spot_img

Studiul SEPHAR III

Bolile cardiovasculare reprezintă în prezent, prima cauză de mortalitate, la nivel global, potrivit datelor1Organizației Mondiale a Sănătății. Dintr-un total de 17,5 milioane de decese, în 2012,7,4 milioane au fost determinate de boala coronariană, în timp ce 6,7 milioane au fost provocate de atacul cerebral.37% dintre decesele care se produc în țările cu un venit mic sau mediu sunt cauzate de bolilecardiovasculare, mai arată Organizația Mondială a Sănătății.

 În România,nu există suficiente informațiiactuale referitoare la prevalența afecțiunilor cardiovasculare și a factorilor de risc, de aceea Societatea Română de Hipertensiuneva a desfășurat în perioadele 16 noiembrie – 23 noiembrie 2015 și 15 februarie – 30 aprilie 2016, studiul SEPHAR III. Acesta se va desfășura la nivel național, pe un eșantion de 2000 de persoane adulte.

Studiu Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului cardiovascular în Romania – SEPHAR IIIcontinuă edițiile SEPHAR I și SEPHAR II care au evidențiat că hipertensiunea arterială este principala cauză a bolilor cardiovasculare și este responsabilă pentru62% din totalul deceselor, în România.

maria dorobantu„Rezultatele SEPHAR III vor fi un pas important în managementul bolilor cardiovasculare la nivel național și ne vor ajuta să implementăm pe viitor, cele mai bune metode de prevenție a acestorafecțiuni. Pentru politicile guvernamentale de sănătate, cunoașterea prevalenței factorilor de risc dependenți de stilul de viață, care determină problemele cardiovasculare și tendința de evoluție a acestora, sunt elemente foarte importante. Ne dorim o creștere a nivelului de asistență medicală primară în România, alături de cultivarea unui stil de alimentație sănătos, îmbinat cu activitatea fizică. Creșterea nivelului de educație legată de sănătate, alături de îmbunătățirea venitului mediu, sunt măsuri care ar contribui și ele la îmbunătățirea sănătății populației, pe termen lung” a declaratprof. dr. Maria Dorobanțu, președintele Societății Române de Hipertensiune și coordonatorul studiului SEPHAR.

 Protocolul SEPHAR III va aduce în plus, față de celelalte două ediții, posibilitatea de a urmări anual subiecții care vor lua parte la studiu, cu ajutorul vizitelor de urmărire SEPHAR Follow-up și șansa de a evalua, într-un mod complex, riscul cardiovascular total, cu ajutorul testelor paraclinice și de laborator, de care vor beneficia participanții, în mod gratuit. Studiul SEPHAR III va urmări și prevalența sindromului de apnee în somn, va evalua situația depresiei la populația analizatăși complianța la tratament.

 Potrivit rezultatelor disponibile până în prezent, în țara noastră există o tendință de reducere cu 10,7%a prevalenței hipertensiunii arteriale. Pe de altă parte, gradul de informare a populației și nivelul de conștientizare a pericolelor legate de hipertensiunea arterială s-au îmbunătățit, crescând în ultimii ani de la 44,26% la 69,55%, iar complianța la tratament a crescut la52,2%, cu alte cuvinte numărul persoanelor cu hipertensiune arterială aflată sub control s-a dublat.

Chiar și așa, România se menține în rândul țărilor în care prevalența hipertensiunii arteriale este una destul de ridicată (40,4%).

Specialiștii sunt de părere că bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin schimbări esențiale în stilul de viață și, implicit, prin reducerea factorilor de risc asociați acestora, precum fumatul, alimentația nesănătoasă, obezitatea, inactivitatea fizică și consumul iresponsabil de alcool.

Studiul SEPHAR III se va desfășura sub egida Ministerului Sănătății.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Societatea Română de Hipertensiune a demarat din 2012, o serie de acțiuni care au avut ca obiective îmbunătățirea calității actului medicalpentru pacienții cu hipertensiune arterială și creșterea gradului de conștientizare a pericolelor bolii și a factorilor de risc, atât în rândul publicului larg, cât și în rândul autorităților. Dintre acestea pot fi menționate:

  • Cursurile de educație medicală continuă COMBAT (Cursul națiOnal de Management alBolnavului hipertensiv – Actualități în diagnostic și tratament), adresate medicilor din toate specialitățile, care îngrijesc persoanele cu hipertensiune.
  • Cursurile COMBAT- ASIST, adresate asistenților medicali care îngrijesc pacienții hipertensivi.
  • Campania națională anuală de măsurare gratuită a tensiunii arteriale „Viteza ucide! Nu numai în trafic! Controleaza-ți tensiunea arterială!” în cadrul căreia au benefiat de măsurarea gratuită a tensiunii arteriale aproximativ 5000 de persoane.
  • Elaborarea de materiale informative adresate publicului larg privind hipertensiunea arterială.

Societatea Română de Hipertensiune a contribuit și la infiinţarea Fundației „Viața fără hipertensiune”,  care are drept obiective dezvoltarea, implementarea şi susţinerea unei strategii naţionale pentru informarea șieducarea societăţii civile asupra riscurilorhipertensiunii arteriale. De asemenea, Societatea Română de Hipertensiune a susținut și înființarea Asociației Române de Educație în Hipertensiune Arterială (ARE-HTA), destinată personalului de îngrijire a pacienților cu hipertensiune arterială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst