spot_img

Procedură chirurgicală hibrid în premieră

Spitalul Monza: procedură chirurgicală hibrid, în premieră pentru Sud-Estul Europei

Echipa Cardiostructural Clinic din cadrul Spitalului Monza a deschis un nou drum în tratamentul bolii de valvă mitrală la pacienții cu contraindicație chirurgicală.

O pacientă în vârstă de 77 de ani cu boală mitrală, stenoză și regurgitare severă, care nu a putut efectua tratamentul chirurgical clasic din cauza comorbidităților importante, a beneficiat de o procedură de tip “trans-catheter mitral valve replacement” (TMVR).

„Această procedură a fost efectuată în premieră atât în România, cât și în Sud-Estul Europei, fiind o procedură hibrid, realizată minim invaziv, de către o echipă multidisciplinară complexă cu un suport tehnologic avansat”, explică Dr. Andrada Bogdan, medic specialist cardiologie intervențională, și Dr. Lucian Dorobanțu, medic primar chirurgie cardiovasculară, coordonatorii echipelor medicale care s-au ocupat de caz.

Intervenția s-a efectuat sub anestezie generală în sala de angiografie, folosind un abord transapical prin intermediul căruia s-a implantat o proteză  valvulară biologică expandabilă mecanic direct în valva mitrală nativă. Implantul a decurs perfect, conform planului elaborat și dus la capăt de o echipă din care au făcut parte medici din specialitățile cardiologie intervențională, chirurgie cardiacă, electrofiziologie, ecocardiografie, anestezie și terapie intensivă și imagistică medicală.

Post-procedural, evoluția pacientei a fost una bună, însă lentă, din cauza comorbidităților și fragilității pe care o avea.

Despre bolile valvei mitrale

Valva mitrală este una dintre cele 4 valve ale inimii. Aceasta este un inel conjunctiv-fibros care separă atriul stâng de ventriculul stâng (camerele inimii drepte) și care pompează sânge spre restul organismului.

Bolile valvulare afectează femeile și bărbații deopotrivă și sunt din ce în ce mai frecvente. Se estimează că un sfert dintre pacienții care se prezintă la secțiile de chirurgie cardiacă au o anomalie a valvei mitrale.

Stenoza mitrală este o afecțiune cardiacă care constă în îngroșarea valvei mitrale. Aceasta devine rigidă, nu se mai poate deschide în totalitate, astfel că sângele trece cu greutate.

Regurgitarea mitrală severă este una dintre cele mai des întâlnite anormalităţi ale valvei inimii şi una dintre afecţiunile cele mai dificil de evaluat şi tratat. Apare în momentul în care valva mitrală a inimii nu se închide complet şi permite sângelui să se regurgiteze de-a lungul valvei în momentul în care aceasta ar trebui să se închidă.

Despre Spitalul Monza
Spitalul Monza, parte din grupul internațional “Policlinico di Monza”, este specializat în efectuarea de intervenții chirurgicale complexe și în asigurarea de servicii medicale integrate de înaltă performanță.
Grupul “Policlinico di Monza” reprezintă un centru de referință în Europa de Est în ceea ce privește dotarea cu aparatură de top, marca celor mai renumiți producători în domeniul medical, lideri mondiali în tehnologia medicală. Astfel, competența specialiștilor Spitalului Monza este susținută de cea mai avansată tehnologie existentă pe piață în radiologie – imagistică, cardiologie, neurologie, ecografie, monitorizare, anestezie și terapie intensivă (ATI).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst