBV, 267 NAFLD, 524 ALD și 1014 grupuri mixte).

Fiecare dintre cele doua teste include trei biomarkeri serologici care sunt specifici fibrozei hepatice (Alfa2 Macroglobulina, Haptoglobina,Apolipoproteina A1), asigurând acuratețea evaluării fibrozei. FibroTest și FibroMax realizează o foarte bună discriminare atât pentru stadiile incipiente și intermediare ale fibrozei cât și pentru fibroza importantă și pentru ciroză.Ambele teste au o scară de conversie Metavir pentru exprimarea fibrozei, folosind totodată scoruri numerice cantitative, fiind astfel ideale pentru monitorizarea pacienților și pentru studii clinic

Toți biomarkerii FibroTest sunt standardizați, automatizați și eficienți din punctul de vedere al costurilor, fiind ușor de implementat pe platformele tehnice principale ale laboratoarelor medicale. BioPredictive propune algoritmi patentați pentru calculul scorurilor leziunilor hepatice, care sunt aplicați on-line pe baza evaluărilor locale ale biomarkerilor, asigurate de analizoarele validate din laboratoare. Calculul on-line este efectuat de către medicul de laborator, iar foaia de rezultat se generează instant. Un sistem expert analizează fiecare FibroTest/FibroMax și parametri săi pentru a se asigura aplicabilitatea corespunzătoare.

FibroTest este un test de primă linie în VHC și VHB, dovedindu-și robustețea în practica clinică,fiind validat de asemenea pentru pacienții pediatrici și populațiile speciale precum pacienții coinfectați cu HIV, transplantanții hepatici, pacienții cu insuficiență renală sau transplant renal, pacienții cu boală cronică inflamatorie, cei cu hemofilie, cu vârste peste 65 de ani și copii. FibroMax este validat în plus pentru boala alcoolică hepatică (steatoza și steatohepatita), steatoza și steatohepatita non-alcoolică (diabet, exces ponderal, hipertrigliceridemie, hipercolesterolemie, hipertensiune arterială).

Lansat în 2002 în Franța, FibroTest este un test de primă intenție, folosit din anul 2007 în practica clinică de rutină a celor mai multe departamente de gastroenterologie și hepatologie (peste 80% dintre hepatologii francezi). FibroTest este recomandat de ghidurile EASL pentru hepatita cronică cu virus C (VHC) din 2011 și pentru hepatita cronică cu virus B (VHB) din 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst