• banner catena
 • INSP inaugureaza proiectul „Totul pentru inima ta – program de screening pentru identificarea pacientilor cu factori de risc cardiovascular”

  INSP inaugureaza proiectul „Totul pentru inima ta – program de screening pentru identificarea pacientilor cu factori de risc cardiovascular”

   

  • Programul se desfasoara in perioada 2020-2023
  • 165.001 beneficiari, dintre care minim 50% apartinand grupurilor vulnerabile, si 900 de specialisti implicati

  Institutul National de Sanatate Publica, in parteneriat cu Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii, Societatea Romana de Cardiologie, Institutul de Urgenţa pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Targu Mureş, Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara si Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania, anunta demararea proiectului „Totul pentru inima ta – Program de screening pentru identificarea pacientilor cu factori de risc cardiovascular” – Contract nr. POCU/805/4/9/137424, proiectul cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.

  Proiectul isi propune ca 165 001 persoane, dintre care minim 50% apartinand grupurilor vulnerabile, sa benefecieze de servicii de screening, iar 900 de specialisti sa fie implicati in derularea screeningului si sa participe la programele de formare, in vederea asigurarii unui inalt nivel de competente. Bugetul se ridica la o valoare de 20 milioane euro.

  Scopul proiectului este promovarea incluziunii sociale, combaterea saraciei si a oricarei forme de discriminare, prin cresterea accesului la servicii accesibile, durabile si de inalta calitate, inclusiv asistenta medicala si servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sanatate si servicii orientate, screeningul pentru identificarea pacientilor cu risc cardiovascular.

  „Proiectul este de o amploare si de o importanta istorica. Cei sase parteneri implicati in program si-au propus sa gaseasca cele mai bune instrumente si cea mai buna formula de adresare sistemica a bolilor cardiovasculare. Este o initiativa foarte ambitioasa – mai ales daca ne uitam la statisticile care indica faptul ca rata de mortalitate in Romania din cauze cardiovasculare este de trei ori mai mare decat in alte tari din Uniunea Europeana. Ne dorim pe de o parte reducerea diferentelor fata de media europeana in ceea ce priveste durata si calitatea vietii pacientilor cu boli cardiovasculare, precum si ajutarea celor mai vulnerabili – persoane cu nivel socio-economic si nivel de educatie mai scazute, care gasesc cu mai mare dificultate calea spre serviciile medicale necesare.

  Le multumesc tuturor partenerilor din program pentru munca din ultimii doi ani necesara pentru pregatirea proiectului si mai ales pentru ce va urma in cei patru ani de implementare. Va fi dificil, dar cu totii suntem de acord ca este momentul sa actionam acum daca vrem sa vedem rezultate palpabile in urmatorii 10 ani, asa cum s-a intamplat si in alte tari din UE pe care le putem lua ca model”, a declarat Conf. Dr. Alexandra Maria Cucu, Director CNEPSS – INSP.

  La evenimentul de lansare organizat la sediul INSP au participat:

  • Dragos Garofil, Secretar de Stat, Ministerul Sanatatii
  • Dragos Adrian IORGA, Director executiv OIR-BIF
  • Prof. Dr. Dragos Vinereanu, Consiliul de Conducere al Societatii Romane de Cardiologie
  • Prof. Dr. Dan Gaita, Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara
  • Dr. Rodica Tanasescu, expert INSP – SNMF grup cardio
  • Radu Ganescu, Presedinte COPAC
  • Bogdan-Alexandru Paunescu, Presedinte, Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii
  • Dr. Alexandra Maria Cucu – INSP, Director CNEPSS
  • Conf. Dr. Florentina Furtunescu- expert INSP

  Related Posts