spot_img

Utilizarea terapiei cu presiune negativă în tratamentul unui traumatism complex cu fractură deschisă de tibie

Istoric pacient

Pacient de 29 ani cu  traumatism complex şi fractură deschisă de pilon tibial (Gustillo Anderson IIIB), ca urmare a unui accident de muncă. Plagă rezultată prezentă necroză osoasă şi era contaminată. Pacientului i s-a administrat tratament cu antibiotice timp de 7 zile de la internarea în clinică. Ţesuturile contaminate şi ţesutul necrotic au fost îndepărtate, împreună cu materialul de osteosinteză primar.

Scopul tratamentului

Terapia cu presiune negativă a fost aplicată pentru a elimina infecţia şi a stimula formarea ţesutului de granulaţie, permiţând ulterior grefă de piele şi grefă osoasă autologă.

Tratamentul plagii

Macheta_Vivano_Jurmed

Tibia a fost stabilizată cu ajutorul fixatorului extern. În urma debridării a fost aplicată pentru 3 zile terapie cu presiune negativă -125 mmHg, mod continuu. După 3 zile se observă deja ţesut de granulaţie de bună calitate în zona internă a defectuluişi re-epitelizare la marginile acestuia.

Terapia cu presiunea negativă a fost aplicată în continuare schimbând pansamentele la fiecare  3 – 5 zile, în funcţie de volumul secreţiilor. În ziua 14 se observă o evoluţie bună cu dezvoltarea continuă a ţesutului de granulaţie de bună calitate. După 4 săptămâni ţesutul de granulaţie acoperă defectul şi re-epitelizarea marginilor este foarte bună. După 6 săptămâni întregul defect a fost acoperit cu ţesut de granulaţie şi  infecţia a fost eradicată. Închiderea plăgii s-a facut folosind grefă de piele şi a fost introdus un distanţier pentru a proteja segmentele osoase timp de 3-4 luni. Ulterior a fost realizată grefa osoasă autologă.

Concluzii

Terapia cu presiune negativă a asigurat un bun drenaj a acestui traumatism complex, prevenind contaminarea şi accelerând formarea ţesutului de granulaţie de foarte bună calitate, care să permită grefa cutanată şi ulterior grefa osoasă autologă. În plus tratamentul a fost bine tolerat de pacient.

poza 1Foto 1 – Internare-plagă contaminată şi necroză osoasă la 7 zile de la accident

poza 2Foto 2 – ziua 0 de NPWT- radiografie  după debridare, îndepărtare ţesutului osos necrotic, stabilizare tibie cu fixatorul extern

poza 3Foto 3 – ziua 0 aplicare terapie cu presiune negativă – 125 mmHg

poza 4Foto 4 – ziua 3- granulaţie foarte bună în interiorul defectului şi re-epitelizare la marginile plăgii

poza 6Foto 5 – ziua 42 – defectul intern a fost acoperit complet cu ţesut de granulaţie şi nu există infecţie

poza 5Foto 6 – ziua 42 – aplicare grefă de piele

www.hartman.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst