spot_img

Importanța recoltării și stocării țesutului placentar la naștere

Omenirea a fost fascinată de placentă încă din cele mai vechi timpuri. Anumite triburi o considerau „mama” bebeluşului, în timp ce altele o venerau ca pe o soră a nou-născutului.

Despre proprietățile medicale s-a vorbit încă din secolul al XV-lea. Utilizările pur medicale au început abia în anii 1910 pentru tratarea leziunilor de piele și arsurilor. Țesutul placentar era plasat direct peste leziuni – s-au consemnat efecte de vindecare accelerată și rezultate finale mai bune.

Cercetarea a continuat: în anii 1930, țesutul placentar a fost utilizat cu succes pentru reconstrucție vaginală în cazul unei paciente cu agenezie Mulleriană.

Ulterior, oftalmologia a devenit domeniul medical în care țesutul placentar a fost cel mai frecvent folosit.

Ţesutul placentar, în prezent

Multiplele studii clinice au relevat potențialul celulelor stem extrase din placentă în tratarea bolilor inflamatorii, cronice și autoimune. În plus, fondurile alocate cercetării în acest domeniu cresc de la an la an.

De exemplu, cercetătorii de la Universitatea din Queensland au descoperit faptul că celulele stem mezo-endoteliale disponibile în țesutul placentar pot genera două tipuri diferite de celule; ceea ce înseamnă că o singură celulă poate îndeplini două funcții în același timp.

De asemenea, echipa de doctori de la New York Medical College efectuează un trial clinic pentru a determina fezabilitatea transplantului de celule stem derivate din placentă împreună cu cele din sângele de cordon ombilical, pentru 43 de pacienți care suferă de afecțiuni hematologice și sindroame metabolice. Concluziile primare ale studiului vor fi publicate până la finele anului 2018.

Cord Blood Center este singura bancă de celule stem din România care oferă posibilitatea stocării țesutului placentar alături de sângele din cordonul ombilical, sângele placentar și țesutul de cordon ombilical, încurajând recoltarea la naștere a tuturor acestor produse biologice, considerate altminteri deşeuri.

Procedură simplă și inofensivă pentru mamă și nou-născut

Placenta este recoltată la naștere, imediat după ce a fost efectuată recoltarea de sânge din cordonul ombilical, țesut de cordon ombilical și sânge placentar, după un protocol strict și în condiții de asepsie. Indiferent de tipul naşterii, procedura de recoltare nu prezintă niciun risc sau disconfort pentru mamă sau nou-născut.

După recoltare, placenta ajunge în cel mai scurt timp la laboratoarele Cord Blood Center, datorită unui protocol special de transport, cu autoturisme proprii ale centrului, avizate și autorizate. Stocarea se face cu tehnologie de ultimă generație, în vapori de azot lichid, la o temperatură cu o valoare medie sub -180 de grade Celsius, care, alături de alți factori, va păstra celulele viabile timp îndelungat.

De ce să alegi stocarea  de placentă

Beneficiile și indicațiile transplantului de celule stem hematoformatoare sunt deja foarte cunoscute. Doar grupul Cord Blood Center a eliberat zeci de grefe în ultimii douăzeci de ani folosite pentru transplant atât în străinătate, cât și în România.

Țesutul placentar este următorul pas, probabil cel mai promițător. Întreaga idee de banking de celule stem trebuie văzută ca pe o investiție pe termen lung. Cu siguranță, în anii ce urmează vom fi martorii unor noi descoperiri în domeniul medicinei regenerative și extinderii indicațiilor de transplant de celule stem.

Cord Blood Center este dedicat inovării domeniului banking-ului de celule stem. Pachetul CBC Red Diamond este dovada clară a afirmației precedente. Unic, accesibil, complet. Doar de pe urma procesării placentei se pot obține până la 12 unități de țesut placentar stocate ca sursă de:

  • Celule stem hematopoietice,
  • Celule stem mezenchimale,
  •  Celule stem mezenchimal-like,
  • Celule stem progenitoare.

Despre Cord Blood Center

Cord Blood Center Group este a doua cea mai mare bancă de celule stem din Europa, cu peste 20 de ani de experienţă. Peste 175.000 de părinţi din șapte ţări europene, dintre care peste 80.000 din România, ne-au ales serviciile.

La noi în ţară, prima bancă Cord Blood Center fost deschisă în iulie 2008, la Cluj-Napoca, iar a doua un an mai târziu la București – Otopeni.  Ambele dispun de laboratoare de procesare și spaţii de stocare dotate cu tehnologie modernă, fiind avizate, autorizate și acreditate de către autorităţile competente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst