spot_img

NutriTerra – Nutriție și Siguranță alimentară în contextul Covid-19

Pe 28 și 29 Mai a avut loc prima ediție a congresului virtual NutriTerra – Nutriție, Dietoterapie și Siguranță alimentară în contextul Covid-19. La conferință au participat 12 lectori din tară și străinătate care au tratat subiecte precum abordări nutriționale în pandemia Covid 19 – modelul China, impactul stării de nutriție și al poluării asupra sănătății respiratorii, abordarea nutrițională la grupele de vârstă înaintate, tulburările de alimentație la copii și adolescenți, cum se hrănește femeia însărcinată, satisfacerea nevoilor nutriționale ale populației în timpul pandemiei, importanța nutriției și a activităților fizice în perioada izolării și altele. Evenimentul a fost moderat de Dr. Ioana Sanda Stăncel, expert managementul serviciilor de sănătate și al sănătății publice.

Congresul a avut ca scop readucerea în atenție a relației dintre nutriție, o stare generală de bine și sănătatea întregului organism precum și reconectarea profesioniștilor din domeniul sănătății fizice și psihice care își doresc să acceseze informații medicale cu privire la modul în care alimentația influențează starea de sănătate a individului.

Traversând ultimele luni, am constatat cum primăvara poate renaște viața într-un mod atipic, schimbând regulile de abordare a rutinei zilnice. Mai mult decât oricând, contextul actual al pandemiei Covid 19 a devoalat fragilitatea umană și necesitatea impunerii unor rigori preventive. De aceea, consider binevenită inițiativa organizării acestei prime ediții a congresului NutriTerra. Tratamentul farmacologic și abordarea nutrițională a unui pacient sunt două aspecte decisive pentru evoluția pozitivă a acestuia. Din această interfață a fost dezvoltat conceptul de PharmaNutriție, acolo unde intervenția farmaceutică se întâlnește cu nutriția funcțională. Părintele medicinei, Hippocrate, a stabilit încă de acum 2.500 de ani care sunt alimentele indispensabile unei alimentații sănătoase. Regulile lui Hippocrate legate de nutriție și stilul de viață și-au păstrat valabilitatea până în zilele noastre”, Prof. Univ. Dr. Farm. Dumitru Lupuliasa, Președintele Onorific al Conferinței și Președintele Colegiului Național al Farmaciștilor.

„Conferința a avut o latură practică pentru a ajuta participanții să-și dezvolte abilități de colaborare și cercetare pe acest subiect și să comunice noutăți și priorități în domeniul lor de activitate, dar și să stabilească relații durabile cu profesori și alți specialiști care au viziuni și obiective profesionale similare”, Prof. Dr. Doina Drăgănescu, Decanul Facultății de Farmacie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, România, organizator NutriTerra.

Principalele idei discutate în timpul congresului au fost:

  • Izolarea și îngrijorarea provocate de pandemia de COVID-19 au dus la o creștere a numărului de tulburări de alimentație;
  • Persoanele aflate în izolare au consumat mai multe alimente cu conținut caloric ridicat, iar timpul dedicat activității fizice a scăzut;
  • Nu există dovezi științifice care să ateste că ibuprofenul agravează simptomele infecției cu COVID-19;
  • COVID-19 nu se transmite prin alimente, dar siguranța alimentară va fi o prioritate pentru state în perioada următoare;
  • Relația dintre pacient și farmacist a avut de suferit din cauza epidemiei de COVID-19
  • Până în anul 2050, poluarea aerului va fi cea mai mare cauză a deceselor premature la nivel mondial.
  • Excesul ponderal preconcepțional poate reduce fertilitatea și șansele de concepție. Pentru a menține o sarcină sănătoasă este nevoie de 300 de calorii în plus, pe zi.
  • Anorexia nervoasă este o tulburare de alimentație cu incidență crescută la adolescentele cu vârsta între 15- 19 ani.
  • Atunci când vorbim despre longetivitate și prevenție, vorbim despre: Dietă, Regenerarea creierului prin exerciții mintale și fizice, Bunăstare psihologică și spirituală.

Dietă, sport, Covid 19 și suplimentele alimentare

Dincolo de efectele Covid 19 asupra comportamentului nutrițional al populațiilor, la conferință s-au tratat și teme legate de tulburările alimentare ale copiilor și adolescenților, metode de prevenire ale acestor tulburări, inclusiv în cazul adulților, securitatea alimentară în perioada pandemiei dar și rolul terapiei comportamentale în modul de percepție a hranei.

Cercetările în domeniul nutriției sunt foarte active, iar noile descoperiri reconstruiesc înțelegerea asupra sănătății oamenilor. Farmaciștii din orice comunitate reprezintă prima linie într-un sistem de sănătate și au un impact imens asupra sănătății populației. Modul în care înțeleg nutriția și rolul suplimentelor alimentare influențează comportamentul consumatorului de produse farmaceutice, iar acest lucru are o importanță vitală pentru viitorul nostru. În timpul unei pandemii, acest aspect devine și mai evident.

„Mi-am dedicat întreaga carieră farmaciștilor care lucrează în comunități și suplimentelor alimentare. Descopăr în fiecare zi noi moduri prin care acestea contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate, mai ales cu ajutorul cercetărilor pe care le întreprind și datorită punerii în practică a descoperirilor. În definitiv, rezultatele practice sunt cele care mă impulsionează să fac publice cunoștințele mele și înțelegerea mea specifică”, Pharm.mag.sci. Martina Puc, Director al Institutului de Cercetare și Dezvoltare a Calității, Ljubljana, Slovenia, Director RES-PONS d.o.o., Ljubljana, Slovenia.

Impactul Covid 19 asupra dietei s-a concretizat în preparate ultra-procesate, conserve – multe dintre ele bogate în aport energetic și sărace în nutrienți – precum și hrană pentru confort psihic precum chipsuri, ciocolată, înghețată și alcool. S-au consumat mai multe produse de panificație, mai multe preparate comandate de la restaurante de tip fast-food. În același timp, din cauza izolării la domciliu, timpul dedicat activității fizice a scăzut. Ca urmare au apărut manifestări precum stresul, anxietatea, plictiseala, dereglări ale somnului.

Cercetătorii studiază intens aceste comportamente și efectele lor. Există studii în plină desfășurare – ca, de exemplu, Efectele izolării Covid 19 asupra comportamentului copiilor cu obezitate din Verona, Italia – care evidențiază că timpul petrecut în fața ecranelor a crescut cu ~5 ore/zi (Unicef avertizează asupra acestui aspect în ce îi privește pe copii), la fel și aportul de carne roșie, băuturi dulci și chips-uri”, avertizează Prof. Dr. Sacheck, Director al Departamentului de ”Științe pentru exerciții fizice și nutriție”, Institutul Milken, Școala de Sănătate Publică, Universitatea George Washington.

Conferința este acreditată de Colegiul Farmaciștilor din România și de Colegiul Medicilor din România. Conținutul științific prezentat în cadrul congresului va fi publicat într-un volum de conferință ISI Proceedings. Ca specialiști în domeniul medical, doctori sau farmaciști, participanții au fost recompensați cu 16 credite EFC și 3 credite EMC. De altfel, aceștia au posibilitatea să-și publice și indexeze propriile lucrări științifice în cercetarea extinsă din volumul de conferință trimis pentru indexare.

Congresul virtual NutriTerra – Nutriție, Dietoterapie și Siguranță alimentară în contextul Covid-19 se află anul acesta la prima ediție. Evenimentul semnat de Facultatea de Farmacie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București este organizat cu sprijinul MPR Agency, partener exclusiv GlobalHealthPR în România, cel mai mare grup de agenții de comunicare în sănătate din lume. Mai multe detalii despre organizatori și comitetul științific aveți aici. Congresul a fost posibil și datorită sprijinului oferit de parteneri: Reckitt Benckiser, Nestle, OptiFibre, AC Helcor, BioSunLine și Ropharma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst