spot_img

Campania Hep C ALERT la final

Un an de aplicare a strategiei test & treat sub coordonarea institutionala a centrelor de gastroenterologie si hepatologie din Romania (5 martie 2019 – 5 martie 2020)

Initiata si condusa de Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH) in parteneriat cu

  •  Romanian Association for Liver Diseases (RoALD)
  • Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH)
  •  Institutii de ingrijiri medicale (centre regionale, institute clinice, spitale universitare si judetene) ce asigura servicii de gastroenterologie

A.  Hepatita C – de la o problema medicala la o prioritate de sanatate publica.

Revolutia terapeutica din hepatita C – premisa lansarii strategiei globale de eliminare a hepatitelor virale pana in anul 2030. Infecţia cu virus hepatitic C (VHC) reprezintă atat o problemă de sănătate publică, cat si o povara socio-economica. Prevalenta viremica globala estimata este actualmente de 1%, ceea ce corespunde unui numar de 71 de milioane de persoane viremice la nivel mondial. Prevalenta medie in Europa este de 0.65%, iar Romania se situeaza pe primul loc cu 2.5%, ceea ce corespunde unei populatii viremice de peste 550,000 de persoane viremice. Datorita caracterului asimptomatic al infectiei, majoritatea persoanelor infectate (>80%) nu au cunostinta despre prezenta infectiei VHC, nu sunt testate, diagnosticate si tratate, raspandind infectia si ajungand in ingrijire medicala in stadii avansate de boala.

Progresele remarcabile in tratamentul hepatitei C din ultimii ani au condus la dezvoltarea unor regimuri terapeutice cu eficacitate de 95-100% în eradicarea infecţiei, o tolerabilitate excelenta, siguranta si simplitate in administrare, deschizând drumul unei strategii globale de control si eliminare a infecţiei cu VHC. Inovatia medicala si costurile devenite sustenabile pentru sistemele de sanatate chiar in tarile cu venituri medii si mici au transformat hepatita C dintr-o ecuatie medicala intr-una complexa de sanatate publica, ce cuprinde interventii integrate de constientizare, testare, diagnostic si acces neconditionat la tratatment pentru persoanele infectate.

B. Eliminarea hepatitelor virale – o viziune globala, strategii multiple. Macro- si microeliminare

Lansata in 2016 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Strategia Sectoriala Globala de Sanatate pentru Eliminarea Hepatitelor Virale ca amenintare pentru starea de sanatate a populatiei pana in 2030 are o viziune ambitioasa: “A world where viral hepatitis transmission is stopped and everyone living with HCV has access to safe, affordable, and effective prevention, care and treatment services”. Obiectivele specifice ale acestei strategii sunt: reducerea incidentei infectiilor virale hepatitice cu 90%, diagnosticul a 90% din persoanele infectate, accesul la tratament a 80% din persoanele diagnosticate si eligibile si reducerea cu 65% a mortalitatii hepatice – prin actiuni integrate de constientizare, testare si acces la tratament.

Proiectul integrat de testare-diagnostic-tratament desfasurat in peste 20 de institutii medicale din Romania a avut ca obiective 1) microeliminarea hepatitei C la nivel institutional, in randul pacientilor care se adreseaza unitatilor medicale din Romania, 2) prevenirea bolii hepatice avansate cauzate de VHC, 3) prevenirea transmiterii infectiei C in randul populatiei sanatoase si 4) actualizarea datelor epidemiologice privind hepatita C in Romania.

Metodologia a constat in efectuarea testelor rapide de diagnostic tuturor pacientilor admisi in aceste unitati care au acceptat testarea si au semnat consimtamantul informat. A fost completat un chestionar cuprinzand date demografice si factori de risc, a fost creata o baza anonimizata de date, iar pacientii pozitivi au fost preluati in serviciile de gastroenterologie pentru diagnostic si tratatment (linkage-to-care).

Rezultatele testarii a peste 31.000 de subiecti la nivel national sunt de natura sa ofere o actualizare a datelor epidemiologice cu privire la hepatita C in Romania si sa reprezinta un fundament pentru strategiile viitoare in cadrul Planului National de Control al Hepatitelor Virale.

Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie
Presedinte
Prof. Dr. Cristian Gheorghe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst