spot_img

World Cancer Day – Apel pentru elaborarea si implementarea unui Plan National de Cancer

World Cancer Day – Apel pentru elaborarea si implementarea unui Plan National de Cancer

  • 1 din 4 europeni moare din cauza cancerului. In România, doar datele din doua registre arata ca in 2018 s-au inregistrat 98.886 noi cazuri de cancer si peste 54.000 de români si-au pierdut viata din cauza acestuia
  • Un Plan National de Cancer, in linie cu planul EU Beating Cancer (Planul Integrat European), prezentat ieri, ar trebui sa fie o prioritate nationala.

 

Bucuresti, 4 februarie 2021 – Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului (World Cancer Day), Asociatia Româna a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) lanseaza un apel catre autoritatile din domeniul sanatatii sa prioritizeze elaborarea Planului National de Cancer, pentru a da si pacientilor romani, cetateni europeni, sansa de a beneficia de servicii medicale, tratamente si o calitate a vietii la nivel european.

Numarul pacientilor cu cancer a crescut cu 50% in ultimele doua decenii in Europa. Astazi, 1 din 4 cetateni europeni moare din cauza cancerului, iar pâna in 2040 vor fi diagnosticati inca 775.000 de pacienti, conform studiului „Comparator Report on Cancer in Europe 2019”, elaborat de Institute of Health Economics din Suedia. Conform datelor din  registrul Globocan 2020 (la nivelul anului 2018, date ce provin doar din doua registre regionale, Cluj si Timisoara), România a inregistrat 98.886 noi cazuri de cancer, cele mai frecvente fiind cancerul de plamâni, colorectal , de sân si de prostata. Din nefericire, conform acelorasi date, peste 54.000 de români si-au pierdut viata din cauza cancerului.

Pandemia COVID-19 a inrautatit situatia pacientilor cu cancer atât la nivel national, cât si international, prin intârzierea diagnosticarii si tratamentului necesar acestora.

Fiecare zi conteaza. Planul European de lupta impotriva Cancerului

Desi Europa suporta o sarcina semnificativa a poverii globale a cancerului, programele de preventie si detectie timpurie, incluzând screeningul s-au dovedit strategii eficiente pentru reducerea acesteia.

Astazi, peste 40% din tipurile de cancer sunt prevenibile. Cu ajutorul stiintei si al inovarii medicale de la mijlocul anilor 90, mortalitatea din cauza cancerului este intr-un declin constant, in paralel cu cresterea numarului de supravietuitori si a calitatii vietii acestora. Medicamentele inovatoare permit cresteri semnificative ale ratei de supravietuire la 5 ani pentru anumite cancere: in cancerul pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer, supravietuirea la 5 ani a crescut cu 26% in ultimii 10 ani; supravietuirea la 5 ani a crescut pentru cancerul de piele metastatic de la 5% la 50% (in perioada 2004-2014); 70% din pacientii cu cancer colorectal sunt in viata la 5 ani de la diagnosticare in Islanda, tara cu cea mai mare rata de supravietuire din UE pentru acest cancer. Aparitia imunoterapiei si descoperirea unor terapii celulare si genice permit speranta justificata intr-o imbunatatire semnificativa a supravietuirii si calitatii vietii.

In tarile membre UE implementarea acestor programe nu este uniforma si depinde de politicile in vigoare din fiecare stat, de organizarea asistentei medicale si a resurselor disponibile. In 2020, Comisia Europeana a constientizat importanta unei abordari integrate si structurate a cancerului la nivelul UE care sa permita reducerea inegalitatilor pe teritoriul european si a lansat elaborarea unui Plan European integrat.

Acest plan este structurat in jurul a 4 piloni: preventia, diagnosticul precoce si screeningul, tratamentul si urmarirea post-tratament pentru cresterea calitatii vietii pacientilor, iar forma finala a acestui plan a fost publicata ieri,  3 februarie 2021. Toate statele membre ale Uniunii Europene sunt invitate sa implementeze adaptat contextului local recomandarile planului.

Necesitatea unui Plan National: situatia din România

La nivelul României s-au facut progrese in accesul la tratamente inovatoare si serviciile medicale. Totusi, tara noastra se situeaza, in continuare, pe ultimele pozitii in clasamentul de la nivel european, in privinta prevenirii, diagnosticarii precoce, tratarii si supravietuirii persoanelor cu cancer.

„Aceste decalaje isi au cauza intr-o abordare neintegrata si nestructurata a cancerului, lipsa unui Plan National de Combatere a Cancerului, lipsa programelor de screening si diagnosticare precoce, intârzierile de acces la medicamentele inovatoare si sincopele de furnizare ale unor medicamente esentiale pentru tratamentul acestei boli”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.

Potrivit studiului WAIT 2020 (care a inclus 34 de tari din EU si restul Europei) publicat de EFPIA, din 43 de medicamente oncologice care au primit autorizatie de punere pe piata (APP) de la Agentia Europeana a Medicamentului in perioada 2014-2018, la nivelul datei de 1 ianuarie 2020, in România doar 1 din 3 pacienti benficiaza de acestea, fata de media europeana de 1 din 2 pacienti.  Durata mediana de asteptare intre emiterea APP de Agentia Europeana a Medicamentului si rambursarea in România este de 808 zile pentru medicamentele oncologice.

„In contextul eforturilor europene de combatere a cancerului, tinând cont de situatia pacientilor cu cancer din România, lansam un apel catre autoritati pentru demararea cât mai rapida a elaborarii Planului National de Cancer, pentru asigurarea unei finantari adecvate a acestuia, pentru un acces rapid si echitabil la inovatie si pentru crearea registrelor de cancer la nivel national, intr-o abordare coerenta si structurata, care sa tina cont de Planul European de Combatere a Cancerului. Pacientii din România sunt pacienti europeni si trebuie sa beneficieze in egala masura cu cei din celelalte state europene de inovatia medicala”, a declarat Alina Culcea, Presedinte ARPIM.

ARPIM este un partener constant al medicilor, pacientilor si autoritatilor pentru implementarea unui plan pentru managementul cancerelor. In prezent, grupul de lucru de Oncologie din ARPIM lucreaza la un proiect care documenteaza traseul pacientilor cu cancer in sistemul de sanatate din România. De asemenea, ARPIM va lansa in cursul lunii februarie a.c. un proiect de colaborare cu partile interesate, care va aduce impreuna profesionisti din domeniul sanatatii, asociatii de pacienti, oameni politici si va sustine cu analize, date relevante si activitati de constientizare elaborarea si implementarea Planului National de Cancer.

Ziua Mondiala contra Cancerului (World Cancer Day) este marcata in fiecare an pe data de 4 februarie.

Despre Asociatia Româna a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM)
Asociatia Româna a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM)-www.arpim.ro– este organizatia care sustine obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internationale producatoare de medicamente originale, prezente in România.

Membrii ARPIM investesc permanent in cercetare si dezvoltare, cu scopul de a le oferi pacientilor medicamente originale si inovatoare, care salveaza anual mii de vieti. Principalul obiectiv al Asociatiei este cresterea accesului pacientilor la medicamente, ameliorarea calitatii vietii pacientilor si implicit cresterea sperantei de viata a romanilor.

ARPIM este afiliata la Federatia Europeana a Industriei Farmaceutice (EFPIA)-www.efpia.com-organizatia europeana care reuneste cele mai importante companii farmaceutice internationale, recunoscute datorita rezultatelor la nivelul comunitatii stiintifice internationale.

Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbvie, Amgen, Angelini, Astellas, AstraZeneca, Bayer, Berlin-Chemie Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Eli Lilly, Genesis, GlaxoSmithKline, Ipsen, Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Novartis, Novo Nordisk, Pfizer, Roche, Sanofi, Servier, Takeda, UCB, Vifor.

World Cancer Day

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst