spot_img

Contributia vaccinurilor la progresul omenirii – Saptamana Mondiala a Imunizarii 2021

Cum continua vaccinurile sa contribuie la progresul omenirii

Guvernele, oamenii de stiinta si industria biomedicala au colaborat intr-un mod fara precedent pentru a produce si distribui mai multe vaccinuri impotriva unui agent patogen complet nou intr-un timp record. Desi obiectivul imediat este de a tine pandemia COVID-19 sub control, procesul de dezvoltare a vaccinurilor noi contribuie la o intelegere aprofundata care va consolida si extinde protectia impotriva mai multor boli si in mai multe moduri decat inainte.

„Inovatiile nascute in urma crizei actuale vor da un impuls progresului pe care vaccinurile l-au generat deja in sanatate”, a declarat Thomas Triomphe, Vicepresedinte Executiv si Sef al Diviziei de Vaccinuri Sanofi.

O mai mare recunoastere a vaccinurilor

De la primul vaccin impotriva variolei in 1796, vaccinurile au salvat mai multe vieti decat orice alta interventie medicala[1]. Programele globale de vaccinare impotriva variolei in anii 1970 au dus la eradicarea completa a bolii; inainte de vaccin, aproape patru milioane de persoane – in majoritate copii – mureau an de an din cauza variolei. Numai in ultimii 20 de ani, vaccinarea impotriva mai multor infectii frecvente a contribuit la prevenirea a 37 de milioane de decese in tarile cu venituri mici si medii[2].

„Fie realizata de tari individuale sau prin colaborari globale precum Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), vaccinarea extinsa impotriva a zeci de boli infectioase a inregistrat evolutii considerabile in ultimele decenii,” noteaza Triomphe.

Astazi, 86% dintre copiii din intreaga lume primesc vaccinuri pediatrice de rutina impotriva unor boli precum rubeola, hepatita B si a mai multor agenti patogeni care cauzeaza meningita, printre altele; in 1980, acest procent era de numai 20%. Daca se mentin tendintele actuale, se estimeaza ca vaccinarile in tarile cu venituri mici si medii vor proteja alte 32 de milioane de vieti care altfel s-ar pierde pana in 2030[3].

OMS a demonstrat, de asemenea, ca vaccinarea extinsa poate contribui la cresterea economica dar si la echitatea economica, sprijinind tarile in curs de dezvoltare sa isi consolideze infrastructurile sociale si de sanatate.

Triomphe a asistat direct la acest impact in timpul activitatii sale in strainatate in cadrul Diviziei de Vaccinuri a Sanofi: „Se poate vedea cu adevarat diferenta in termen de cativa ani, din momentul in care o regiune sau o tara se mobilizeaza sa faca din vaccinare o prioritate in domeniul sanatatii publice. Vaccinurile nu numai ca ajuta la protejarea indivizilor si familiilor impotriva bolilor, insusi actul de a pune in aplicare programe de vaccinare ajuta la consolidarea acoperirii interventiilor sistemice de sanatate preventiva, asigurand un acces mai mare si mai echitabil la o viata sanatoasa”.

Un pas inainte in evolutia vaccinurilor

„Este o veche zicala conform careia fiecare noua generatie ar trebui sa traiasca mai bine decat cea de dinainte. Credem ca aceasta promisiune se va implini in viitor in mare parte datorita vaccinurilor”, a adaugat Dominika Kovács, Director Comercial pentru vaccinurile Sanofi Pasteur impotriva poliomielitei, tusei convulsive si virusului Haemophilus influenza b (Hib). Sanofi cauta modalitati de a sprijini accesul global sporit la vaccinuri existente in timp ce dezvolta altele noi pentru persoane de toate varstele care prezinta riscul de a contracta boli infecţioase existente si emergente.

„Cercetatorii gasesc, de asemenea, legaturi intre infectii si alte boli, care ar putea deschide noi cai pentru o preventie sporita in viitor”.

Vaccinurile de astazi pot chiar sa contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer, precum cancerul de col uterin, care este adesea cauzat de virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV). In mod similar, cercetatorii exploreaza daca Alzheimer ar putea fi declansat de virusul herpes simplex[4].

„Luati infectia cu Bordetella pertussis, sau tusea convulsiva, si boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) drept un alt exemplu, a spus Kovács. Recent, comunitatea ştiinţifica a inceput sa acorde o atentie mai mare rolului pe care tusea convulsiva il joaca in agravarea sau chiar declansarea manifestarilor respiratorii severe ca BPOC la adulti. Cand vine vorba de tuse convulsiva, oamenii tind sa creada ca aceasta infectie afecteaza numai copiii. Dar epidemiologia acesteia este mai daunatoare decat se considera in mod obisnuit”.

Un studiu recent a aratat ca aproximativ 13% dintre persoanele in varsta care sufera de BPOC in Marea Britanie au avut rezultat pozitiv si pentru pertussis, sugerand ca aceasta infectie ar putea fi un factor declansator pentru exacerbarile BPOC. Acestea, dar si alte conexiuni, necesita studii aprofundate. Dar in multe dintre aspectele acestor boli , cu cat sunt urmarite si masurate impreuna afectiunile, cu atat mai mult se demonstreaza legatura dintre ele.

O mai buna intelegere a acestor legaturi intre infectii si urmarile severe asupra sanatatii, considerate anterior distincte, le va permite oamenilor de stiinta sa utilizeze noi domenii de asistenta medicala si sa proiecteze solutii sub forma de noi vaccinuri si imunoterapii care ar putea revolutiona calitatea si durata vietii noastre[5].

Gripa are un impact semnificativ, atat din punct de vedere economic, cat si din cel al nevoilor de ingrijire medicala8, prin urmare, prevenţia prin vaccinare este deosebit de importanta şi nu trebuie neglijata. In Europa, in absenţa vaccinarii antigripale ar exista inca 22,3 milioane de cazuri de gripa, 6,2 milioane vizite de asistenta medicala primara si 3,5 milioane de internari in spitale[6]. Acest lucru se traduce intru-un cost socio-economic estimat la 6-14 miliarde EURO anual[7].

In plus, noile tehnologii, cum ar fi ARNm, ar putea ajuta stiinta sa accelereze ritmul de dezvoltare si furnizare de noi solutii. „Si experienta COVID-19 ar putea duce la salturi semnificative in asteptarile si in cererea de vaccinuri in general. In acest nou context, este greu sa calculam adevarata amploare a beneficiilor care ar putea fi furnizate de vaccinuri pe viitor”, a conchis Kovács.

Si atunci, poate ca nu este un moment mai bun decat aceasta Saptamana Mondiala a Imunizarii pentru celebra remarcabilul progres uman inregistrat cu ajutorul vaccinurilor.

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9781455700905000173 last accessed 2-1-21

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S014067362032657X?via%3Dihub  last accessed 2-1-21

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S014067362032657X?via%3Dihub last accessed 2-1-21

[4] https://www.sciencemag.org/news/2020/05/herpes-virus-can-trigger-alzheimer-s-brain-tissue-study-suggests#:~:text=Herpes%20virus%20can%20trigger%20Alzheimer’s%2C%20brain%20tissue%20study%20suggests,-By%20Kelly%20Servick&text=Using%20tiny%20brainlike%20structures%20grown,Alzheimer’s%20disease%2C%20according%20to%20STAT%20. Last accessed 22-2-21

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4024226/ last accessed 2-1-21

[6] Ryan J, Zoellner Y, Gradl B, Palache B, Medema J. Stabilirea impactului economic şi asociat sanataţii al vaccinarii antigripale in cele 25 de ţari ale Uniunii Europene. Vaccinul. 17 noiembrie 2006.

[7] Preaud E et al. (2014). Beneficiile anuale legate de sanatate publica si impact economic al vaccinarii impotriva virusurilor gripale: o estimare la nivel european.

[7] ECDC. Vaccinarea impotriva gripei sezoniere şi utilizarea antiviralelor in Europa – Prezentare generala a recomandarilor de vaccinare şi ratelor de acoperire in statele membre UE pentru sezoanele gripale 2013–14 şi 2014–15. Stocholm:

8. ECDC; 2016. http://ecdc.europa.eu/en/publications/publications/seasonal-influenza-vaccination-antiviral-use-europe.pdf

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst