spot_img

Biopsia leziunilor infraclinice mamare sub ghidaj imagistic

Autor:

Dr. Emil Popa

medic primar chirurg, competenţă chirurgie oncologică, ecografie  

Centrul Medical Provita

 

 

În ultimii ani ne întâlnim cu un număr din ce în ce mai mare de paciente care au depistate formaţiuni tumorale mamare infraclinice cu caractere incerte de malignitate, paciente care necesită precizarea diagnosticului şi stabilirea schemei de tratament.

În ultimii ani ne întâlnim cu un număr din ce în ce mai mare de paciente care au depistate formaţiuni tumorale mamare infraclinice cu caractere incerte de malignitate, paciente care necesită precizarea diagnosticului și stabilirea schemei de tratament. Sunt considerate formaţiuni tumorale mamare infraclinice leziunile care nu au expresie clincă: pacientele nu le găsesc, prin autopalpare și, cel mai adesea, nici medicii examinatori nu reușesc să identifice leziunile la examenul clinic, dar acestea sunt bine văzute prin explorări imagistice. Este vorba fie despre formaţiuni tumorale constituite, fie despre microcalcificări. Numărul pacientelor depistate cu astfel de leziuni este din ce în ce mai mare în pezent datorita, pe de o parte, creșterii calităţii examenelor imagistice (ecografie mamară, mamografie, RMN), iar pe de altă parte, ca urmare a creșterii adresabilităţii pacientelor către explorările imagistice prin programe de screening sau a îmbunătăţirii educaţiei sanitare. Metodele imagistice actuale sunt tot mai performante, ecografia mamară folosită ca metodă de screening reușește, prin utilizarea unei frecvenţe mari de lucru (peste 7,5-12mHz1), cu posibilitate de examinare în mod Doppler color sau cu contrast, sau în mod sonoelastografic, să identifice leziuni subcentimetrice (chiar sub 5 mm) ori să evidenţieze microcalcificări maligne2. Examinarea mamografică a prezentat o dezvoltare importantă în ultimii ani prin apariţia, pe scară din ce în ce mai largă, a mamografiei digitale și a mamografiei cu tomosinteză3, explorări ce au permis depistarea microcalcificărilor maligne și a leziunilor de mici dimensiuni4. Apariţia de aparate RMN performate a condus în plus la creșterea numărului de tumori mamare infraclinice depistate.  Dezvoltarea echipamentelor imagistice este însoţită și susţinută și de specializarea medicilor în depistarea și diagnosticarea acestor tumori. Totuși, cu toate progresele metodelor imagistice și îmbunăţirea sensibilităţii și a specificităţii acestor examene, ele sunt limitate la depistarea și descrierea caracterelor imagistice și a localizării, fără a putea să precizeze tipul de boală. Ele pot sugera elemente de malignitate dar, pentru diagnosticul de certitudine, este nevoie întotdeauna de un examen biopsic, fie că este vorba despre o biopsie instrumentală, fie despre o biopsie pe cale chirurgicală, biopsie din formaţiunea tumorală, microcalcificări, cât și din eventualele determinări locoregionale ganglionare sau la distanţă.

Situaţia tumorilor infraclinice este una particulară prin faptul că aceste tumori se identifică pe filmele radiologice și pe ecranele ecografelor dar ele nu se palpează nici clinic și, în unele cazuri, nici intraoperator. Așadar, este din ce în ce mai solicitată asistenţa imagistică pentru realizarea de puncţii biopsii sub ghidaj ecografic, mamografic sau RMN și, de asemenea, este nevoie de asistenţă imagistică în excizia de formaţiuni tumorale infraclinice prin localizarea lor cu fire de ghidaj ce pot fi montate sub ultrasonografie sau mamografie stereotaxică.  Cele mai multe dintre tumorile mamare benigne sau maligne care se văd mamografic se văd cel mai adesea și ecografic, astfel că folosirea ecografelor în orientarea puncţiilor mamare – puncţii fine aspirative pentru examen citologic sau puncţii biopsii pentru examen histopatologic și imunohistochimic – precum și în ghidarea montării de harpoane – fire de ghidaj – pentru reperarea formaţiunilor intraoperator este o atitudine de rutină în multe clinici.

Probleme deosebite apar în cazurile care sunt depistate mamografic microcalcificări suspecte de malignitate, acestea neavând, cel mai adesea, corespondent clar ecografic. O altă problemă dificilă de management al tumorilor mamare se pune pentru cazurile cu formaţiuni tumorale care se văd doar mamografic. Astfel de situaţii sunt, de exemplu, cazurile de cancer de san multiple, cu a doua leziune la distanţă, după tratament oncologic. O situaţie particulară este cea a recidivelor pe sân operat conservator care, secundar tratamentelor chirurgicale sau oncologice, fac ca aceste tumori să nu poată fi caracterizate cu certitudine ecografic.  Pentru toate aceste situaţii este nevoie de folosirea pentru ghidajul biopsiei de mamografia digitală cu sterotaxie, metodă care permite vizualizarea tumorii.

Folosirea metodelor imagistice în biopsierea formaţiunilor mamare infraclinice conduce la precizarea corectă a diagnosticului, la o bună stadializare a bolii, la obţinerea precoce de specimene anatomopatologice pentru teste imunohistochimice și genetice, la posibilitatea aplicării de tratamente chirurgicale conservatoare, la posibilitatea aplicării tehnicii ganglionului santinelă și scăderea numărului de limfadenectomii axilare complete pentru stadializare, la reducerea numărului de intervenţii mutilante, implicit la scăderea duratei de spitalizare și în special la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientelor și reducerea numărului de complicaţii imediate și la distanţă. În Centrul Medical Provita se pot face, de rutină, pentru tumori mamare infraclinice, biopsii mamare ghidate ecografic – fie puncţii biopsii, fie puncţii fine aspirative cât și montare de fire harpon de ghidaj pentru a ajuta echipa chirurgicală în găsirea intraoperatorie a tumorii. De asemenea se folosește mamografia digitală cu stereotaxie pentru puncţii biopsie din formaţiuni tumorale infraclinice sau din microcalcificări suspecte și pentru montarea de harpoane în vederea biopsiei chirurgicale.

(Endnotes)

  1. FRANK STÖBLEN1, SOLVEIG LANDT2, RAMI ISHAQ3, … – High-frequency Breast Ultrasound for the Detection of Microcalcifications and Associated Masses in BI-RADS 4a Patients – ANTICANCER RESEARCH 31: 2575-2582 (2011)
  2. Huay-Ben Pan – The Role of Breast Ultrasound in Early Cancer Detection – Journal of Medical Ultrasound (2016) 24, 138-141
  3. Brian M. Haas, Vivek Kalra, Jaime Geisel, … – Comparison of Tomosynthesis Plus Digital Mammography and Digital Mammography Alone for Breast Cancer Screening – Radiology: Volume 269: Number 3—December 2013 n radiology.rsna.or
  4. László Tabár, Bedrich Vitak, Tony Hsiu-Hsi Chen, … – Swedish Two-County Trial: Impact of Mammographic Screening on Breast Cancer Mortality during 3 Decades – Radiology: Volume 260: Number 3—September 2011, 658-663

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst