spot_img

Afectiuni tiroidiene -Oboseala continua, irascibilitatea si depresia nu sunt normale. Acestea sunt semne ale unor probleme tiroidiene ce trebuie tratate de urgenta

Numarul pacientilor cu afectiuni tiroidiene din Romania s-a triplat in ultimii 6 ani[1]. Medicii endocrinologi atentioneaza ca numarul real de pacienti cu boli tiroidiene este cu mult mai mare. Nediagnosticate, aceste afectiuni nu doar ca afecteaza psihicul pacientilor, ci le cauzeaza si afectiuni cardiovasculare.

[1]In 2010 au fost inregistrate 35439 de cazuri noi. In 2016, numarul a ajuns la 83413. Sursa: Institutul National de Sanatate Publica, decembrie 2017

Cifre importante:

  • In 2010, in Romania s-au inregistrat 35439 cazuri noi de boli tiroidiene. In 2016 au fost depistate de trei ori mai multe (83413 cazuri noi);
  • In Romania, 86% dintre pacientii cu hipotiroidie sunt femei;
  • In 2016 numarul de cazuri noi de hipotiroidie depistate in mediul urban a fost de doua ori mai mare decat cel din zonele rurale;
  • Medicii insista ca atat femeile, cat si barbatii peste 35 de ani sa-si testeze anual nivelul de TSH din sange;

  

Medicul specialist: „Oboseala continua, irascibilitatea si episoadele de depresie nu sunt normale. Sunt semne ca pacientul trebuie sa-si examineze nivelul de TSH din sange”

Romanii sunt obisnuiti sa nu se simta bine. Oboseala care dureaza mai multe zile, irascibilitatea si episoadele de anxietate nu sunt si nici nu ar trebui sa fie tratate ca si cum ar fi o normalitate. Normal este sa ne simtim bine. Bolile tiroidiene pot fi tinute sub control, dar este foarte important ca acestea sa fie depistate in stadiu incipient. De aceea, insist ca pacientii sa-si testeze periodic, de la an la an, nivelul de TSH din sange.”, spune dr. Rodica Petris, doctor medic specialist in Endocrinologie.

Medicii de familie trebuie sa le recomande pacientilor sa-si faca investigatii endocrinologice

„Inainte de a pune diagnosticul, medicii de familie trebuie sa se asigure ca problemele pe care le reclama pacientul nu sunt, de fapt, semne ale bolilor tiroidiene. De aceea, cred ca este foarte important ca pacientilor care prezinta simptomele acestor afectiuni si care nu trec printr-o perioada agitata sa li se recomande investigatii endocrinologice amanuntite.”, spune dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Romane de Medicina a Familiei.

Pacientii confunda simptomele bolilor tiroidiene cu efectele negative ale stilului de viata

Semnele problemelor endocrinologice includ:

  • Fluctuatii ale greutatii, constipatie;
  • Oboseala cronica (starea de oboseala ce dureaza mai mult de 6 luni, insotita de dureri ale muschilor, migrene si probleme ale digestiei);
  • La femei, ciclu menstrual neregulat si scaderea libidoului;
  • Depresie.

De aceea, pacientii de cele mai multe ori cred ca problemele cu care se confrunta sunt cauzate de stilul de viata haotic.

Nediagnosticate, bolile tiroidiene pot cauza afectiuni grave

Atat secretia scazuta de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cat si cea ridicata (hipertiroidia) afecteaza in primul rand metabolismul pacientului. De aceea, afectiunile tiroidiene cauzeaza cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (HTA, arteroscleroza) si duc la marirea riscului de accident cardiovascular. De asemenea, si tulburarile psihice bipolare sunt asociate cu bolile endocrinologice.

Tiroida este o glanda in forma de fluture situata la baza gatului, in fata traheei şi este esentiala in buna functionare a organismului. Si asta pentru ca hormonii tiroidieni influenteaza consumul de energie, temperatura corpului si ritmul batailor inimii.

Surse: Institutul National de Sanatate Publica

***

Rozalina Lapadatu, Presedinte APAA – Asociaţia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune – A.P.A.A. s-a infiintat pentru a le oferi suport persoanelor si familiilor celor afectati de aceste boli. Principalele obiective ale Asociatiei sunt: reintegrarea sociala si profesionala a pacientilor cu afectiuni autoimune, consilierea de specialitate a pacientilor si familiilor lor, precum si impulsionarea responsabilizarii structurilor guvernamentale in problematica acestor boli. Pentru mai multe informatii despre APAA vizitati: www.apaa.ro si pagina de Facebook a asociatiei: www.facebook.com/APAARO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst