Sistemul sanitar din Romania are nevoie de actualizarea legislatiei, care sa tina pasul cu evolutia stiintelor medicale si a vaccinurilor si care sa duca la cresterea gradului de acces al romanilor la imunizare. Saptamana Mondiala a Imunizarii este sarbatorita in perioada 24-30 aprilie 2021.
- Vaccinarea previne boli si reduce presiunea cu care se confrunta sistemul sanitar si medicii. Mai putini pacienti internati in spitale din cauza bolilor prevenibile prin vaccinare inseamna posibilitatea redirectionarii sumelor economisite catre preventie, catre alte arii terapeutice cu nevoi acute sau catre investitii care sa permita o dezvoltare mai rapida a sistemului sanitar.
- Romania are nevoie de o legislatie care sa tina pasul cu evolutia tot mai accelerata a stiintelor medicale si de o actualizare rapida a Programului National de Vaccinare.
- Imunizarea pe tot parcursul vietii este esentiala pentru a mentine populatia sanatoasa si pentru sustenabilitatea sistemelor de sanatate. Vaccinarea pe tot parcursul vietii si un stil de viata sanatos sunt principii esentiale pentru mentinerea unei stari bune de sanatate a fiecarui individ, incepand din copilarie si pana la varste inaintate.
- Asigurarea continuitatii procesului de vaccinare avand in vedere impactul pandemiei asupra vaccinarii de rutina.
Cu ocazia Saptamana Mondiala a Imunizarii, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) aduce in atentia opiniei publice faptul ca astazi, mai mult ca niciodata, vaccinurile reprezinta un pilon de baza al sistemelor sanitare puternice si al politicilor de sanatate publica din toata lumea.
In contextul investitiilor realizate la nivel mondial in cercetarea si producerea de vaccinuri sigure si inovatoare, vaccinurile reusesc sa previna astazi aproximativ 30 de boli grave. Prin cresterea ratelor de imunizare in randul populatiei, numarul de imbolnaviri prevenibile prin vaccinare ar scadea dramatic. In randul cetatenilor, evitarea unei boli printr-o vaccinare simpla si sigura inseamna cu certitudine o viata mai buna.
“Imunizarea este recunoscuta unanim de specialisti ca fiind una dintre cele mai de succes si mai eficiente interventii de sanatate publica la scara mondiala. In prezent, vaccinurile previn aproximativ 30 de boli infectioase si datorita lor, intre 2 si 3 milioane de vieti sunt salvate anual, la nivel global. In contextul pandemic actual, mai mult ca niciodata, imunizarea si vaccinurile trebuie privite ca o prioritate de sanatate publica. Este vital ca populatia generala sa aiba acces la vaccinuri, sa reducem presiunea asupra sistemului de sanatate si sa folosim vaccinurile la potentialul lor maxim”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.
De aceea, in contextul Saptamana Mondiala a Imunizarii, ARPIM doreste sa atraga atentia autoritatilor asupra necesitatii de a imbunatati Programul National de Vaccinare prin masuri care sa conduca la cresterea capacitatii sistemului national de vaccinare si sa reduca povara bolilor prevenibile prin vaccinare. Sistemul sanitar din Romania are nevoie de o actualizare rapida a legislatiei in privinta imunizarii, in urmatoarele directii:
- Adoptarea in regim de urgenta a Legii Vaccinarii, pentru a creste capacitatea sistemului national de vaccinare si a reduce povara bolilor prevenibile prin vaccinare, precum si definirea legislatiei secundare pentru crearea premiselor legislative pentru vaccinarea pe tot parcursul vietii;
- Infiintarea prioritara a Comitetului National Consultativ de Experti in Domeniul Imunizarilor (echivalentul NITAG), ca parte a Planului Global de Actiune privind Vaccinurile al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ca organism specializat si independent care sa vina in sprijinul decidentilor cu recomandari bazate pe dovezi stiintifice in domeniul vaccinurilor si imunizarii in general, conducand astfel la formularea unor politici publice sustenabile in directia asigurarii vaccinarii pe tot parcursul vietii;
- Formularea unor ghiduri si recomandari pentru vaccinarea de rutina, in conformitate cu Programul National de Vaccinare si cu recomandarile OMS, cu scopul asigurarii continuitatii serviciilor de vaccinare si pentru evitarea riscului izbucnirii de noi crize epidemiologice, in contextul pandemiei de COVID-19;
- Asigurarea procesului de vaccinare de rutina neintrerupta avand in vedere impactul pandemiei de COVID -19 asupra ratelor de vaccinare. Datele Ministerului Sanatatii arata o scadere de 50% pentru vaccinarea impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului[1] si de aproape 80% in cazul vaccinarii VCR DTPa -VPI pentru prevenirea imbolnavirilor prin difterie, tetanos, poliomielita si tuse convulsiva.
- In paralel cu Programul National de Vaccinare, introducerea unui sistem de compensare a vaccinurilor, care va contribui atat la extinderea categoriilor de persoane vaccinate, cat si la asigurarea cresterii acoperirii vaccinale din Romania.
Vaccinarea este cea mai eficienta interventie de sanatate publica. Presupune investitii mici in sanatate, comparativ cu costurile potentiale ale ingrijirilor, in lipsa preventiei primare. O actualizare a politicilor de sanatate publica in privinta vaccinurilor ar contribui la scaderea presiunii cu care se confrunta personalul medical din camerele de garda sau sectiile de terapie intensiva, dar si medicii de familie si specialistii din sistemul ambulatoriu.
Prin implementarea propunerile facute de ARPIM, autoritatile pot crea premisele prin care romanii sa beneficieze de vaccinuri pe tot parcursul vietii. Mai putini pacienti internati in spitale din cauza bolilor prevenibile prin vaccinare inseamna posibilitatea redirectionarii sumelor economisite catre preventie, catre alte arii terapeutice cu nevoi stringente sau catre investitii care sa permita o dezvoltare mai rapida a sistemului sanitar.
In aceasta perioada, industria farmaceutica a demonstrat o mobilizare fara precedent, deruland in ample programe de cercetare si dezvoltare pentru tratamente si vaccinuri impotriva COVID-19. Datorita acestor eforturi, astazi avem patru vaccinuri aprobate in Europa, zeci de milioane de europeni sunt vaccinati la putin peste un an de la descoperirea noului coronavirus SARS CoV-2, iar COVID-19 a intrat in lista bolilor prevenibile prin vaccinare. Aceste aspecte sunt o realizare incredibila din punct de vedere stiintific, consecinta unui efort urias de colaborare, de fabricatie si logistic, care implica institutiile UE, guvernele, sistemele de sanatate, autoritatile de reglementare si industria farmaceutica.
Despre Saptamana Mondiala a Imunizarii
Evenimentul este marcat in fiecare an, in ultima saptamana a lunii aprilie (24-30 aprilie) si are ca scop promovarea utilizarii vaccinurilor la scara larga pentru a proteja populatia de toate varstele impotriva bolilor transmisibile. Tema lansata in acest an de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru Saptamana Mondiala a Imunizarii este #VaccinesBringUsCloser (#VaccinurileNeApropie), iar mesajul central indeamna la un angajament mai mare in ceea ce priveste imunizarea la nivel global, pentru a promova importanta vaccinarii cu scopul de a readuce oamenii impreuna si de a imbunatati sanatatea si bunastarea tuturor pe tot pe parcursul vietii.
Ca parte a campaniei, cele mai puternice organizatii medicale din toata lumea vor milita pentru cresterea increderii in vaccinuri, dar si cresterea investitiilor facute de fiecare tara in parte in campaniile de imunizare, inclusiv imunizarea de rutina, pe tot parcursul vietii.
Despre Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente
Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) este organizatia care sustine obiectivele comune ale celor mai importante 27 de companii farmaceutice internationale producatoare de medicamente originale, prezente in Romania. Membrii ARPIM investesc permanent in cercetare si dezvoltare, cu scopul de a le oferi pacientilor medicamente originale si inovatoare, care salveaza anual mii de vieti. Principalul obiectiv al Asociatiei este cresterea accesului pacientilor la medicamente, ameliorarea calitatii vietii pacientilor si implicit cresterea sperantei de viata a romanilor.
ARPIM este afiliata la Federatia Europeana a Industriei Farmaceutice (EFPIA), organizatia europeana care reuneste cele mai importante companii farmaceutice internationale, recunoscute datorita rezultatelor la nivelul comunitatii stiintifice internationale. Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbvie, Amgen, Angelini, Astellas, AstraZeneca, Bayer, Berlin-Chemie Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Eli Lilly, Genesis, Ipsen, Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Novartis, Novo Nordisk, Pfizer, Roche, Sanofi, Servier, Takeda, UCB, Vifor.
Contact de presa ARPIM
Mihaela Dinca – 0723.358.235; mihaela.dinca@pringrup.ro
[1] Imunizarea copiilor, in cadrul Programului National de Vaccinare – Ministerul Sanatatii (ms.ro)