spot_img

Cum prevenim apariția afecțiunilor digestive?

Nu este niciun secret faptul că anumite afecțiuni sunt influențate în mod negativ de vreme. Printre acestea se numără și afecțiunile de tract digestiv care se acutizează toamna și primăvara.

Fiecare dintre noi suferim cel puțin o dată în viață de o afecțiune digestivă, într-o formă mai ușoară (spre exemplu: diaree, constipație) sau mai gravă (de exemplu: ulcer gastro-duodenal, boala Crohn, boala celiacă, sindromul colonului iritabil). De altfel, afecțiunile tubului digestiv sunt printre cele mai frecvente în rândul populației din România. Este important să conștientizăm că sistemul digestiv reacționează la fiecare dintre alegerile noastre zilnice în ceea ce privește alimentația sau stilul de viață.

Georgeta Ionescu, farmacist în cadrul Farmaciei DONA, prezintă cei mai frecvenți factori care determină apariția afecțiunilor de tip digestiv.

Ce favorizează apariția afecțiunilor la nivelul tractului digestiv?

Factorii care determină apariția bolilor digestive sunt numeroși, dar printre cei mai des întâlniți se numără:

  1. Fumatul și consumul de alcool

Efectele negative ale tutunului asupra plămânilor sunt binecunoscute, mai puțin cele asupra sistemului digestiv. Fiecare organ din tract contribuie la digestie, aceasta începând la nivelul cavității bucale și terminându-se la nivelul rectului. Toxinele introduse în organism prin fumat afectează printre altele și mucoasa gastrică și pot provoca indigestie. În ceea ce privește consumul excesiv de alcool, în timp, determină apariția gastritei cronice, crește riscul de apariție a ulcerului gastro-duodenal, a pancreatitei acute sau cronice, a hepatitei alcoolice și cronice, determină formarea ficatului gras.

  1. Regimul alimentar neadecvat

Consumul alimentelor iuți, prăjite, mâncarea prea fierbinte sau prea rece, mestecarea insuficientă, mesele luate la intervale neregulate sau înainte de culcare sunt doar câteva dintre exemple. Este important să avem un regim alimentar sănătos, să respectăm cu strictețe cele trei mese principale ale zilei și să acordăm timp ritualului zilnic de luare a mesei. De multe ori, mâncăm pe fugă, în fața calculatorului sau a televizorului, fără să acordăm suficientă atenție mâncării.

  1. Stresul fizic și psihic

Emoțiile puternice prin care trecem, stresul zilnic își pun amprenta asupra întregului organism și, în special, asupra sistemului digestiv. Legătura strânsă dintre emoții și stomac este suprinsă în multe dintre expresiile noastre populare, cum ar fi: „fluturi în stomac”, „am un ghem în stomac” – nu trebuie să subestimăm puterea emoțiilor, ci trebuie să încercăm să le gestionăm corect.

  1. Predispoziția genetică

Fie că ne place sau nu, ne naștem cu o anumită predispoziție genetică care influențează parcursul nostru medical de-a lungul vieții. Acest fapt vine și cu un aspect pozitiv, în sensul în care putem anticipa care sunt afecțiunile la care suntem predispuși ținând cont de istoricul familiei noastre. Depinde de noi să luăm măsuri de prevenție.

  1. Consumul crescut de antiinflamatoare

Administrate pe o perioadă lungă de timp, fără a respecta indicațiile medicului, antiinflamatoarele pot provoca sângerări gastrice, gastrită, chiar și ulcer. De aceea, este bine să le administrăm doar sunt îndrumare medicală.

  1. Diverse infecții

O infecție digestivă cu incidență crescută în rândul populației din țara noastră este cea determinată de Helicobacter pylori. Aceasta este o bacterie care se depozitează în mucoasa stomacului și a duodenului, cu risc de dezvoltare a cancerului gastric dacă nu este tratată corect și la timp.

  1. Afecțiuni cronice

Anumite afecțiuni cronice, de natură endocrină, renală, cardiacă sau hepatică determină, la rândul lor,  tulburări ale sistemului digestiv.

Totul începe cu prevenția. Ține cont de factorii enumerați și încearcă să faci o schimbare în stilul tău alimentar și de viață. Acordă importanța cuvenită semnalelor pe care ți le trimite sistemul digestiv și consultă un medic specialist pentru a-ți recomanda un regim igieno-dietetic (completat eventual cu un tratament medicamentos) în funcție de nevoile tale.

Farmaciștii DONA îți stau la dispoziție cu sfaturi bune și recomandări utile.

Consultaţi medicul sau farmacistul înainte de a începe orice fel de tratament. Abordarea terapeutică adecvată a unei afecţiuni este rezultatul colaborării dintre medic, farmacist şi pacient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst