spot_img

GEMOTERAPIA ÎN PATOLOGIA RENALĂ A COPILULUI

Infecțiile urinare recurente reprezintă o problemă importantă în patologia pediatrică, pe de o parte datorită frecvenței, pe de  altă parte datorită prejudiciilor pe care le pot provoca parenchimului renal (inflamație cronică, cicatrici renale).

Folosirea gemoterapiei în acest domeniu s-a impus datorită imposibilității tratamentului convențional cu antibiotice de a preveni recidivele. În terapia clasică prevenirea recurențelor se face  cu chimioterapicele clasice, care trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să nu inducă rapid rezistența, să nu producă alergizare, să se elimine în urină în forma activă și să asigure concentrații eficiente în căile urinare.

În tratatele actuale sunt recomandate pentru profilaxia recidivelor diverse scheme cu monoterapie sau terapiii combinate, cu schimbarea chimioterapicului la 10 zile. Indiferent de tratament, nici unul nu a reușit să rezolve recurențele infecțiilor urinare. Din această cauză a fost imperios necesară găsirea unor  noi soluții, adjuvante tratamentului clasic cu antibiotic, pentru eradicarea infecțiilor. În acest articol doresc să prezint experiența personală și să arăt locul pe care îl poate avea gemoterapia ca tratament adjuvant în infecțiile căilor urinare, în pediatrie, chiar într-un spital de urgență.

image description

Pentru lupta cu bacteriile patogene, în ultimii ani, de mare utilitate a fost introducerea probioticelor, deoarece însăși chimioterapicele folosite în tratamentul de profilaxie a recidivelor creează disbioză și apare un cerc vicios infecție⇨antibiotic⇨disbioză⇨infecție, care în final duce la persistența sau recurența infectiilor tractului urinar. Cu toate acestea, medicii care au tratat infecții urinare la copiii cu malformații renale, imunodeficiențe sau disfuncții vezicale, s-au confruntat de multe ori cu imposibiliatea sterilizării tractului urinar.

Majoritatea infecțiilor urinare apar la vârstă mică, de obicei sub 3 ani și în această etapă de vârstă nu sunt recomandate antisepticele urinare, folosite  în terapie la adult sau la copilul mare. În afară de antibiotic nu avem   soluții definitive, de aceea este util să apelăm la metode alternative, precum fitoterapia, gemoterapia, homeopatia, kinetoterapia.

Pentru inițierea unei infecții urinare este necesară aderarea germenilor la uroteliu (ex. Escherichia coli posedă fimbrii prin care se fixează de uroteliu), cu producerea inflamației locale și ulterior propagarea infecției spre căile urinare superioare și parenchimul renal. Avem la dispoziție unul dintre cele mai folosite produse în toată lumea, extractul de Cranberry (MERIȘOR), care are ca principală acțiune împiedicarea aderării germenilor la mucoasa căilor urinare. Știm că una din consecințele colonizării tractului urinar cu bacterii este perturbarea motilității căilor urinare, fie prin spasm, fie prin distensie. Apare un sindrom cistitic acut,  exprimat clinic alături de disurie (ca urmare a inflamației locale) prin polakiurie,  micțiuni imperioase, enurezis  sau retenție urinară.

Extractul gemoterapic din mlădițe de Merișor îl putem folosi și ca un  ”Motillium “ al căilor urinare, dacă există hipotonie sau retenție urinară prin dismotilitate, sau un “No-spa” pentru aparatul urogenital, dacă există spasticitate vezicală (polakiurie, enurezis). De multe ori infecțiile urinare se asociază cu constipație cronică, iar Extractul din mlădițe de Merișor favorizează și creșterea peristalticii tubului digestiv, ceea ce contribuie la scăderea riscului de recidivă (constipația poate fi factor favorizant de infecție urinară). Dacă adăugăm și efectul antiinfecțios și cicatrizant al Merișorului, putem obține o ameliorare a simptomatologiei și o scădere a duratei de administrare a antibioticelor ( în infecțiile recurente). Efectul de corecție al dismotilității poate fi crescut prin asocierea cu Extract gemoterapic din muguri de Tei argintiu (efect pe sistemul nervos vegetativ, ușor anxiolitic). Personal, cu această schemă terapeutică tratez copiii cu sindroame de insuficiență de eliminare (este afectată inervația intramurală a plexurilor mienterice a tubului digestiv și a căilor urinare), care asociază la infecțiile urinare, reflux vezico-ureteral, constipație cronică, uneori encoprezis sau reflux gastroesofagian.

În pediatrie există frecvent cistite virale, mai ales cele hemoragice, datorate adenovirusurilor. În acest context, simptomatologia este brutală, cu hematurie macroscopică și sindrom cistitic intens (polaki-disurie, micțiuni imperioase, agitație și nervozitate la copilul mic); asocierea la un antiinflamator (ex. Ibuprofen) a gemoterapicului din mlădițe de Merișor și a celui din muguri de Tei argintiu scurtează semnificativ durata bolii și atenuează disconfortul produs de inflamația vezicii urinare.

Uneori ne confruntăm cu o varietate de sindrom cistitic (exprimat clinic mai ales prin polakiurie), cunoscut în literatura franceză ca cistalgie (poate fi numit echivalentul renal al “colonului iritabil”) ce apare pe un anumit teren psiho-emoțional, declanșat de viroze, frig, bazin, diverse tratamente sau manevre urologice. Personal, asociez la Driptane, extractele gemoterapice din mlădițe de Merișor și din muguri de Tei argintiu, pentru corecția tulburării de motilitate a căilor urinare.

            Frecvent, în practică se asociază la infecție și litiaza urinară. În spital avem frecvent cazuri de nefrocalcinoze ( +/- nefrolitiază) care beneficiază de tratament, fie medical, fie inițial chirurgical (calculi coraliformi) și ulterior medicamentos. Tratamentul, după antibioterapie, poate continua cu Extract din mlădițe de Merișor si Extract din mlădițe de Iarbă neagră. Acesta din urmă, asociază efectului antiinflamator, antibacterian și efectul antilitiazic, mai ales în litiaza oxalo-calcică, pentru care, în afară de vitamina B6, nu avem multe opțiuni la copilul de vârstă mică. De asemenea, este benefic și efectul antisclerotic al preparatului, mai ales la copiii cu pielonefrită cronică sau la cei cu malformații severe, operate sau tratate conservator. Pacienții cu infecție urinară grefată pe vezica neurogenă, cei care prezintă manevre urologice frecvente sau cei cu dispozitive medicale (tip sondă vezicală sau sfincter vezical) au tendințe sclerogene și beneficiază de acest efect . Deosebit de util în practică este produsul Polygemma 7- căi urinare (care asociază în formula gemoterapicele de Merișor, Iarbă neagră și Afin  – ce conține un derivat hidrochinonic – arbutina, cu acțiune antiseptică, antibacteriană și antiinflamatoare asupra căilor urinare).  Afinul are în plus efect uricozuric, iar Merișorul este în plus și cicatrizant al căilor urinare.

După 30 de ani de practică pediatrică, am ajuns la concluzia că microbii “au mare inteligență proprie “, este greu de luptat cu un dușman atât de abil și  numai tratamentele cu antibiotice  nu rezolvă recurența  sau persistența infecțiilor. Accentul trebuie pus pe următoarele  elemente: evitarea disbiozelor , controlul dismotilităților și creșterea imunității .

Rezultatele obținute în practica medicală curentă de spital, prin folosirea gemoterapicelor, a dus la certificarea directă a datelor din literatura de specialitate din acest domeniu și acest lucru m-a motivat să vi le împărtășesc.

Șef de lucrări – Dr. Gabriela ION – Medic primar pediatrie, doctor în ştiinţe medicale, competenţă nefrologie – Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”- București

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst