Radu Vlădăreanu M.D. PhD,
Professor and Chairman Obstetrics and Gynecology Department Carol Davila University of Medicine and Pharmacy, Elias University Hospital, Bucharest, ROMANIA
President, Obstetrics and Gynecology Committee of The Romanian College of Physicians
President, Romanian Society for Ultrasound in Obstetrics and Gynecology
Vice-President, Romanian Society of Obstetrics and Gynecology
Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății anemia este o afecțiune frecventă ce apare la mai mult de 40% dintre femeile însărcinate. Dintre acestea însă, jumătate prezintă anemie feripriva diagnosticată prin evaluarea deficitului de fier și respectiv dozarea feritinei (proteina secretată hepatic ce evaluează cantitatea de fier disponibilă în depozitele organismului).
Anemia de sarcină este definită ca scăderea nivelului hemoglobinei plasmatice sub 11g/dl în trimestrul I și III (criteriu WHO 2011) sau 10,5 g/dl în trimestrul II.
Deficitul de fier și anemia feripriva pe durata sarcinii cresc riscul de deces intrauterin, naștere prematură, restricție de creștere intrauterină, scăderea performanețelor intelectuale sau ale apărării imune materne și cresc riscului de transfuzie postpartum.
Anemia poate fi atribuită multor cauze. Gravidele cu anemie preexistenta sarcinii intră în altă zonă de interes, fiind monitorizate din punct de vedere al bolii de bază. De interes pentru practician este însă anemia prin deficit de fier, cea mai des întălnită. Din rațiuni practice, este necesar un diagnostic precoce și un tratament corect, cu scopul de a reduce atat riscul matern, cât și fetal.
Conform WHO recomandarea generală de suplimentare a fierului pe durata sarcinii este de administrare a 30-60 mg fier elementar începând cu săptămâna 16 de sarcină. Organizația mondială a sănătății face mențiuni asupra atingerii acestei cantități de fier din diferite săruri ale acestuia deoarece cantitatea de fier absorbita în organism din mai multe săruri ale fierului este diferită. Fumaratul si hidroxidul de fier eliberează cea mai mare cantitate de fier, până la 33%, însă prezintă cele mai puternice reacții adverse gastrice și intestinale. Sulfatul feros determină o cantitate ușor mai mică de fier eliberat de 20% dar din păcate prezintă reacții adverse similare, ce îngreunează un tratament de lungă durată și scade complianța pacientelor.
Din anul 2006, EFSA (European Food Safety Authority) recomandă o nouă formă de fier- Fierul bisglicinat, pentru utilizarea preventivă și terapeutică în sarcină, pe perioada alaptării dar și la copiii mici.
Această generație nouă de fier bisglicinat (Ferrochel®) este o forma inovativă de fier care se absoarbe mai ușor, este asociată cu mai puține efecte adverse și nu prezintă risc de toxicitate. Fierul bisglicinat constă într-o moleculă de Fe 2+ (27%) legată de două molecule de glicină (73%). După administrarea orală, Fierul bisglicinat este absorbit intact în celulele mucoasei intestinale (enterocite) și este ulterior hidrolizat în componentele sale: fier și glicină, cu asigurarea unei concentrații absorbite maxime, atat la nivel intestinal cât și la nivel limfatic.
Un studiu publicat în anul 2001 în care s-au evaluat eficiența și siguranța fierului bisglicinat (Ferrochel®) la copiii cu vârsta între 6 și 36 de luni cu deficit de fier, cercetatorii au concluzionat că fierul bisglicinat restabilește depozitele de fier si mentine concentratia constanta chiar si dupa 6 luni de la terminarea tratamentului comparativ cu administrarea sulfatul de fier ce nu asigură menținerea depozitelor pe termen lung. Un alt studiu important efectuat pe 145 femei însărcinate cu deficit de fier, a aratat ca Ferrochel® administrat într-o cantitate de 15mg este la fel de eficient în ameliorarea anemiei feriprive la femeile însărcinate precum sulfatul feros administrat în cantitate de 40mg, Prin evaluarea feritinei s-a observat că Ferrochel® a determinat o cantitate mai mare de fier disponibil în depozite fără reacțiile adverse determinate de sulfatul feros.
Recent, pe piața din România, compania Solartium Group a lansat produsul Lactiferon ®Plus, indicat în prevenția și tratamentul diferitelor tipuri de anemii, atât pe durata sarcinii, alăptării, la copii dar și pentru pacienții cu pierderi de sânge în urma intervențiilor chirurgicale specifice.
Lactiferon® Plus conține Fier bisglicinat (Ferrochel®) cu biodisponibilitate înaltă și fără reacții gastrice sau intestinale, în asociere cu un complex specific (Lactoferrina, Quatrefolic®, Acid ascorbic, Beta-Caroten și Metilcobalamina) pentru maximizarea absorbției fierului din alimente împreună cu fierul din preparat. Această formulă completă și-a demonstrat eficacitatea în nenumarate studii clinice ca fiind net superioară altor preparate singulare cu fier, în normalizarea valorilor hematologice într-un timp mult mai scurt dar și în re-echilibrarea depozitelor de fier fără reacții adverse gastrice sau intestinale. Datorită acestei compozitii unice, Lactiferon® Plus este recomandat atat de EFSA (European Food Safety Authority) dar și FDA (Food and Drug Administration). Din acest motiv, pacientele cu anemie au astăzi o soluție terapeutică completă și bine tolerată ce asigură necesarul de fier pe durata sarcinii pentru a preveni posibilele carențe cu impact major în dezvoltarea fetală.