• banner catena
 • Fotoliaza și filtrele UV în tratamentul keratozelor actinice

  Studii clinice, dermatoscopie, microscopie confocală și îmbunătățirea aspectelor histopatologice după 2 luni de tratament.

  Keratozele actinice sunt induse de radiaţia UV. Un studiu pilot a demonstrat faptul că filmul format la nivel cutanat de cremele conţinând Fotoliaza şi filtre antiUV scad riscul de malignizare a câmpurilor cu keratoze actinice după 1 lună de tratament.

   

  Obiective:

  Efectul Fotoker cremă cu fotoliază și filtre UV asupra câmpurilor precarcinogenice în cazul KA precum și îmbunătățirea aspectelor clinice la nivel celular.

  Studiul Pilot, prospectiv, evaluează efectul ERYF  pe perioada a 2 luni de tratament.

  Evaluarea a fost susținută și de imagini 2D și 3D, dermatoscopie și microscopie confocală, histopatologie.

  Metode:

  La studiu au participat 20 de pacienți (15 bărbați și 5 femei) cu vârsta medie de 75 ani, cu leziuni 3,6 cm x 3,6 cm, cu multiple KA induse de expunerea la soare. Fotoker cremă a fost aplicat timp de 8 săptămâni dimineața și apoi reaplicat după 4 ore. După 4 săptămâni de tratament a fost evaluată performanța acestuia prin efectuarea de biopsii.

  Rezultate:

  Eritemul,  grosimea crustelor, nivelul de pigmentare s-au modificat considerabil după 2 luni de tratament (P<0.1). RCM a demonstrat o diminuare a grosimii crustelor după 4 săptămâni de tratament, corneocitele desprinse prezentând celule mari nucleate în epidermă. Aceste efecte se menține și după 8 săptămâni de tratament.

  Scorul total RCM scade de la 1.44 în T0 până la 1.16 după 4 săptămâni P<0.1 cu o ameliorare semnificativă după 8 săptămâni scor 0.33 p<0,1.

  Din punct de vedere histologic ameliorarea este semnificativă P<0,1 în ceea ce privește grosimea stratului corneum și gradul de atipie al keratinocitelor după 2 luni de tratament.

  Concluzii:

  Aceste rezultate confirmă beneficiile aplicării Fotoker cremă în cazul KA.

  Fotoliaza: este o enzimă specifică a reparării instantanee a ADN-ului prezentă în stare naturală la Prokariote și unele Eukariote: drojdii, plante, unele animale dar absentă la mamiferele plancetare și la om. Flavoenzima ce permite repararea directă a dimerilor de pirimidină.

  Mod de acțiune:

  Fotoliaza recunoaște leziunea de la nivelul ADN–ului. Suprafața sa este parcursă de un radical pozitiv ce interacționează cu scheletul fosfatat al ADN-ului care este local deformat.

  Leziunea este poziționată în interiorul cavității sitului activ conținând cofactorul FADH. Lumina albastră provenită de la radiația UV stimulează cofactorul și rezultă flavina redusă care se oxidează, pierde un electron care va fi transferat dimerului de pirimidină ceea ce antrenează scindarea acestuia și repararea catenei ADN.

  Related Posts