spot_img

Prioritatile Local American Working Group – LAWG: accesul la inovatie si contributia activa la modernizarea sistemului de sanatate din Romania

In cadrul Adunarii Generale a Local American Working Group – LAWG, organizata la sediul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, membrii organizatiei LAWG isi reafirma angajamentul de a contribui activ la modernizarea sistemului de sanatate din Romania si facilitarea accesului la inovatie pentru pacientii romani prin intermediul tuturor initiativelor si proiectelor derulate de catre asociatie.

Intalnirea de lucru a reunit companiile multinationale membre LAWG, care investesc in cercetarea si dezvoltarea medicamentelor inovatoare si care detin baze de cercetare in Statele Unite sau sunt prezente pe piata americana. Asociatia reuneste 13 membri, este prezenta in Romania incepand din 2010 si a fost infiintata cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii[1] si organizatiei Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA)[2].

„Local American Working Group isi propune sa fie un pilon important al ecosistemului de inovatie in sanatate din Romania si, in acest sens, ne bazam pe sprijinul partenerilor nostri strategici precum Ambasada Statelor Unite ale Americii. Suntem motivati de solutii pragmatice care sa asigure viziunea unui standard european pacientilor, deoarece progresul in medicina curge cu o viteza ametitoare, iar noi avem datoria sa asiguram accesul la inovatie pentru pacientii romani. Astfel, impreuna cu Ministerul Sanatatii si Alianta Universitara G6-UMF am semnat un Memorandum de Colaborare pentru crearea Hub-ului de Inovatie in Sanatate, care va adresa prioritati strategice ale sistemului de sanatate, fiind un element central al unui ecosistem modern.” a declarat Presedintele LAWG, Radu Rasinar, Country Manager AstraZeneca Romania.

Recent, un Fond de Inovatie a fost inclus in Legea pentru Planul national de prevenire si combatere a cancerului[3], un demers cu impact major pentru pacientii oncologici si pentru societatea romaneasca, in acord cu directiile strategice din domeniul prevenirii si combaterii cancerului stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii[4], precum si la nivelul Uniunii Europene[5]. LAWG saluta si apreciaza in mod deosebit eforturile autoritatilor publice din sanatate pentru realizarea acestei legislatii nationale care aduce inovatia mai aproape de pacientii din Romania, iar in acelasi timp creeaza contextul dezvoltarii viitoare a unui cadru general pentru un Fond de Inovatie extins catre toate ariile terapeutice cu nevoi medicale neacoperite inca.

Studiul Patients W.A.I.T. Indicator 2022[6] arata ca timpul mediu de acces la tratament in tarile din Uniunea Europeana si Spatiul Economic European ramane de 504 zile, variind de la 120 de zile in Germania pana la 899 de zile in Romania.

Implementarea unui Fond de Inovatie pentru rambursarea anticipata si temporara a medicamentelor cu adevarat inovatoare are potentialul de a acoperi decalajul existent pentru includerea unui medicament pe lista de medicamente compensate, in special pentru arii cu nevoi medicale prioritare. Speram ca acest mecanism de finantare va fi aplicat cu succes in oncologie, respectiv va accelera accesul la tratamente salvatoare de vieti, deoarece pacientii sunt cei care suporta acest decalaj de acces si lipsa disponibilitatii medicamentelor. In acelasi timp, vom lucra pentru a extinde acest mecanism si catre alte patologii cu nevoi medicale neacoperite.” a mentionat Claudia Fleischer, Vice-Presedinte LAWG, General Manager Roche Romania.

In contextul promulgarii Planului national de prevenire si combatere a cancerului, companiile membre LAWG considera ca misiunea asociatiei de a sprijini autoritatile centrale in crearea de politici publice care sa sustina dezvoltarea sistemului de sanatate din Romania si cresterea accesului la tratamente si solutii inovatoare este mai importanta ca oricand.

Asociatia LAWG este un promotor al inovatiei in sanatate, care pledeaza pentru cresterea standardelor de ingrijire la nivelul celor oferite in tarile UE pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor romani. Avand in vedere importanta dialogului si parteneriatului privind inovatia in sanatate, LAWG isi propune ca in 2023 sa realizeze o platforma de comunicare cu scopul de a oferi profesionistilor din domeniul sanatatii, autoritatilor si pacientilor informatii actualizate privind inovatia si biotehnologia, de a promova initiativele si proiectele asociatiei care au drept obiectiv cresterea accesului pacientilor la solutii inovatoare care sa contribuie la dezvoltarea unei societati sanatoase” a adaugat Adriana Stara, Secretar General LAWG, Country Manager AbbVie Romania.

***

Despre LAWG

Asociatia Local American Working Group – LAWG reuneste companiile farmaceutice lidere la nivel mondial in domeniul cercetarii si biotehnologiei, care isi dedica activitatea dezvoltarii medicamentelor inovatoare, cu scopul de a oferi pacientilor o viata mai sanatoasa, mai lunga si mai productiva. LAWG a fost infiintat in Romania in 2010, cu sprijinul organizatiei Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) si sustinerea Ambasadei SUA la Bucuresti si reprezinta 13 companii: AbbVie, Amgen, AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly, Janssen – Johnson & Johnson, Merck Sharp & Dohme, Novartis, Pfizer, Roche, Sanofi si UCB.

Misiunea LAWG

LAWG realizeaza actiuni de advocacy pentru dezvoltarea politicilor publice in sprijinul unui sistem de sanatate eficient, centrat pe pacient si cu acces la terapii inovatoare, care produc progrese pentru pacienti in prezent si ofera speranta prin tratamentele de ultima generatie aflate in dezvoltare.

Viziunea LAWG

LAWG isi propune sa promoveze inovatia in sanatate, inclusiv cercetarea medicala si tratamentele de ultima generatie, care ofera pacientilor o speranta de viata crescuta, o viata mai sanatoasa si mai productiva.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati:

LAWG – Local American Working Group

contact@lawg.ro

[1] https://ro.usembassy.gov/ro/ 

[2] https://phrma.org/

[3] https://www.ms.ro/wp-content/uploads/2022/01/Plan-National-de-Combatere-a-Cancerului.pdf

[4] https://www.who.int/activities/preventing-cancer

[5] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_342

[6] https://www.efpia.eu/media/676539/efpia-patient-wait-indicator_update-july-2022_final.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst