spot_img

LOCUL MEDICAMENTELOR EXPIRATE NU E LA GUNOI

Locul medicamentelor expirate nu e la gunoi, chiuveta sau la toaleta!

E stiut, in general, ca nu trebuie aruncate la gunoi bateriile folosite sau electronicele si electrocasnicele uzate, pentru astfel de deseuri existand, cel putin in orasele mari din Romania, puncte de colectare disponibile celor care vor sa protejeze mediul. Insa, din lipsa unei educatii ecologice sustinute, majoritatea populatiei nu cunoaste ce alte categorii de deseuri sunt considerate periculoase.

Cel mai bun exemplu sunt medicamentele, unguentele, siropurile, dispozitivele medicale sau alte produse de ingrijire personala expirate sau care nu mai sunt folosite. Din pacate, cel mai adesea medicamentele expirate ajung la gunoi, la chiuveta sau la toaleta. Nu doar pentru ca este o solutie la indemana, ci in principal pentru ca nu sunt cunoscute riscurile pe care le implica aruncarea medicamentelor sau a produselor de igiena personala direct la pubela. In egala masura, putina lume stie ca un astfel de gest este nu doar foarte daunator pentru mediu si sanatatea populatiei, ci si interzis prin lege.

Cum polueaza medicamentele aruncate la intamplare?

Cum medicamentele contin substante chimice active, parcursul lor trebuie sa fie unul foarte bine controlat, in asa fel incat substantele chimice respective sa nu ajunga la destinatari nedoriti (persoane neautorizate care ar putea recupera aceste medicamente de la gunoi) sau sa contamineze solul si apa (afectand in cele din urma, indirect, populatia).

Cum are loc mai exact acest proces de contaminare? Intai de toate, intemperiile ataca in timp ambalajele medicamentelor, care se descompun si lasa substantele chimice sa fie spalate de apa de ploaie. Substantele chimice patrund in ceea ce poarta numele de ”legivat”, adica in lichidul care se scurge dintr-un depozit de deseuri. O groapa de gunoi ecologica este dotata cu o statie de epurare avand o bio-membrana, caz in care legivatul nu ajunge in sol. Din pacate,  nu toate gropile de la noi sunt ecologice, ceea ce inseamna ca legivatul patrunde adesea in panza freatica. Mai departe, dat fiind ca o parte din populatie foloseste apa din fantani si puturi, apa care nu este tratata in niciun fel, riscul de contaminare este semnificativ. In afara de boli, ar trebui luate in considerare si alte aspecte foarte importante: de pilda, rezistenta pe care organismul uman a dezvoltat-o la antibioticele clasice (prin consum direct exagerat sau prin consum indirect, din alimente sau apa).

Legea exista, dar nu se aplica

Problema in Romania nu este absenta unei legi in acest domeniu, ci faptul ca, desi legea exista, lacunele ei fac sa fie pusa in aplicare doar intr-o mica parte. Conform Ordinului Ministerului Sanataţii Nr. 119/2014, medicamentele expirate, cu ambalajul deteriorat sau pe care nu le mai folosim trebuie colectate de catre farmacii. De ce? Pentru ca farmaciile au contracte cu operatori specializati in eliminarea deseurilor periculoase si, in felul acesta, medicamentele ar fi transportate si eliminate in siguranta, in conditii optime. Insa legea nu este suficient de explicita. In primul rand, nu clarifica un aspect foarte important, cine anume suporta cheltuielile presupuse de eliminarea medicamentelor predate farmaciilor: producatorii, farmaciile sau autoritatile locale? In plus, nu specifica nici care sunt eventualele amenzi. Desi exista farmacii care au contracte cu firme specializate in eliminarea deşeurilor periculoase si dispun de un sistem de preluare a medicamentelor expirate de la populatie pus la punct, multe nu au, totusi, o astfel de infrastructura. Prin urmare, farmacistii sunt pusi in situatia de a refuza persoanele responsabile fata de mediu si care vor sa respecte legea, acestea fiind nevoite sa se intoarca acasa cu medicamentele pe care au vrut sa le elimine in siguranta.

Pana acum, in tara noastra nu  exista statistici care sa arate cantitatea exacta de medicamente expirate care ajung la gropile de gunoi, in asa fel incat  impactul asupra mediului poate fi doar estimat. Daca am face o comparatie cu alte tari europene, care au o legislatie precisa si bine pusa la punct si o trasabilitate clara a deseurilor de acest tip, ar rezulta ca, in Romania, aproximativ 1.500 de tone de medicamente expirate sfarsesc anual la gropile de gunoi sau in reteaua publica de canalizare.

De ce nu e bine ca medicamentele expirate sa fie pastrate acasa?

Nici pastrarea la domiciliu a medicamentelor expirate nu este o solutie pe termen lung. Acestea pot fi ingerate accidental de copii sau de batrani, ceea ce nu este deloc de dorit, pentru ca pot aparea efecte secundare serioase. Administrarea unor medicamente expirate poate avea diferite efecte adverse, printre care se numara alergiile, tulburarile tranzitului intestinal, greata si durerile de cap. In cazul bolnavilor cronici, exista chiar riscul inrautatirii problemelor de sanatate daca se administreaza astfel de pilule fara efect terapeutic.

Tari cu legislatie ferma in domeniul medicamentelor expirate

In multe tari europene se lucreaza de ani intregi pentru rezolvarea situatiei medicamentelor expirate si rezultatele se vad deja. De pilda, in Franta, guvernul a infiintat Cyclamed, o fundatie care are drept scop colectarea medicamentelor expirate de la populaţie, prin intermediul farmaciilor. Potrivit Cyclamed, 80% dintre francezi au declarat ca anul trecut au adunat si au predat in farmacii medicamentele expirate sau care nu le-au mai fost de folos. Cantitatea totala colectata in 2016 in Franta a fost de 12.000 de tone, echivalentul a 181 grame per locuitor. Foarte important, deseurile reprezentate de medicamente au fost valorificate in scop energetic, fiind folosite pentru incalzirea si iluminarea a 7000 de locuinte. S-a ajuns la astfel de rezultate si prin infiintarea Cyclamed, dar si datorita unei ample campanii de informare si educare, campanie care i-a ajutat pe oameni sa inteleaga cat de important este sa trateze cu seriozitate problema medicamentelor expirate si sa transfome intr-o obisnuinta gestul de a le preda in farmacii.

Alte exemple de tari europene in care lasarea medicamentelor expirate in farmacii sau la medicii de familie este obligatorie sunt Germania, Portugalia si Ungaria. La fel stau lucrurile si in SUA, unde reglementarile sunt precise, cu atat mai mult cu cat analizele au scos la iveala rezultate alarmate. Astfel, in SUA, geologii au examinat 39  de cursuri de apa din 30 de state si au fost gasite urme de medicamente in 80% dintre acestea. 

Ce se intampla cu medicamentele expirate, dupa ce au fost predate in farmacii?

Cosmin Manaila, Director Reglementari Stericycle Romania, companie activa in domeniul gestionarii deşeurilor periculoase, evidenţiaza care sunt paşii principali:

  • Ambalarea in saci PE poziţionaţi in containere securizate, din plastic rigid, cu un volum de 20-70 litri, marcate şi etichetate “Medicamente expirate colectate de la populaţie”, “Exceptand psihotrope şi stupefiante”;
  • Transportul cu maşini ADR – Acordul european referitor la transportul internaţional rutier al marfurilor periculoase;
  • Eliminarea doar prin incinerare ecologica, la temperaturi de minim 850°C, in staţiile regionale, dotate cu sisteme de filtrare şi monitorizare a noxelor.

Incinerarea, singura metoda prevazuta de lege pentru eliminarea medicamentelor expirate

In ce priveste eliminarea deşeurilor anatomopatologice, a substanţelor cu regim special (citotoxice/citostatice) şi a medicamentelor inutilizabile exista o singura metoda permisa in Uniunea Europeana: incinerarea. In primul rand, incinerarea previne posibila contaminare a panzei de apa freatica. Apoi, sistemele automate de filtrare, neutralizare şi monitorizare a gazelor cu care sunt dotate instalaţiile moderne de incinerare previn si ele poluarea, asigurand protecţia mediului şi sanatatea umana.

Care ar fi soluţiile pentru diminuarea acestui fenomen, in opinia lui Cosmin Manaila, Director Reglementari Stericycle Romania?

”Medicamentele devin factori de risc atat pentru oameni, cat şi pentru mediu atunci cand, la finalul ciclului lor de viaţa, nu sunt gestionate corespunzator. Trebuie sa ne facem un obicei din a depune la cea mai apropiata farmacie medicamentele din casa care au expirat sau pe care nu le mai folosim – exact aşa cum depunem bateriile consumate la intrarea in supermarketuri. Dar pentru a reuşi o schimbare de mentalitate şi de comportament sunt necesare doua condiţii: o legislaţie specifica şi completa, cu prevederi clare de responsabilitaţi şi o campanie puternica de informare şi conştientizare. Speram ca autoritaţile sa acorde pe viitor mai multa atenţie acestui subiect şi sa asigure cadrul de acţiune pentru cetaţeni”, a declarat Cosmin Manaila.

O forma de poluare usor de evitat

Inaintea unei ample campanii de informare sau in paralel cu aceasta, cetatenii ar putea afla mai multe despre pericolul aruncarii la pubela a medicamentelor expirate si de la farmacisti sau de la medicii de familie.

In zilele noastre, sursele de poluare sunt multiple si, de cele mai multe ori, e greu sa contracarezi efectele raului deja facut. Insa, cu putin efort de organizare, poluarea prin aruncarea medicamentelor la gunoi este una usor de evitat.

Stericycle Romania este una dintre companiile importante din domeniul managementului deşeurilor periculoase generate de sectoarele industrial, farmaceutic, medical si veterinar.

Pentru informaţii suplimentare sau solicitarea serviciului, sunaţi la 021 457 09 75 sau

trimiteţi email pe adresa: info-ro@srcl.com

www.stericycle.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst