• banner catena
 • BEI semneaza un imprumut in valoare de 250 milioane EUR pentru un nou spital regional in Iasi

  BEI semneaza un imprumut in valoare de 250 milioane EUR pentru un nou spital regional in Iasi si confirma sprijinul viitor pentru investitiile in sistemul de sanatate din Romania.

  • Un nou spital cu 850 de paturi care sa transforme ingrijirea pacientilor, tehnologia medicala si cercetarea universitara
  • Un nou spital regional care va oferi asistenta medicala specializata pentru 3,2 milioane de oameni din nord-estul Romaniei
  • Primul spital din Romania care va beneficia de noua orientare a BEI catre spitalele regionale, inclusiv de sprijin consultativ si financiar

  Serviciile medicale spitalicesti si tratamentele medicale specializate pentru 3,2 milioane de oameni din nord-estul Romaniei vor fi transformate de noul sprijin financiar in valoare de 250 milioane EUR, acordat de Banca Europeana de Investitii pentru construirea unui nou spital regional in al doilea oras ca marime al tarii, Iasi. Noul imprumut acordat pe o perioada de 27 de ani reprezinta cel mai mare sprijin acordat pana acum de BEI pentru sistemul de sanatate din Romania.

  In urmatoarele luni, se asteapta aprobarea si a altor investitii BEI in spitalele romanesti.

  “Spitalul Regional de Urgenta din Iasi nu va fi doar o cladire noua, ci odata ce va fi pe deplin operational, va permite sistemului de sanatate trecerea intr-o noua era a furnizarii de servicii medicale, depasind lacunele critice din sector si aducand o contributie pe termen lung asupra sanatatii populatiei. Investitiile in sistemul de sanatate sunt investitii in oameni, iar noua finantare din partea BEI, in valoare de 250 milioane EUR, semnata astazi transforma in realitate planurile de construire a unui nou spital regional in Iasi, care va conduce la imbunatatirea asistentei medicale in nord-estul Romaniei si va dezvolta educatia medicala in Iasi.

  In calitate de ministru al finantelor, sustin cu tarie investitiile in sectorul sanitar, bugetul pentru sanatate avand caracter prioritar. Sprijinul financiar, tehnic si consultativ acordat de Banca Europeana de Investitii va accelera furnizarea de servicii medicale mai bune, bazate pe cele mai bune practici in domeniu, si va oferi certitudinea ca investitiile in sistemul de sanatate din Romania beneficiaza de know-how-ul si experienta vasta a BEI, care sustin investitiile in spitale in toata Europa”, a declarat Alexandru Nazare, Ministrul Finantelor din Romania si Guvernator al Bancii Europene de Investitii.

  „Banca Europeana de Investitii are placerea de a semna cea mai mare finantare a sa de pana acum pentru investitii in spitalele din Romania. Imprumutul BEI pe termen lung, in valoare de 250 milioane EUR, la care se adauga sprijinul consultativ si tehnic semnificativ, va sustine constructia noului Spital Regional Iasi si va asigura servicii de sanatate imbunatatite, moderne si eficiente pentru milioane de oameni din nord-estul Romaniei. Noul obiectiv va facilita accesul pacientilor la tratamente de specialitate si va aduce beneficii si educatiei medicale pentru generatiile viitoare de doctori”, a declarat Christian Kettel Thomsen, Vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii, responsabil de operatiunile de creditare in Romania.

  Acces mai bun la servicii medicale de calitate

  Noul sprijin BEI va spori calitatea si eficienta tratamentelor medicale acute, secundare si tertiare din nord-estul Romaniei, folosind cea mai recenta tehnologie si know-how in domeniu.

  Noul spital va ajuta si sistemul public de sanatate sa faca fata mai bine  pandemiei de COVID-19 si sa fie mai pregatit in cazul unor viitoare pandemii.

  Constructia cu 850 de paturi va inlocui actualul Spital Judetean de Urgente Sfantul Spiridon, vechi de 260 de ani, si va imbunatati activitatea de predare si cercetare de la Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore Popa din Iasi.

  Noul spital cu sapte etaje va oferi atat servicii spitalicesti, cat si asistenta medicala ambulatorie, estimandu-se a fi operational in 2027.

  Primul spital romanesc care va beneficia de noua initiativa consultativa si financiara a BEI

  BEI evalueaza in prezent o posibila finantare a altor doua spitale regionale din Romania, in Cluj si Craiova.

  Toate cele trei proiecte au beneficiat de un amplu proces de asistenta consultativa si tehnica oferit de experti din cadrul BEI si de consultanti externi in contextul programelor cu finantare UE, inclusiv Platforma europeana de consiliere in materie de investitii, JASPERS si PASSA. Sprijinul consultativ a inclus elaborarea de studii de fezabilitate, sfaturi privind implementarea proiectelor si utilizarea optima a fondurilor UE.

  Anul trecut, Grupul BEI a acordat finantari noi in valoare de peste 809 milioane EUR pentru a sprijini investitiile in invatamantul superior, distributia apei, eficienta energetica si investitii din sectorul privat din toata Romania.

  Informatii generale:

  Banca Europeana de Investitii (BEI) este institutia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene actionarii ei fiind statele membre.. Aceasta acorda finantare pe termen lung pentru investitii solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE.

  Platforma europeana de consiliere in materie de investitii (EIAH sau Platforma de consiliere) este un parteneriat intre Grupul BEI si Comisia Europeana in cadrul Planului de investitii pentru Europa. Aceasta este conceputa pentru a actiona ca un singur punct de intrare catre o oferta completa de servicii de consiliere si asistenta tehnica, avand ca scop furnizarea de asistenta specifica pentru identificarea, pregatirea si dezvoltarea de proiecte de investitii in cadrul Uniunii Europene. Platforma de consiliere sprijina atat promotorii de proiecte din sectorul public, cat si pe cei din sectorul privat.

  Relatia cu presa:

  Banca Europeana de Investitii

  Richard Willis, r.willis@eib.org, Tel.: +352 4379 82155, +352 621 555 758

  Website: www.eib.org/press – Biroul de presa: +352 4379 21000 – press@eib.org

  Related Posts