spot_img

FRI şi SRC marchează Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale printr-un eveniment dedicat vârstnicilor

fundatia  romana a inimiiMarcată în acest an sub sloganul “Know your numbers!” (Cunoaşte-ţi valorile tensionale!) “Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale” este dedicată, în 2015, persoanelor vârstnice.

Fundaţia Română a Inimii (FRI) şi Societatea Română de Cardiologie (SRC) a celebrat pe 17 mai 2015, Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, eveniment ce are drept scop atragerea atenţiei asupra principalilor factori de risc ai hipertensiunii arteriale şi educarea publicului cu privire la importanţa menţinerii unui stil de viaţă sănătos, eliminării sedentarismului, fumatului şi consumului de alcool, sare şi grăsimi în exces.

Cu această ocazie, Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie, împreună cu Societatea Română de Gerontologie și Geriatrie au susţinut, vineri 15 mai 2015, o serie de discuţii pe tema Hipertensiunii Arteriale la vârstnici, în cadrul Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”.

În cadrul evenimentului au fost organizate sesiuni educative pentru medici şi pentru pacienţii diagnosticaţi cu hipertensiune arterială. La eveniment au participat Conf. Dr. Ioan Mircea Coman – Preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu – Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie şi Prof. Dr. Gabriel Prada – Preşedintele Societăţii Române de Gerontologie și Geriatrie, membri ai Alianţei Române de Combatere a Hipertensiunii Arteriale (ARCHA).

Este vorba de afecţiuni frecvente şi care au impact emoţional foarte mare. Prima etapă este cea de conştientizare a factorilor de risc, dincolo de trece la partea de tratament. Dacă folosim metode foarte simple de educare, aceşti oameni îşi pot rezolva problemele foarte uşor. Cu cât tratezi hipertensiunea mai corect acasă în viaţa de zi cu zi, cu atât vei petrece mai puţin timp în cabinetele medicale”, a declarata Conf. Dr. Ioan Mircea Coman, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

“La vârstnici, principala problemă a pacienţilor hiperensivi este respectarea unei scheme terapeutice şi a unui stil de viaţă adecvat stării de sănătate. De asemenea, am întâmpinat probleme şi în ceea ce priveşte perturbarea gustului, care duce la o dietă hipersodică, prin adaos de sare în alimentaţie”, a declarat Prof.Dr. Gabriel Prada, preşedintele Societăţii Române de Gerontologie și Geriatrie.

Hipertensiunea este unul din diagnosticurile cele mai populare în rândul bătrânilor. Chiar dacă hipertensiunea poate fi tratată medicamentos, unele dintre aceste medicamente pot avea efecte secundare, care, pentru unele persoane pot fi intolerabile.

“În România, cred că hipertensiunea arterială este o problemă mai mică decât se estimează, însă este foarte importantă măsurarea corectă a tensiunii. În acest sens, SRC a lansat site-ul www.tensiuneamea.ro unde vizitatorii învaţă cum să îşi măsoare corect tensiunea şi pot ţine o evidenţă a acesteia. Este important să învăţăm oamenii cum să îşi ia singuri tensiunea şi cum să o ţină sub control”, a declarant Gabriel Tatu-Chiţoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru cazurile de infarct miocardic, insuficiență cardiacă, anevrisme și este cauza bolilor renale cronice. Chiar și o creștere moderată a valorilor tensiunii arteriale este asociată cu o speranță de viață mai redusă. Modificarea obiceiurilor alimentare și a stilului de viață pot aduce ameliorări, ținând sub control presiunea arterială, și pot reduce riscurile asociate cu complicații ale stării de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst