spot_img

“Noi orizonturi în tratamentul diabetului zaharat”

Interviu cu Prof. univ. dr. Romulus Timar, Președinte Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

În România una din zece persoane adulte are diabet zaharat, iar una – două persoane adulte au pre-diabet. Lipsa unui stil de viață sănătos, constituie principala cauză a apariției diabetului zaharat, iar lipsa de preocupare pentru propria sănătate, face ca boala să fie subdiagnosticată.

Frumoasa stațiune Poiana Brașov, va gazdui anul acesta, în perioada 20 – 23 mai, Congresul Național al Societății Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, manifestare de referință a diabetologiei românești, prilej cu care vor fi transmise informații științifice de ultimă oră, la care își vor împărtăși cunoștințele speakeri naționali și internaționali de renume, profesioniști cu o bogată experiență clinică și didactică în domeniul diabetologiei.

Despre aceast deosebit eveniment, am avut onoarea de a discuta cu domnul prof. univ. dr. Romulus Timar, Președinte al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice, care ne-a oferit mai multe informaţii despre congresul pe care îl prezidează, precum și despre provocările  cu care se confruntă România în tratarea diabetului zaharat.

În perioada 20-23 mai 2020 se va desfășura la Poiana Brașov cea de-a 46-a ediţie a Congresului Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice. Ce ne puteţi spune despre tema principală de la această ediţie și care vor fi noutăţile dezbătute?

În 2020, Congresul Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice este legat de orizonturi, orizonturi care privesc noile abordări în tratamentul diabetului zaharat și a complicaţiilor sale.

Vom avea, desigur, sesiuni știinţifice cu subiecte în premieră, dar vom continua și sesiunile devenite deja tradiţie, pentru care participanţii au manifestat în trecut un interes sporit.

Anul acesta vor avea loc și două sesiuni pentru îmbunătăţirea continuă a cunoștinţelor cu privire la pompele de insulină, precum și o sesiune dedicată urgenţelor din sfera metabolică, denumită generic – „112! Diabetologie – Urgenţă”.

 Congresul Naţional al Societăţii Române de Diabet, de anul trecut a fost prima ediţie sub conducerea dumneavoastră. Care au fost diferenţele acestei ediţii faţă de cele din anii trecuţi? 

An de an, diabetologia românească are un eveniment știinţific de referinţă – congresul naţional. Nu putem vorbi de diferenţe, ci de o îmbunătăţire continuă pe care trebuie să o imprimăm mereu manifestărilor noastre știinţifice, astfel încât să oferim de fiecare dată o nouă experienţă participanţilor – o experienţă mai bună de fiecare dată, care să îi ducă prin știinţă și cunoaștere la dezvoltare profesională.

Care sunt problemele cu care se confruntă Societatea Română de Diabet?

Nu putem vorbi de probleme ale SRDNBM. Putem vorbi, însă, de provocări la care trebuie să răspundem. Una dintre ele este numărul mare de persoane cu diabet zaharat, numărul mare de persoane cu prediabet și un număr mai mic de specialiști raportat la necesităţile actuale ale problematicii diabetului. Avem tratamente noi. Trebuie, însă, îmbunătăţită abordarea problematicii acestei afecţiuni. Diabetologul trebuie să fie în centrul îngrijirii acordate persoanei cu diabet zaharat, dar trebuie să existe și o echipă multidisciplinară, astfel încât să îmbunătăţim continuu calitatea vieţii persoanelor cu diabet zaharat.

Există un program de prevenţie a diabetului zaharat pentru pacienţii din România?

Există la Parlament un proiect de lege de Prevenţie a Diabetului Zaharat la elaborarea căruia a participat și SRDNBM. În același timp, SRDNBM face eforturi pentru implementarea unui astfel de program. An de an, una dintre manifestările noastre de tradiţie este campania ”Controlează-ţi diabetul”, prin care aducem atenţia asupra problematicii diabetului zaharat, importanţa depistării precoce, a prevenţiei și concentrăm mesajele inclusiv pentru implicarea autorităţilor în aspecte ce ţin de diabet.

Ce ne puteţi spune despre apariţia dia-betului zaharat de la vârste așa fra-gede?

Sunt numeroase cercetări care se fac pe acest subiect, care atrag atenţia asupra unei serii de factori, de la cei genetici la aspecte ce ţin de stilul de viaţă.

Cert este că diabetul zaharat de tip 2 se instalează la vârste tot mai tinere și că acest fenomen trebuie privit cu îngrijorare atât la nivelul societăţii în ansamblu, cât și la nivelul specialiștilor, cauza principală reprezentând-o un stil de viaţă nesănătos.

În aprilie 2019 a fost lansat Forumul Român de Diabet. Cu ce ajută acest forum peroanele bolnave de diabet?

Orice acţiune în care discutăm – factorii decidenţi, profesioniștii, reprezentanţi pacienţilor –  despre diabet consider că este un plus adus problematicii. Încercăm să identificăm problemele din domeniu și, împreună, să găsim soluţii, astfel încât persoana cu diabet zaharat să beneficieze de o îngrijire cât mai eficientă.

Cât este de importantă depistarea precoce a diabetului zaharat?

Este fundamental ca diabetul zaharat să fie descoperit în stadii cât mai incipiente. Astfel pacientul va beneficia de un tratament adecvat, precoce și consider că astfel se pot întârzia sau chiar preveni complicaţiile.

În încheiere vă rugăm să transmiteţi un mesaj colegilor dumneavoastră.

Dragii mei colegi diabetologi, vă aștept la Congresul Societăţii Române de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice, într-un număr cât mai mare. Este evenimentul nostru, este manifestarea de referinţă a diabetologiei românești, un Congres în care vor fi transmise informaţii știinţifice de ultimă oră, la care își vor împărtăși cunoștinţele speakeri naţionali și internaţionali de renume, profesioniști cu o bogată experienţă clinică și didactică în domeniul nostru și care va avea și o componentă practică importantă, de exemplu prin sesiuni destinate creșterii cunoștinţelor cu privire la utilizarea pompelor de insulină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst