spot_img

Infertilitatea – Nimanui nu ar trebui sa i se ia dreptul de a fi parinte!

Infertilitatea – o boala cu foarte multe consecinte

Nimanui nu ar trebui sa i se ia dreptul de a fi parinte!

Infertilitatea este o boala, un fenomen care i-a amploare constant, inclusiv la nivelul țarii noastre. Conform primului studiu de infertilitate, realizat anul acesta la inițiativa Asociației pentru Reproducere Umana din Romania, 54% dintre cuplurile cu diagnostic de infertilitate nu intenționeaza sa apeleze la proceduri de reproducere umana asistata. Dintre aceștia, 44% fac acest lucru deoarece considera ca aceste proceduri sunt prea scumpe. Conform aceluiași studiu, 29% dintre romanii care apeleaza la proceduri de reproducere umana asistata au cheltuit intre 1.000 și 3.000 de euro, iar 11% – intre 3.000 și 5.000 de euro.

“Nimanui nu ar trebui sa i se ia dreptul de a fi parinte”, crede dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competențe in infertilitate. “Tratamentul FIV este unul scump, știm deja asta. Și știm ca pentru toți este un efort financiar sa il duca la bun sfarșit. Așa ca am decis sa venim in intampinarea celor care au nevoie de o procedura de fertilizare in vitro, acordand 5 astfel de tratamente pentru cuplurile clinicii noastre. Suntem de doi ani in Romania și vrem sa rasplatim eforturile pacienților noștri și sa le fim alaturi și in acest fel”, a mai declarat medicul.

“Procedurile sunt scumpe și este clar ca ar trebui mai mult suport pentru cuplurile infertile. Sunt scumpe nu numai procedurile in sine, ci și tratamentul care le precede. Pentru un singur copil, la noi cheltuielile cred ca s-au ridicat cu totul la vreo 20.000 de euro”, a declarat Martin Ancuta, pacienta care a invins in lupta cu infertilitatea.

Pe de alta parte, este bine de știut ca infertilitatea poate sa apara chiar daca intr-un cuplu exista deja un copil. Afecțiunea se numește infertilitate secundara și apare dupa un an de incercari de a obține o noua sarcina pe cale naturala. Cifrele din primul studiu care analizeaza problemele de fertilitate la romani arata o resemnare in randul cuplurilor care iși doresc al doilea copil, dar nu obțin o sarcina pe cale naturala. 29% dintre aceștia cred ca “pur și simplu nu s-a intamplat”, așa ca mulți nu mai cauta rezolvare pe cale medicala.

 “Relaxarea mai mare a acestor cupluri vine din faptul ca au deja un copil. Insa, in timpul perioadei care a trecut de la prima sarcina pot sa apara patologii care sa impiedice obținerea celei de-a doua sarcini. Tot medicul specialist in infertilitate este cel care poate sa rezolve aceste probleme, așa incat sa apara și cea de-a doua sarcina, chiar daca cu ajutor medical de data aceasta. Nu trebuie insa așteptat prea mult, problemele se pot agrava in timp, și nici nu e cazul de resemnare pentru familiile care iși doresc mai mulți copii”, a declarat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist in infertilitate. „Cei care au nascut primul copil sa nu se culce pe o ureche, infertilitatea poate aparea și daca aveți deja o familie in care insa nu mai apare a doua sarcina”, a completat medicul.

Unul din lucrurile care intervine atunci cand se incearca obținerea celei de-a doua sarcini este varsta mai mare a partenerilor. Așa ca 17% dintre aceștia cred ca nu pot avea al doilea copil din pricina varstei mai avansate, conform studiului inițiat de Asociația de Reproducere Umana din Romania. De altfel, varsta din ce in ce mai mare la care cuplurile incep sa incerce sa faca chiar și primul copil este principala cauza non-medicala de infertilitate cu care se confrunta din ce in ce mai mult specialiștii in ziua de azi.

Vizita la medicul specialist in infertilitate este primul pas pe care trebuie sa il faca un cuplu atunci cand nu apare sarcina pe cale naturala, fie ca se afla la prima sau la a doua incercare. Diagnosticul corect și complet este important in stabilirea tratamentului care trebuie urmat.

“Cel mai important lucru atunci cand vine vorba despre tratarea infertilitații unui cuplu este abordarea personalizata. Nu aplicam același tratament pentru cupluri diferite, vedem care este problema fiecarui cuplu și oferim tratamente unice. Diagnosticul corect este extrem de important, acesta este primul pas de la care pornim gasirea de soluții individualizate. S-a dovedit in timp ca acest lucru functioneaza foarte bine, marturie sta rata de reușita mare pe care o avem la clinica in obținerea unei sarcini de la prima incercare”, ne-a marturisit prof. dr. Konstantinos Pantos, unul dintre cei mai reputați specialiști in infertilitate din Europa, directorul clinicii Genesis Athens din Atena.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst