spot_img

Peste 250 de specialisti din cinci tari au participat la Conferinta Internationala Skin Matters. Care sunt principalele concluzii ale evenimentului

Peste 250 de specialisti din Romania, SUA, Germania, Olanda si Italia au participat la Conferinta Internationala Skin Matters, organizata in perioada 16-17 aprilie de Fundatia Dr Leventer pentru Sanatatea Pielii.

„Fie ca sunt provocate de lumina, virusuri, modificari genetice sau dereglari ale sistemului imunitar, cancerele de piele ridica o problema importanta de sanatate publica si arata ca descifrarea mecanismului de producere si stapanirea mijloacelor de tratament sunt importante pentru managementul pacientului aflat in suferinta. In acest context, pielea este cu adevarat importanta si conteaza pentru sanatatea organismului.” declara Dr. Mihaela Leventer, fondator al Dr Leventer Centre si Presedinte al Fundatiei Dr Leventer pentru Sanatatea Pielii.

Conferinta internationala Skin Matters a reunit specialisti apartinand mai multor discipline medicale, care se ocupa de cancerul de piele dar si de estetica pielii sanatoase. 35 de speakeri,  medici dermatologi, plasticieni, chirurgi oncologi, geneticieni, dermatopatologi, radiologi si oncologi terapeuti, au prezentat din experienta lor privind cancerul de piele, mecanismul cicatrizarii, ingrijirea plagilor cronice, dar si ingrijirea estetica a pielii sanatoase. Participarea internationala prestigioasa a fost asigurata de colegi din Romania, SUA, Germania, Olanda si Italia.

In cadrul evenimentului international ‘Skin Matters” sau “pielea conteaza”, conferinta internationala a specialistilor in sanatatea pielii, au fost abordate patru directii tematice, de la dermato-oncologie si reconstructii chirurgicale complexe si pana la managementul plagilor cronice si dermatoestetica.

„Vizitele din trecut in Romania au fost fundamentale pentru cariera mea. Ma bucur ca am avut din nou ocazia de a face schimb de experienta cu specialisti romani de top, chiar daca, de aceasta data, interactiunea noastra s-a limitat la mediul online,” afirma Prof. Dr. Daniel Berg, Profesor de dermatologie la Universitatea din Washington, USA.

Cancerele cutanate: Cum le identificam?

In cadrul primei zile a Conferintei, o atentie sporita a fost acordata dermato-oncologiei. Marea majoritate a cancerelor cutanate pot fi vindecate daca sunt diagnosticate in stadiul incipient. In acest sens, Dr. Roxana Tomescu, medic specialist dermatovenerologie, a sustinut o prezentare stiintifica despre semnele clinice de alerta in cancerele cutanate.

„Un prim semn care ar trebui sa ne ingrijoreze este reprezentat de leziunile care nu se vindeca in cateva saptamani, care prezinta prurit sau care sangereaza. De asemenea, o atentie sporita trebuie acordata semnelor de tip „Ratusca cea urata”, traduse printr-un nev nou aparut sau printr-un nev preexistent care si-a schimbat caracteristicile. Nu in ultimul rand, regula ABCDE ne poate fi de mare ajutor in identificarea cancerelor cutanate, aceasta analizand leziunile din punct de vedere al asimetriei, al marginilor neregulate, al culorii, al dimensiunii si evolutiei,” a afirmat Dr. Roxana Tomescu, medic specialist dermatolog.

Tumorile cutanate maligne sunt reprezentate, in ordinea frecventei lor, de carcinomul bazocelular (peste 4 milioane de cazuri pe an, la nivel international), carcinomul spinocelular (peste 1 milion de cazuri pe an) si melanom (peste 200.000 de cazuri pe an).

„Tumorile rare reprezinta doar 1% din totalul tumorilor cutanate maligne si sunt reprezentate de carcinomul cu celule Merkel sau de tumori maligne de glande anexe precum Boala Paget extramamara, carcinom sebaceu, hidradenocarcinom, porocarcinom, carcinom anexial microchistic sau carcinom tricoblastic,” afirma Dr. Irina Nasturica, medic dermatovenerolog.

Reconstructia defectelor cutanate de la nivelul pielii

Dr. Anca Stanciu, Dr. Cecilia Enescu si Dr. Anita Barcan au adus in atentia auditoriului provocarile care pot aparea in cazul reconstructiei nasului, urechii si buzei.

„Varful nasului este una dintre cele mai dificile zone de reconstruit, avand o anatomie complexa si un rezervor limitat de piele disponibila pentru repararea defectelor cutanate. Intalnim variatii individuale semnificative ale caracteristicilor pielii: de la piele subtire, aderenta, pliata strans pe cartilaj, la piele seboreica, groasa. Carcinoamele localizate pe varful nasului sunt destul de frecvente, iar standardul in tratamentul acestora este microchirurgia MOHS. In prezent, paleta optiunilor de reconstructie pentru defectele localizate pe varful nasului se intinde de la inchideri lineare sau grefe de piele pana la lambouri complexe, precum lambourile de transpozitie, dorsal al nasului sau paramedian,” afirma Dr. Anca Stanciu, medic dermatolog specializat in microchirurgie MOHS si chirurgie dermatologica.

Legatura dintre tunsorile scurte si cancerul de piele

Aproximativ 5 pana la 8% din cancerele de piele apar pe urechea externa, cele mai frecvente fiind carcinoamele scuamoase si bazocelulare. In comparatie, melanomul auricular este relativ rar si reprezinta doar 1% din toate melanoamele cutanate.

„Aproximativ 45% pana la 55% din cancerele de piele auriculare sunt localizate pe marginea helicoidala. Acestea sunt vazute cel mai adesea la barbati datorita tunsorilor care lasa urechea externa expusa radiatiilor ultraviolete,” afirma Dr. Cecilia Enescu, medic primar dermatolog, specializata in dermato-oncologie si dermatoestetica.

Cancerul de piele apare frecvent pe buze sau in jurul acestora

Reparatia chirurgicala a defectelor in urma exciziei este, de multe ori, o provocare, cicatricile vizibile si asimetriile din aceasta regiune putand crea un stigmat psihosocial important, declara Dr. Anita Barcan.

„Inca din perioada renasterii, Leonardo Da Vinci si Michelangelo Buonarroti efectuau studii ample in vederea stabilirii proportiilor faciale, ei fiind si cei care au pus bazele esteticii faciale. O reconstructie de succes necesita o buna cunoastere a anatomiei periorale, obiectivele principale ale interventiei fiind mentinerea competentei orale, pastrarea mobilitatii si a functiei senzoriale si, bineinteles, un rezultat cosmetic corespunzator,” adauga Dr. Anita Barcan.

Ziua a doua a Conferintei a fost dedicata melanomului, radioterapiei cancerelor cutanate, ingrijirii plagilor si esteticii.

Importanta testarii genetice in afectiunile pielii

Afectiunile pielii pot avea o cauza genetica, aceasta putandu-se manifesta fie ca urmare a unei mutatii somatice (cancere), ce apar in urma expunerii la factori de mediu, fie ca urmare a afectiunilor ereditare (Albinism, sindrom de nev bazocelular, neurofibromatoza etc.)

„Afectiunile genetice ce asociaza manifestari la nivelul pielii pot debuta la orice varsta, de la nastere sau chiar prenatal (in cazul albinismului oculocutanat), in copilarie (sindromul Hutchinson-Gilford) sau la varsta adulta (melanom, carcinom bazocelular).

Consultul genetic si testarea genetica sunt utile pentru pacientii dermatologici. Testarea genetica poate aduce informatii relevante despre boala si inclusiv despre riscurile pacientului, dar si ale rudelor de a dezvolta anumite patologii. In ceea ce priveste cancerele dermatologice, testarea genetica poate indica tratamentul cel mai eficient,” afirma Dr. Anca Neacsu.

Dermatoestetica, oportunitati si amenintari

Cresterea nivelului de cunoastere a pielii normale a dus la progrese importante in tehnica de dezvoltare a dermatocosmeticelor. Acest lucru se datoreaza avansului stiintific si tehnologic care a permis cunoasterea felului in care dermatocosmeticele actioneaza atat fizic cat si biologic.

Dupa ce Uniunea Europeana a interzis testarea produselor cosmetice pe animale inca din 2013, in prezent, cercetarile asupra produselor dermatocosmetice se efectueaza pe modele de piele reconstituita sau culturi celulare, afirma Dr. Luminita Enache, medic specialist dermatolog in cadrul Dr Leventer Centre.

Initial gandite pentru a oferi o imbunatatire  a aspectului, prin aplicare directa pe piele, dermatocosmeticele au capatat un nou rol de suport in managementul multor afectiuni dermatologice, printre care acneea, rozaceea, dermatita seboreica sau dermatita atopica.

Insa, dezvoltarea dermatoesteticii nu a generat doar oportunitati, ci si amenintari pe masura.

Complicatiile injectarii de toxina botulinica

Injectarea de toxina botulinica este cea mai frecventa procedura estetica, fiind o metoda simpla, predictibila si cu rezultate relativ rapide (intre 24 de ore si doua saptamani), de netezire a liniilor dinamice faciale si de modificare a conturului fetei si gatului, afirma Dr. Gabriela Dodan, medic primar dermatolog, cu experienta in dermatologie medicala, dermatoscopie, chirurgie dermatologica si dermatologie estetica.

Specialistul din cadrul Dr Leventer Centre adauga ca, in cazul injectarii de toxina botulinica, complicatiile pot rasari pe trei dimensiuni: complicatii legate de injectare, complicatii locale si complicatii imunologice.

Pentru a evita aceste complicatii, Dr. Gabriela Dodan recomanda cunoasterea anatomiei muschilor targetati, stapanirea unei tehnici de administrare corecte, cunoasterea istoricului medical al pacientului si respectarea indicatiilor postinjectare.

„Comunitatea stiintifica internationala obtine cele mai bune rezultate atunci cand reprezentantii ei lucreaza impreuna, dincolo de distanta fizica, de limba si alte diferente culturale. M-am bucurat sa vad ca peste 250 de specialisti din cinci tari au participat la o conferinta organizata de o fundatie romaneasca. Acest eveniment a dovedit ca specialistii romani au multe de oferit atat propriilor pacienti, cat si cunoasterii stiintifice internationale. Sper ca in viitorul apropiat sa vedem mai multe astfel de evenimente organizate de romani, in cat mai multe arii de specialitate,” afirma dr. Mihaela Leventer.

Conferinta internationala „Skin matters” 2021 a fost un eveniment organizat cu sprijinul: Eau Thermale Avene, Ducray, MagnaPharm, L’Oréal, Vichy, La Roche Posay, CeraVe, Bioderma, Solartium, High-Tech Systems & Software, Hartmann si Allergan Aesthetics.

Totodata ne-am bucurat si de sustinerea urmatorilor parteneri medicali: UMFCD, Societatea Romana de Dermatologie, ASDS International, AMI si Dr Leventer Centre.

Si nu in ultimul rand, de suportul partenerilor media: Jurmed, Farmacia Ta, Revista Galenus, RoMedic si Viata Medicala.

Despre Fundatia Dr Leventer pentru Sanatatea Pielii:

Inca de la aparitia sa in 2016, Fundatia Dr Leventer pentru Sanatatea Pielii si-a propus sa redefineasca standardele de competenta si de intelegere in domeniului sanatatii pielii, deopotriva din perspectiva profesionistilor, precum si din cea a publicului larg.

De-a lungul timpului, Fundatia Dr. Leventer pentru Sanatatea Pielii a demarat proiecte care au urmarit informarea si cresterea constientizarii populatiei in privinta cancerului cutanat. De asemenea, organizeaza activitati menite sa pregateasca specialistii sa raspunda corect si in conformitate cu bunele practici ale problemelor dermatologice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst