spot_img

Ziua Mondiala a Astmului!

Ziua Mondiala a Astmului! Sa eliminam prejudecatile despre ASTM!

In fiecare an, Ziua Mondiala a Astmului este marcata la nivel mondial in prima zi de marti a lunii mai. Campania este organizata de catre Initiativa Globala pentru Astm (Global INitiative for Asthma – GINA) si are ca obiective importante atragerea atentiei asupra astmului, imbunatatirea calitatii ingrijirii persoanelor cu aceasta afectiune si asigurarea tratamentului adecvat in fiecare etapa a bolii.

Desi astmul nu poate fi vindecat, este posibil ca acesta sa fie controlat, pentru a reduce si preveni agravarile sale, denumite exacerbari.

“Sa eliminam prejudecatile despre astm!” este motto-ul care defineste anul acesta campania dedicata Zilei Mondiale a Astmului. Sloganul transmite un apel la actiune pentru a aborda miturile comune si ideile gresite referitoare la astm care impiedica persoanele cu astm sa beneficieze in conditii optime de progresele majore facute in gestionarea acestei afectiuni.

MachetaZiuaMondialaaAstmului

Toate actiunile desfasurate de Ziua Mondiala a Astmului au ca scop sporirea nivelul de educatie, dar si constientizarea asupra gestionarii eficiente a simptomelor si abilitarii pacientului astmatic, pentru a-l incuraja sa isi traiasca si sa-si desfasoare cât mai normal cu putinta propria viata.

Pentru mai multe informatii va rugam sa vizitati site-ul Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica sraic.eu


Despre mituri si realitati in astm

 INTERVIU

Conf. Dr. Roxana Bumbacea, medic primar alergologie si imunologie clinica

Presedintele Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica

  1. Ce semnificatie are acest eveniment?

Ziua Mondiala a Astmului este organizata an de an, in luna mai, de catre Initiativa Globala pentru Astm, parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Scopul evenimentului este atentionarea asupra  astmului, o afectiune cu o prevalenta in crestere, care inca genereaza multe decese dar care poate fi controlata terapeutic.

  1. Cum se implica SRAIC? Exista o traditie in acest sens?

Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC) s-a implicat traditional in fiecare an in promovarea acestui eveniment. SRAIC este afiliata EAACI (Academia Europeana de Alergologie si Imunologie Clinica) si WAO (Organizatia Mondiala de Boli Alergice); preocuparile de ingrijire si monitorizare ale pacientilor astmatici in acord cu ghidurile diagnostice si terapeutice in vigoare sunt comune celor 3 organizatii. La nivelul SRAIC exista un Grup de lucru pentru alergii respiratorii care reuneste specialistii in domeniu interesati in promovarea bunelor practici legate de managementul astmului.

  1. Ce este nou in ingrijirea astmului?

Progresele in cercetarea stiintifica in astm ne aduc mereu noutati atat in ceea ce priveste intelegerea substratului inflamator al bolii, utilitatea unor markeri ai inflamatiei dar si numeroase solutii terapeutice si ma refer aici atat la noi molecule, cat si la dispozitive inovatoare care ajuta la buna dispersare a medicatiei inhalatorii la nivelul intregului arbore bronsic. Asistam recent si la o importanta schimbare de paradigma in tratament, in sensul inlocuirii clasicului medicament bronhodilatator utilizat pentru oprirea crizei de astm cu o terapie combinata (2 in 1) ce contine suplimentar si un medicament anti-inflamator. Mai mult, pentru formele severe de astm, in prezent exista terapii biologice tintite, care duc la controlul bolii si asigura revenirea la o viata normala a pacientilor care cu ani in urma aveau o calitate a vietii mult redusa si purtau povara grea a bolii.

  1. Apropo de sloganul acestui an „Sa eliminam prejudecatile despre astm”, sa ne oprim asupra principalelor prejudecati…in Romania.

Poate ca principala prejudecata (inca existenta) in Romania se refera la reticenta utilizarii zilnice a medicatiei inhalatorii care “poate crea dependenta”. Desigur, intr-o boala inflamatorie cronica, medicatia trebuie folosita zilnic.

Alta prejudecata este legata de folosirea corticosteroizilor inhalatori (CSI) “steroizii trebuie evitati caci au efecte negative”. Inca exista (dar la scara mult mai mica comparativ cu anii precedenti) confuzia legata de efectele adverse ale corticosteroizilor orali care nu pot fi translatate corticosteroizilor inhalatori; acestia din urma nu se absorb in circulatie si astfel au un profil de siguranta net superior.

Terapia cu CSI ocupa de mai bine de 50 de ani un loc esential in managementul astmului si a contribuit major la reducerea morbiditatii si mortalitatii cauzate de astm.  Analizand balanta risc-beneficiu legata de terapia cu CSI in astm, beneficiile depasesc cu mult riscurile, atunci cand tratamentul este bine monitorizat. Clinicienii, pacientii astmaticii si apartinatorii lor recunosc in general beneficiile CSI in astm, prin faptul ca introducerea lor in schemele terapeutice a imbunatatit calitatea vietii si a salvat multe vieti, iar multi adopta o abordare realista in ceea ce priveste profilul lor de siguranta.

Noile recomandari ale Initiativei globale pentru astm (GINA) nu mai indica nici in formele usoare de astm tratamentul doar cu salbutamol la adolescenti si adulti si stabilesc rolul primordial al CSI in tratamentul astmului in functie de treapta de severitate. Teama de corticoizii inhalatori este o realitate cu care multi practicieni se confrunta, deoarece raportul risc-beneficiu al terapiei cu CSI nu este intotdeauna inteles de catre pacienti si familiile lor. Trebuie sa continuam sa educam familiile cu privire la beneficiile potentiale mari si la efectele secundare minime ale acestei abordari terapeutice.

  1. Apropo de corticosteroizii inhalatori folositi in tratamentul astmului… Care sunt efectele negative pe termen lung?

Exista numeroase studii clinice ce atesta siguranta acestora pe termen lung, inclusiv in populatia pediatrica. Ii folosim deja de foarte multi ani, avem pacienti ce primesc acest tip de tratament ani de zile si cred ca proba timpului a confirmat siguranta demonstrata in studii.

  1. Cat de raspandit este astmul in randul copiilor?

Prevalenta astmului la copii variaza intre 5 si 10% in diferite tari europene, majoritatea formelor de astm pediatric sunt forme alergice. Practic, 1 din 20 de copii de vasta scolara poate suferi de astm. Conform datelor publicate de Institutul National de Sanatate Publica, in Romania, incidenta astmului are tendinta ascendenta, cu 1-1,5 cazuri noi de boala/1000 de persoane/an. Cresterea incidentei astmului este asociata cu cresterea prevalentei atopiei si a altor boli alergice, fapt care sprijina implicarea predispozitiei genetice in patogenia bolii, alaturi de multipli factori de mediu.

Dintre acestia trebuie sa enumeram expunerea la poluanti, virusuri si alti agenti patogeni, expunerea la alergene, expunerea la fumul de tigara, obezitatea. Astmul poate debuta la orice varsta, dar cel mai frecvent apare la tineri (aproape la 50% din cazuri debuteaza inainte de pubertate). Evolutiv, unele cazuri de astm simptomatice in copilarie devin asimptomatice la adolescenta, dar simptomele pot reveni oricand la varsta adulta.

  1. Exista noutati in terapia pentru astm?

Da. Multe terapii noi ne vor ajuta in perioada urmatoare. Ne bucuram in special de cele destinate formelor severe de astm, caci acestea sunt dificil de controlat si afecteaza semnificativ calitatea vietii pacientilor nostri. Deja am inceput sa lucram cu ele si avem satisfactia de a putea oferi astmaticilor severi o viata normala sau aproape normala.

La nivel mondial se discuta tot mai mult de terapia personalizata in astm, afectiune vazuta ca o “umbrela” sub care coexista o multitudine de fenotipuri si endotipuri de boala. Clinicianul trebuie pregatit in fata acestei noi provocari a secolului XXI, iar noi, ca societate profesionala, sprijinim promovarea abordarilor terapeutice inovative, centrate pe pacient. Ca alergologi, sustinem la nivelul intregii comunitati medicale utilitatea imunoterapiei alergen-specifice la pacientii cu astm alergic, care se considera a fi o terapie modificatoare a bolii, bazata pe ameliorarea simptomelor pe termen lung, chiar si dupa incetarea tratamentului, de prevenire a unor noi sensibilizari alergice si a dezvoltarii unor comorbiditati.

  1. Astmaticii romani sunt complianti la tratament?

O parte da, o parte nu. Si in prezent se constata la nivel mondial ca unul din 3 pacienti astmatici in tratament ramane necontrolat si ca aproape jumatate dintre ei nu stiu sa-si foloseasca corect inhalatorul iar aderenta la tratament este foarte redusa, undeva sub 50%. Ceea ce conduce la cresterea numarului de exacerbari si internari. Educatia despre boala trebuie sa fie parte a consultului medical. Pe masura ce investim mai mult timp si explicam cat de important este sa urmam corect, zilnic tratamentul, roadele se vad in controlul bolii.

In prezent, se discuta tot mai mult de nevoile neacoperite inca ale pacientului. Noi ca medici suntem tot mai mult implicati in a intelege ce isi doreste pacientul astmatic mai mult – o viata cu cat mai putine simptome sau fara exacerbari, o crestere a capacitatii de a desfasura activitati zilnice la scoala/la locul de munca sau activitati sportive. Cu cat planul de management al bolii implica dorintele si nevoile pacientului astmatic, cu atat complianta sa va creste.

In incheiere, un mesaj pentru pacientii astmatici…

Astmul este o boala care poate fi controlata! Exista toate premizele acestui deziderat. Trebuie sa urmati sfatul medicului curant in toate etapele bolii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst