spot_img

Medicii PEDITEL au preluat peste 120.000 de apeluri in 2023 In 10 ani de activitate nonstop, peste 740.000 de copii au fost ajutati gratuit

PEDITEL, serviciul national si international de consiliere medicala pediatrica, o initiativa a Fundatiei Parinti din Romania, isi mareste impactul comunitar, conform datelor statistice din 2023. Cu un total impresionant de 124.283 de apeluri preluate si 685.877 de minute vorbite anul trecut, PEDITEL atinge pragul de 10 ani de activitate nonstop.

PEDITEL implineste in data de 14 ianuarie 10 ani de activitate neintrerupta, timp in care medicii au raspuns apelurilor, au linistit parintii, au ajutat copiii si au luat presiune de pe unitatile de primiri urgente. In acesti 10 ani, 742.547 de copii au fost ajutati gratuit. Acest numar este echivalentul a populatiei municipiilor Cluj-Napoca, Iasi si Oradea, impreuna.

La fel ca in ceilalti ani, in 2023 medicii PEDITEL au ajutat parintii cu cele mai bune solutii medicale, indiferent de zi sau ora. La call centerul pediatric gratuit au apelat parinti din intreaga tara, de la orase mari, pana la catune, dar si romani care locuiesc peste hotare.

„PEDITEL a devenit un pilon esential in asistenta medicala pediatrica. Fiecare apel este o dovada a increderii si nevoii parintilor de a primi sfaturi medicale rapide si eficiente pentru copiii lor. Suntem mandri ca, an de an, putem ajuta tot mai multi copii si familiile acestora, iar faptul ca de 10 ani parintii apeleaza la serviciile noastre ne indeamna sa continuam sa muncim, sa luptam, sa pastram gratuitatea acestui serviciu, mai ales ca, pentru multe persoane, in special din zone rurale izolate, este cea mai rapida cale de a sta de vorba cu un medic”, declara Cristina Grigore, co-fondator PEDITEL.

Cifrele cheie ale anului 2023 pentru PEDITEL

124.283 de apeluri preluate, cu o medie de 5,51 minute pe apel.

Media apelurilor lunare a fost de 10.357, iar cea a apelurilor zilnice de 340.

Cea mai mare activitate a fost inregistrata in lunile decembrie (15.837 apeluri), ianuarie (14.441 apeluri) si octombrie (11.748 apeluri).

Zilele cu cele mai multe apeluri: 30 decembrie (770 apeluri), 23 decembrie (757 apeluri), 24 decembrie (728 apeluri).

Principalele probleme medicale: febra (27%), diareea (7%), varsaturile (8%).

Solutii medicale propuse: 71% sfaturi aplicabile acasa, 12% vizite la UPU, 10% consult in 48 de ore, 7% recomandarea de a apela 112.

In urma unei evaluari interne, care a vizat 25.000 de respondenti, a reiesit ca gradul de satisfactie al celor care folosesc call centerul pediatric gratuit este de 9,75 din 10.

Numarul medicilor PEDITEL a crescut in 2023

Daca in 2022 echipa medicala PEDITEL era formata din 32 medici, in 2023, numarul acestora a crescut la 40 de medici si 2 linii de garda.

„A lucra cu copiii este o binecuvantare si o provocare constanta. Indiferent de ora, suntem alaturi de parinti cand au cea mai mare nevoie de ajutor, pentru copiii lor. Ajungem in locuri in care de multe ori medicul nu ajunge (sate, catune). Oferim acces la informatii pertinente si sfat medical pentru a evita prezenta in serviciul de urgenta, care este de cele mai multe ori aglomerat/suprasolicitat. Ca medic trebuie sa ai abilitatea de a comunica cu parintii care sunt deseori alarmati, obositi, suparati, cand cel mic are o problema medicala. Mai ales ca accesul  la informatii care pot fi eronate genereaza panica mamei si disconfort familiei. Este nevoie de calm, rabdare, empatie pentru a ajuta si a linisti temerile parintilor. In multe cazuri copiii pot fi ingrijiti la domiciliu, de catre parinti, urmand sfaturile noastre. Nu e usor, dar e frumos! La final de garda ai cea mai mare satisfactie atunci cand stii ca ai reusit sa ajuti”, spune dr. Ileana Radu, medic care face parte de peste 8 ani din echipa PEDITEL.

Principalii sustinatori ai serviciului de telemedicina pediatrica gratuita, nonstop PEDITEL in 2023 au fost: Banca Transilvania, OVB Allfinanz Romania, Wirtgen Romania, GPV Romania, Sonaca Aerospace Transilvania si Areon.

Cum poti ajuta si tu PEDITEL?

Cei care doresc sa sustina PEDITEL, o pot face alegand intre diferite metode de donatie sau sponsorizare.

Toate informatiile necesare pentru variantele de donatie se gasesc pe site-ul peditel.ro.

Despre PEDITEL

Serviciul PEDITEL 0219010 este un program national si international de asistenta medicala pediatrica gratuita, non stop, pentru fiecare copil din Romania, oriunde s-ar afla in lume prin apelarea la numerele 02191010 numar scurt fara suprataxa, valabil in toate retelele fixe si mobile de telefonie din Romania,  +40377771111 (national si international), 1791( national Vodafone, Orange ) si *1791(national Digi fix si mobil).

Serviciul a fost infiintat de Fundatia Parinti din Romania in 2014, iar in cei 10 ani de functionare neintrerupta, echipa medicala PEDITEL a ajutat cu sfaturi de interventie rapida, pana la prezentarea copilului pentru un consult medical, 742.547 copii din Romania din peste 6.000 de orase, sate, comune, catune si peste 27 de tari ca. Marea britanie, Spania, Franta, Belgia, Olanda, Luxemburg, Elvetia, Ungaria Croatia, Cehia, Africa de Sud, Australia, Canada, Danemarca, Norvegia, Germania Austria samd . Fundatia Parinti din Romania a fost infiintata in anul 2005 ca un grup de initiativa al parintilor din Cluj, coagulati in jurul site-ului www.parinticlujeni.ro, cu scopul de a informa si a reprezenta clujenii cu copii, viitorii parinti, precum si pe toti cei interesati de problemele copiilor din judet. Din 2009, grupul de parinti clujeni s-a transformat in Fundatia Parinti Clujeni, care in 2012 a devenit Fundatia Parinti din Romania, fondatorul fiind antreprenorul clujean Catalin Chis

Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:

Cristina Grigore / 0726335273 / cristina.grigore@parinticlujeni.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst