• banner catena
 • Prevenţia cancerului cervical

  Autor:

  Dr. Bogdan Ionescu,

  medic specialist oncolog Medisprof

   

   

   

  Cervixul sau colul uterin este porţiunea cea mai joasă și mai îngustă a uterului care face legătura între uter și vagin. Cancerul cervical sau cancerul de col uterin este o boală în care celulele normale se transformă în celule canceroase. Cancerul de col uterin se dezvoltă progresiv. Înainte de apariţia cancerului, celulele colului cervical se transformă și devin celule anormale ale ţesutului cervical. Mai târziu, celulele neoplazice se multiplică și se răspândesc în profunzimea colului, până invadează ţesutul din jur și astfel are loc răspândirea cancerului.

  Cauzele cancerului cervical. Infecţia cu HPV (Virusul Papiloma Uman) este cea mai frecventă cauză de cancer cervical. Este important de știut că nu toate femeile cu infecţie HPV vor dezvolta cancer cervical. Alte cauze posibile sunt: ·Êfumatul; ·Êprimul contact sexual la o vârstă fragedă; ·Ênumărul mare de sarcini; ·Êmultiplii parteneri sexuali, crescând riscul infecţiei cu HPV; ·Êcontraceptivele orale; ·Êsistemul imunitar slăbit.

  Simptomele cancerului cervical. Cele mai întâlnite simptome în cancerul de col uterin (cervical) sunt: sângerări vaginale, scurgeri vaginale neobișnuite, dureri pelvine și dureri în timpul actului sexual.

  Diagnosticul cancerului cervical. Investigaţiile pentru detectarea cancerului cervical sau de col uterin sunt: Testul Papanicolau se recomandă a fi făcut de un medic ginecolog, o dată pe an. Testul constă în raclarea celulelor de pe suprafaţa colului cervical și a vaginului. Celulele sunt apoi studiate la microscop pentru a vedea dacă sunt modificate. Colposcopia este o metodă prin care se vizualizează interiorul vaginului și cervixului pentru zonele modificate. Colposcopul ajunge în cervix prin vagin. Prin această metodă se pot preleva mostre de ţesut pentru biopsie. Chiuretajul endocervical este o metodă prin care se prelevează celule sau ţesut din regiunea cervicală cu ajutorul unei chiurete. Biopsia se realizează dacă se găsesc celule modificate în testul Papanicolau. Se prelevează o bucată de ţesut din cervix și se studiază la microscop de către un medic anatomopatolog pentru semne de cancer. Examenul pelvin prin care se examinează vaginul, cervixul, uterul, ovarele și rectul.

  Stadializarea cancerului. Cancerul de col uterin are următoarele stadii: Stadiul 0 – când celulele canceroase se găsesc numai în primul strat de celule al cervixului și nu au invadat straturile profunde. Mai poartă numele de carcinom în situ. Stadiul I – divizat în două stadii IA și IB, în funcţie de cantitatea de ţesut tumoral: · IA – doar o mică parte de ţesut tumoral se găsește la nivelul cervixului și se observă la microscop. Tumora nu invadează ţesutul în adâncime mai mult de 5 mm și în întindere mai mult de 7 mm. • IB – cancerul este localizat, poate fi văzut numai la microscop, este mai adânc de 5 mm și este mai răspândit de 7 mm sau se poate observa și fără microscop și poate fi mai mare de 4 cm. Stadiul II – stadiu în care tumora s-a răspândit dincolo de col dar nu și în pelvis.• IIA – cancerul se răspândește dincolo de cervix până în cele două treimi superioare ale vaginului, dar nu și în ţesuturile din jurul uterului. • IIB – cancerul se răspândește dincolo de cervix până în cele două treimi superioare ale vaginului și în ţesuturile din jurul uterului. Stadiul III – cancerul invadează treimea inferioară a vaginului și poate invada peretele pelvisului și nodulii limfatici din apropiere. • IIIA – tumora a invadat treimea inferioară a vaginului, dar nu și peretele pelvin. • IIIB – celulele canceroase s-au răspândit în peretele pelvin și/sau formaţiunea canceroasă s-a mărit, astfel încât blochează ureterele. Nodulii limfatici din pelvis pot fi afectaţi. Stadiul IV – cancerul invadează vezica urinară, rectul sau alte părţi ale corpului. • IVA – cancerul este răspândit la vezica urinară, peretele rectal sau la nodulii limfatici din pelvis. • IVB – cancerul s-a răspândit dincolo de pelvis și nodulii limfatici pelvieni, la alte părţi ale organismului ca abdomenul, ficatul, tractul intestinal sau plămâni.

  Tratamentul cancerului cervical. Alegerea celui mai adecvat tratament pentru cancer este o decizie care implică, de obicei, pacientul, familia și echipa de medici care participă la tratament. Se folosesc trei tipuri de tratament standard. Tratamentul chirurgical prin îndepărtarea chirurgicală a cancerului este uneori curativ. Principalele proceduri chirurgicale care se practică sunt: Histerectomia totală este o metodă chirurgicală care constă în scoaterea uterului, inclusiv a cervixului. Dacă uterul și cervixul se scot prin vagin, metoda se numește histerectomie vaginală. Dacă uterul și cervixul sunt scoase printr-o incizie abdominală, operaţia se numește histerectomie abdominală. Dacă cervixul și uterul sunt scoase printr-o incizie mică în peretele abdominal folosind un laparoscop, operaţia se numește histerectomie laparoscopică completă. Histerectomia radicală este o metodă chirurgicală pentru îndepărtarea uterului, cervixului și a unei porţiuni din vagin. Ovarele, trompele Fallope sau nodulii limfatici vecini pot fi, de asemenea, scoase. Exenteraţia pelvică este o metodă chirurgicală pentru scoaterea colonului inferior, rectului și a vezicii urinare. La femei se scot și cervixul, vaginul, ovarele și nodulii limfatici vecini. Se fac deschideri artificiale pentru eliminarea urinei și a scaunului. Radioterapia este un tratament oncologic ce folosește raze X cu energie mare sau alte tipuri de raze pentru a distruge celulele tumorale. Există două tipuri de radioterapii. Radioterapia externă utilizează un aparat ce trimite radiaţii către cancer. Radioterapia internă utilizează o substanţă radioactivă conţinută în ace, seminţe iradiante, fire sau catetere, care se plasează direct în sau lângă cancer. Chimioterapia este o metodă de tratament a cancerului care folosește substanţe farmaceutice pentru a opri creșterea celulelor canceroase prin distrugerea lor sau oprirea diviziunii. Felul administrării chimioterapiei depinde de tipul și stadiul cancerului de tratat.

  Related Posts