spot_img

Psoriazisul, a 5-a cea mai importanta boala cronica netransmisibila

Psoriazisul, a 5-a cea mai importanta boala cronica netransmisibila

Peste 2% din populatia Romaniei sufera de psoriazis

Organizatia Mondiala a Sanatatii:  

  • Psoriazisul, mai mult decat o boala de piele, cu comorbiditati multiple si implicatii severe la nivel psihosocial, profesional si economic
  • Varsta medie de debut este situata in intervalul 15-30 de ani, insa psoriazisul poate sa apara la orice varsta, inclusiv la copii

Bucuresti, 29 octombrie 2018: Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Psoriazisului, Societatea Romana de Dermatologie atrage atentia cu privire la consecintele severe ale psoriazisului – o boala cronica, sistemica, care afecteaza nu doar pielea, ci si alte organe, ducand frecvent la complicatii. In continuarea demersului de constientizare din cadrul campaniei „PSO, dincolo de piele – Accepta-ma, sustine-ma, apropie-te!”, Societatea Romana de Dermatologie transmite mesajul ca psoriazisul nu este o boala contagioasa si subliniaza necesitatea unui management adecvat al afectiunii, in vederea cresterii calitatii vietii pacientului.

Sunt peste 400.000 de persoane cu psoriazis in Romania (aproximativ 2% din populație) si 125 de milioane de persoane in intreaga lume – psoriazisul a fost declarat de catre Organizația Mondiala a Sanatații (OMS) a 5-a cea mai importanta boala cronica netransmisibila, impreuna cu boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii. Este o afectiune complexa, cu multe boli asociate si manifestarile sale se regasesc dincolo de suprafața vizibila a pielii. Ca urmare a stigmei asociate, boala are implicații severe la nivel psihosocial si profesional, persoanele cu psoriazis fiind uneori discriminate si izolate.

  • 43% dintre bolnavi considera ca psoriazisul este o ”rusine sociala”[1]
  • 60% dintre pacienti sufera de episoade depresive[2]
  • 1 din 3 bolnavi a avut un gand suicidal intr-un anumit moment[3]
  • 50% dintre pacienti relateaza o calitate a vietii scazuta din cauza discriminarii la locul de munca[4]
  • 62% dintre pacienti se confrunta cu probleme financiare din cauza bolii4

Psoriazisul prezinta consecinte extrem de importante si la nivel socio-economic: pacientii cu psoriazis sever rateaza anual in medie intre 3 si 26 de zile de munca, in timp ce 23% dintre acestia afirma ca psoriazisul a influentat alegerea unei cariere profesionale.4

Buna gestionare a psoriazisului si solutii de tratament

In vederea unui bun management al bolii, care sa permita pacientului sa duca o viata normala, diagnosticarea precoce joaca un rol extrem de important. In baza leziunilor cutanate, medicul dermatolog este cel care poate stabili diagnosticul si numai cu ajutorul sau boala se poate tine sub control.

Prin urmarea tratamentului potrivit, care consta de la tratamente locale pana la cele mai noi solutii de tratament biologic, administrat doar la recomandarea medicului, si prin vizitele regulate la medic, leziunile pot disparea. Stilul de viata joaca, de asemenea, un rol foarte important in procesul de gestionare a psoriazisului si consta intr-o dieta echilibrata, miscare, gestionarea stresului si o stare mentala pozitiva.

„Psoriazisul este mai mult decat o boala de piele, este o afectiune care trece de bariera tegumentului si are multe comorbiditati. Astfel, un pacient cu psoriazis vulgar risca sa aiba o gravitate a bolii asociate de cateva ori mai mare decat un pacient fara aceasta afectiune. De aceea, in tratarea sa, nu trebuie neglijat consultul interdisciplinar, avand medicul dermatolog drept pilon central. Peste 2% la suta din populatia Romaniei sufera de psoriazis, insa estimam ca numarul real de bolnavi este mult mai mare si, in momentul de fata, este in desfasurare un studiu despre prevalenta reala a bolii care se va incheia la jumatatea anului viitor.

O analiza la nivelul tarii arata ca avem unul dintre cele mai bun registre de psoriazis vulgar, incluzand peste 7.000 de pacienti, acesta fiind poate si unul dintre cele mai bune registre de boala din tara. Psoriazisul poate fi controlat si tratat daca este bine gestionat si, din fericire, exista din ce in ce mai multe solutii de tratament biologic. La acest capitol, Romania sta la fel de bine precum alte tari, cum ar fi Germania si Franta si putem sa le oferim pacientilor cele mai noi terapii pentru psoriazis. Tratamentele sunt accesibile, sunt compensate, multe dintre acestea fiind gratuite. Tot ceea ce trebuie sa faca pacientii este sa se prezinte la medic si sa asculte sfaturile de specialitate”, explica dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, Secretar General al Societatii Romane de Dermatologie.

In acest an, Societatea Romana de Dermatologie continua eforturile de constientizare publica asupra psoriazisului, in cadrul campaniei „PSO, dincolo de piele – Accepta-ma, sustine-ma, apropie-te!”, lansata in urma cu doi ani. Cu implicarea bloggeritei Anei Morodan, in calitate de ambasador al campaniei, a fost realizat un experiment social menit sa surprinda reactiile oamenilor atunci cand intra in contact cu o persoana care sufera de psoriazis. Experimentul a fost realizat cu scopul de informare a publicului larg si, totodata, de constientizare a implicatiilor serioase ale bolii, iar filmele de conștientizare ilustreaza reacțiile negative ale oamenilor in relație cu o persoana cu psoriazis.

„Cand vorbim despre impactul psoriazisului nu trebuie sa omitem un alt aspect important: cel psihosocial. Pentru ca este considerata in mod gresit o boala transmisibila, pacientii sunt discriminati si izolati. De aceea, mesajul campaniei << PSO, dincolo de piele – Accepta-ma,
sustine-ma, apropie-te!>> este: psoriazisul nu este o boala contagioasa. Stigma asociata afecteaza viata pacientilor pe toate planurile, psihologic, social, dar si profesional. Aceștia ajung sa resimta rusine, furie, ingrijorare si jena si, potrivit unui studiu efectuat in Marea Britanie, 1 din 3 pacienti a avut la un moment dat un gand suicidal.

In plus, jumatate dintre ei sunt discriminati la locul de munca, iar absenteismul conduce la un impact puternic la nivel economic in societate. Statisticile sunt ingrijoratoare si ne arata cat de important este sa avem grija ca acesti oameni sa aiba o viata absolut normala si sa fie integrati in societate”, adauga dr. Alin Nicolescu.

„Impactul resimțit, in calitate de persoana cu psoriazis, este puternic nu doar fizic, ci și la nivel emoțional, pentru ca boala te afecteaza pe toate planurile. Psoriazisul afecteaza de la modul in care te percepi tu pe tine insuți, pana la alegerea și practicarea unei meserii, de la modul in care relaționezi cu persoanele apropiate, la modul in care iți petreci timpul liber. Ajungi inevitabil sa te gandești cum vor reacționa membrii familiei, prietenii dar și colegii de la locul de munca, așa ca boala poate sa iți controleze alegerile in viața, iar episoadele de depresie te pot impiedica sa iți desfașori activitați care pentru alții pot parea banale”, a declarat Rozalina Lapadatu, Președinte al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune si pacient cu psoriazis.

Pe platforma https://www.psoriazis.info/ si pagina de Facebook Afla totul despre PSO, persoanele cu psoriazis, dar si toți cei interesati, pot afla mai multe despre boala, pot adresa intrebari medicilor, primesc sfaturi din partea specialistilor sau isi pot impartasi povestea.

Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, care apare pe un fond genetic, sub influenta anumitor factori declansatori. Boala afecteaza in proportii egale la femei si barbati, varsta medie de debut fiind in general situata in intervalul 15-30 de ani, insa poate sa apara la orice varsta, inclusiv la copii. Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este insa confirmat faptul ca boala este legata de sistemul imunitar si ca exista o predispozitie genetica de a dezvolta aceasta afectiune, iar stresul mental si emotional este un factor important care determina exacerbarea bolii.

Printre cele mai comune simptome se numara: leziuni rosii, inflamate, la nivelul pielii, cu forme si dimensiuni variate, bine delimitate; scuame (cruste) alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se detaseaza cu usurinta; piele uscata, uneori poate crapa si sangera; senzatie de mancarime, iritatie sau arsura. Zonele pe care apar de obicei leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombara a spatelui. In anumite cazuri, psoriazisul se poate extinde si la nivelul unghiilor sau palmelor sau pe oricare regiune corporala.

*****

Despre Societatea Romana de Dermatologie

Asociatia profesionala si stiintifica a medicilor dermatovenerologi din Romania, Societatea Romana de Dermatologie (SRD) marcheaza anul acesta 90 de ani de activitate. Colaboreaza strans cu Academia Europeana de Dermatovenerologie (EADV) si este partener al Asociatiei Europene Dermatologie si Oncologie (EADO).

*****

Persoana de contact:

Simona Isac, Senior Public Advisor, simona.isac@publicadvisors.ro, 0753.300.701

[1] Griffiths CE, Barker J.N., Pathogenesis and clinical features of psoriasis. Lancet 2007 Jul 21;370(9583):263-71.

[2] European Congress of Dermatology, 2018 Sep 13

[3] Societatea Română de Dermatologie

[4] Feldman SR, et al. The economic impact of psoriasis increases with psoriasis severity. J Am

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst