spot_img

Scoaterea serviciilor conexe de kinetoterapie din contractul cu CNAS este in favoarea pacientului si a sistemului medical

Scoaterea serviciilor conexe de kinetoterapie din contractarea cu Casa Nationala de Sanatate nu aduce o ingradire a accesului pacientilor la serviciile de sanatate. Aceasta masura va fi in favoarea pacientului prin cresterea calitatii si a complexitatii actului medical, evitarea birocratiei, evitarea risipei financiare si respectarea dreptului pacientului de a-si alege furnizorul.

In acest moment, nu exista nicio reglementare privind efectuarea serviciului conex, deci nicio posibilitate de a verifica daca acesta a fost intr-adevar efectuat, pentru ca, desi reprezinta un serviciu medical, el nu este decontat in urma validarii si semnarii cu cardul de sanatate al pacientului, ceea ce poate duce la evaziune fiscala. De asemenea, nu exista o evaluare obligatorie a unitatilor de kinetoterapie care efectueaza servicii conexe pentru diverse specialitati si care nu pot fi astfel declarate furnizori acreditati.

Spre deosebire de serviciul conex, serviciile efectuate in ambulator de medicul specialist de MFR, inclusiv sedintele de kinetoterapie, sunt toate validate si semnate cu semnatura electronica a medicului si cu cardul de sanatate al pacientului exact in momentul in care sunt efectuate.

„Facem aceste precizari ca raspuns la numeroasele informatii eronate aparute in ultimele zile in spatiul public si speram ca deciziile CNAS se vor baza pe opinia expertilor in domeniu si nu pe parerile exprimate in media sau pe retelele de socializare. Stam oricand la dispozitie presei si decidentilor pentru lamuriri suplimentare.” spune prof. univ. dr. Mihai Berteanu, presedintele Societatii Romane de Reabilitare Medicala.

Kinetoterapia, respectiv utilizarea exercitiului fizic terapeutic in scopul refacerii functiilor pierdute din cauza bolilor, face parte din mijloacele terapeutice utilizate de specialitatea Medicina Fizica si de Reabilitare (MFR), alaturi de o multitudine de alte aplicatii de agenti fizici terapeutici. Aplicarea acestori agenti este un act medical, deci se face conform unei prescriptii medicale complexe, individualizate, in functie de patologie si de afectiunile asociate. Evaluarea clinica si functionala a fiecarui pacient, precum si monitorizarea efectelor este esentiala pentru a atinge obiectivele terapeutice si a evita contraindicatiile si efectele adverse.

Toate serviciile medicale amintite (evaluare clinica si functionala, prescriptia unui plan terapeutic individualizat, aplicarea acestui plan, monitorizarea efectelor, adaptarea si progresia interventiilor terapeutice) sunt asigurate prin sistemul asigurarilor de sanatate din Romania si sunt aplicate de o echipa multiprofesionala, din care face parte kinetoterapeutul/fizioterapeutul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst