• banner catena
 • Ziua Mondiala a Psoriazisului – 29 octombrie

  Societatea Română de Dermatologie lansează campania  „Nu mă exclude, Nu sunt contagios!” cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului – 29 octombrie

  „Nu mă exclude, nu sunt contagios!” este o campanie de informare și educare prin care Societatea Română de Dermatologie își propune să crească gradul de informare al publicului larg cu privire la psoriazis, atrăgând atenția asupra faptului că psoriazisul nu este o afecțiune contagioasă.

  De-alungul anilor, in cadrul campaniilor organizate de catre Societatea Română de Dermatologie  s-au lansat mai multe mesaje menite să le uşureze viaţa celor peste 400.000 de români care suferă de psoriazis, dar şi miilor, chiar sutelor de mii care decid să nu meargă la medic, să nu se informeze şi în consecinţă să nu se trateze corect.

  Medicii spun că, tot mai multi pacienţi dezvoltă psoriazisul „vulgar”, o afecţiune care revine ciclic la intervale relativ scurte.

  Psoriazisul este o afecţiune  cronică,  care pe lângă alte manifestări se caracteriză printr-o evoluţie accelarată a celulor pielii. În mod normal celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, în cazul psoriazisului acest proces are loc în 3-4 zile. Această accelerare are drept consecinţă apariţia unor plăci tegumentare îngroşate de culoare roz acoperite cu cruste alb-sidefii.

  Campania „Nu mă exclude, nu sunt contagios!” este lansată cu ocazia Zilei Internaționale a Psoriazisului, marcată în fiecare an, la nivel global, pe data de 29 octombrie și se desfăşoară în București, alături de 8 centre mari de dermatologie din ţară, precum: Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Iaşi, Târgu Mureş, Sibiu, Oradea, Timişoara.

  În anii trecuţi SRD a încercat să atragă atenţia populaţiei prin postarea unor mesaje şi concepte vizuale în spaţii publice precum, unităţi de învaţământ (gradiniţe, şcoli, licee, facultăţi), săli de sport, saloane de înfrumuseţare, bazine de înot, spaţii publice (plaje)  etc unde persoanele bolnave de psoriazis pot fi discriminate datorită lipsei de informare despre această afecţiune.  Efectul campaniei  s-a reflectat şi  în creşterea adresabilităţii la medicul dermatolog, psiholog şi chiar nutriţionist  (specialităţi conexe la care este bine să se adreseze pacientul cu psoriazis).

  Este îmbucurător să vedem că, urmare a campaniilor Societății Române de Dermatologie din anii precedenți se constată o creștere a adresabilității la medic pentru această afecțiune. Pe de altă parte, nu putem să nu observăm o schimbare în bine a atitudinii oamenilor care nu au această afecțiune față de pacienții cu psoriazis.

  La nivel mondial, în industria farmaceutică se acordă o atenție sporită acestei afecțiuni, dovadă fiind numărul mare de molecule noi dezvoltate sau aflate în cercetare în diferite faze, unele cu mecanisme noi de acțiune.” Dr. Alin Nicolescu, Secretar General, SRD.

  Psoriazisul poate fi uşor de diagnosticat, dar greu de tratat. Afectează pielea şi stima de sine a pacientului. De asemenea bolnavii de psoriazis trebuie să fie înregistraţi într-un registru unic, la nivel naţional, demers iniţiat de SRD și care este în permanentă actualizare și dezvoltare. Din 2015 până în prezent au fost înregistrați in Registrul de boli dermatovenerologice 6245  de pacienți cu psoriazis dintre care 57%  sunt bărbaţi si 43%  sunt femei.

  Studii îngrijorătoare pentru bolnavii de psoriazis

   Statisticile arată că încrederea pacienţilor în ei înşişi şi faţă de tratamentul aplicat psoriazisului a crescut substanţial. Aceasta în contextul în care la nivel mondial unul din trei pacienţi a avut tentative de sinucidere, rata de suicid raportată fiind de 5,5% la pacienţii cu psoriazis în comparaţie cu rata de 2,4%-3,3% pentru alţi bolnavi în general. Potrivit celor mai recente studii, psoriazisul este estimat cu o rată de apariţie de 2% în populaţia nord europeană şi de 2%-2,6% în populaţia americană (aproximativ 4,5 milioane de oameni). Rate de apariţie relativ scăzute apar în unele zone ( exemplu: Japonia). Aceleaşi studii relevă faptul că 50% din pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută sau slabă la locul de muncă  cu repercursiuni atât personale cât şi cu impact major socio-economic.

  De asemenea, pacienţii cu psoriazis sever ratează anual în medie între 3 şi 26 de zile de muncă,  iar 23% din pacienţi afirmă că psoriazisul a afectat alegerea unei cariere profesionale.  Peste 30% dintre pacienţii cu psoriazis dezvoltă şi psoriazis artropatic. Pe lângă manifestările cutanate, se asociază şi cu:  Artrite periferice, Spondilită / sacroileită, Dactilită / tenosinovită, Entezită, Osteită / periostită. Aproximativ 20% dintre pacienţii diagnosticaţi cu psoriazis artropatic dezvoltă leziuni articulare severe, distructive, deformante ce conduc adesea la invaliditate.

  Totodată, la pacienţii cu psoriazis vulgar și psoriazis artropatic rata de mortalitate este mult mai crescută decât la populaţia generală, cauza cea mai frecventă de deces fiind  complicaţiile cardiovasculare. Discriminarea la locul de muncă este raportată de  6% dintre pacienţi, iar 62% din pacienţi relatează probleme financiare.

  Aproape 30% din pacientii cu psoriazis, potrivit statisticilor, au o ruda de gradul I care sufera de aceiasi boala. Legatura genetica poate fi influentata si de apariția anumitor infecții, traumatisme la nivelul pielii, administrarea anumitor medicamente sau de stresul zilnic.

  Dl. Prof. Dr. Călin Giurcăneanu, Președintele SRD a precizat că: “Psoriazisul este o afecțiune cu multe implicații medicale și sociale din ce în ce mai evidente în societatea de astăzi. Acest fapt îl putem constata indiferent de vârsta pacientului, fie că vorbim de copii, adolescenți sau persoane în vârstă, fiecare etapă a vieții având implicații specifice.

  În acest context am militat și milităm, cu rezultate pozitive, cred eu, pentru o colaborare fructuoasă între medici dermatologi și medicii de alte specialități, dar și între medici și factorii de decizie, totul în beneficiul pacientului cu psoriazis.

  Related Posts