• banner catena
 • Sanatatea, o prioritate in programele partidelor politice

  Cresterea finantarii, definirea circuitului pacientului si introducerea digitalizarii, crearea unui fond de inovatie, accesul la medicamente, crearea unei strategii de preventie si a unor planuri nationale privind boli prioritare, precum cancerul sunt cele mai importante teme discutate de factorii de decizie si partidele politice, in cadrul unei dezbateri dedicate planurilor de sanatate pentru urmatorii patru ani. 

  Coalitia “Votez pentru Sanatate” a organizat astazi dezbaterea DE CE AVEM NEVOIE DE UN PARTENERIAT STRATEGIC PENTRU SANATATE, un eveniment care a avut ca obiectiv  o discutie reala si constructiva despre prioritizarea sanatatii si despre solutiile de care au nevoie pacientii romani. Printre participanti s-au aflat medici, pacienti, factori de decizie si reprezentantii celor mai importante partide politice, care si-au prezentat prioritatile in domeniul Sanatatii.

  Sanatatea este un drept fundamental al nostru ca cetateni si pacienti, de aceea, mai ales in contextul actual, Sanatatea nu trebuie sa aiba culoare politica si trebuie sa ocupe un loc prioritar in agenda partidelor politice si in programele de guvernare, spun reprezentantii campaniei “Votez pentru Sanatate”.

  „In urmatorii patru ani, avem nevoie de o reforma majora a sistemului de sanatate, inclusiv in privinta legislatiei. Pandemia a creat o presiune fantastica pe sistemul de sanatate, focusul s-a mutat asupra pandemiei si, din nefericire, pacientii cronici au fost uitati”, a declarat Rozalina Lapadatu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune si ambasador al campaniei.

  “A fost nevoie sa vina o pandemie peste noi ca sa punem in balanta serios de ce e important sa avem un sistem de sanatate bine finantat si unde profesionistii sunt foarte importanti. Credem ca este nevoie de o schimbare totala, incepand cu programele de preventie si programele de diagnosticare precoce, inclusiv cele de vaccinare”, a adaugat Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice si ambasador al campaniei.

  Din perspectiva medicului neurolog Dr. Ioana Mindruta, practicarea actului medical depinde de sistemul medical, de aparatura. “Ca medic, as vrea sa ma gandesc mai mult la pacientii mei, decat la lucrurile administrative, decat la aparatura sau la lipsa medicamentelor”, a spus aceasta.

  Printre temele de interes discutate s-au aflat finantarea, pentru ca sanatatea sa fie o prioritate reala, o investitie pe termen lung pentru toti romanii, masuri pentru abordarea sanatatii in toate etapele: preventie, diagnostic, acces la tratamente si vaccinuri si includerea inovatiei in sistemul de sanatate.

  “Cresterea finantarii Sanatatii este prioritatea zero. Absolut toate categoriile de cheltuieli din Sanatate sunt subfinantate. Fara a aduce fonduri in plus in sanatate, nu vom reusi”, a declarat Dragos Garofil, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii. Legat de programele prioritare pe termen scurt, Garofil a trecut in revista programul national de vaccinare impotriva COVID-19 si reformarea infrastructurii intraspitaliceasca.

  „Anul acesta a fost modificata formula taxei claw-back, care afecta accesul la medicamente, a generat disparitia a numeroase medicamente. Tot anul acesta, au fost introduse noi molecule in lista celor rambursate si urmeaza chiar in aceasta saptamana sa introducem noi molecule. Bugetul alocat medicamentelor a crescut anul acesta foarte mult. Cred ca solutia pe mai departe este de a incheia cat mai multe contracte cost-volum, cost-volum-rezultat pentru noile molecule care vor veni. O alta masura este crearea unui fond separat de inovatie, prin care pacientii romani sa poata beneficia rapid de medicamente inovative”, a mai spus Dragos Garofil.

  Si presedintele CNAS, Adela Cojan, a amintit printre masuri cresterea fondurilor alocate sanatatii, introducerea unor noi medicamente si circuitul rapid de acces al pacientilor la medicul de familie si la ingrijire medicala.

  “Ca prioritate a PSD pe termen scurt este combaterea pandemiei de COVID-19, vedem un acces neingradit la testare, cu mai multe solutii de deducere fiscala a costurilor testelor efectuate de angajatori, astfel incat economia Romaniei sa functioneze, cresterea capacitatii de raspuns a sistemului de sanatate, protejarea personalului medical si campania prin care sa recastigam increderea populatiei”, a declarat reprezentantul PSD, deputatul Florin Buicu. Acesta a amintit si sprijinirea productiei de medicamente in Romania, inclusiv din partea companiilor straine.

  “Spun un DA hotarat pentru un pact pentru sanatate. Avem posibilitatea de a ajusta sistemul de finantare si de a ne angaja ca indiferent cine este la guvernare va pune in practica pasii de urmat”, a spus si senatorul UDMR László Attila. Acesta a vorbit si despre nevoia de date din sistem, subliniand ca pacientul roman nu are acces la 41% din inovatiile la care alti cetateni europeni au acces.

  Claudiu Nasui, deputat USR PLUS a vorbit despre schimbari majore in sistem, pe care le propune partidul sau. “Digitalizarea e o politica ce trebuie sa survina intr-un sistem sanatos. Statul roman este extrem de nedigitalizat. Propunem o reforma pe doua paliere: palierul in care ne ocupam de stat si de spitale de stat, inclusiv prin atragerea fondurilor europene. Pe un alt palier este o problema sistemica – monopolul CNAS”, a spus acesta, amintind de solutiile privind introducerea unor asigurari private de sanatate.

  Pro Romania propune un program de testare COVID-19 a tururor romanilor, costul testelor fiind acoperit de stat,  fie ca acestea se vor face la stat sau privat, a declarat Veaceslav Saramet, candidat PRO Romania la Senat. “Este nevoie de deschiderea spitalelor nu doar pentru bolnavii de COVID-19. Vom face acest lucru in paralel cu digitalizarea sistemului. Medicii de familie ne pot confirma ca e nevoie de consultatii la distanta, de telemedicina care trebuie aplicata cat mai repede”, a mai spus Saramet.

  Si reprezentantul PMP, deputatul Petru Movila, a mentionat ca sistemul de sanatate trebuie vazut ca un intreg, care porneste de la medicina primara si merge pana la cercetare si inovare.

  Printre masurile prioritare amintite de participanti, se afla cresterea finantarii, definirea circuitului pacientului si introducerea digitalizarii, crearea unui fond de inovatie, accesul la medicamente, crearea unei strategii de preventie si a unor planuri nationale privind boli prioritare, precum cancerul.

  “Ideea parteneriatului strategic este una de o mare importanta, dar trebuie sa ne asiguram ca includem aici doi actori foarte importanti: mediul privat si mediul non-profit. Eu cred ca stiinta e cea care ne va scoate din pandemie, astfel incat sa putem sa aducem stiinta si inovatia mai departe in sistem”, a declarat Marius Geanta, presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina.

  Este sanatatea o prioritate?

  Protejarea locurilor de munca, desfasurarea scolii in siguranta si implementarea masurilor impotriva raspandirii infectiilor cu noul coronavirus ar trebui sa fie prioritatile Guvernului in acest moment, in opinia romanilor, arata “Barometrul de Sanatate Publica (Octombrie 2020)”, ce evalueaza perceptia romanilor cu privire la sanatatea lor si la sistemul de sanatate, in perioada pandemiei de COVID-19, realizat de Centrul de Cercetari Sociologice Larics (CCSL) si Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale (ISPRI), sub egida Sectiei de Stiinte Medicale a Academiei Romane, in parteneriat cu Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

  Si un studiu realizat de de ISRA Center (membru al Coalitiei Votez pentru Sanatate), in luna octombrie 2019 arata ca 99% dintre romanii din mediul urban cred ca sanatatea ar trebui sa fie o prioritate pentru Guvern si autoritati[1], iar 86% considera ca standardele europene de tratament sunt inaccesibile in Romania.

  Conform raportului Comisiei Europene asupra sistemului de sanatate din Romania, State of Health in the European Union 2019, Romania Country profile, Romania se situeaza pe un neonorabil loc fruntas in ceea ce priveste mortalitatea din cauze prevenibile (locul 4) si tratabile (locul 1) printre statele membre UE. Si in privinta accesului la medicamente de ultima generatie, Romania se afla la coada clasamentului in Europa.

  Studiul  Patients W.A.I.T Indicator Survey 2019 (IQVIA), realizat pentru Federatia Europeana a Industriei şi Asociatiilor Farmaceutice (EFPIA) si lansat in mai 2020, arata ca din 172 de medicamente inovatoare aprobate de Agentia Europeana a Medicamentului in perioada 2015-2018, doar 36  (1 din 5) au fost introduse pe lista celor compensate si gratuite din Romania pana la 15 martie 2020. Germania  a introdus la compensare 147 de medicamente, Italia 124, Slovenia 77, Ungaria 59, iar Bulgaria 56. Timpul de la aprobarea de punere pe piata data de Agentia Europeana a Medicamentului pana la accesul unui nou medicament pe piata din Romania in sistem de compensare este de aproximativ 27 de luni (812 zile), in timp ce alti europeni au acces imediat sau in cateva luni (Germania 127 de zile, Italia 436, Bulgaria 687).

  Despre Votez pentru Sanatate

  Votez pentru Sanatate este o campanie de informare si implicare publica, lansata in octombrie 2016, la initiativa Coalitiei „Votez pentru Sanatate”, care isi propune sa faca din sanatate o prioritate pe agenda publica si sa genereze o schimbare concreta in sistemul de sanatate.

  Peste 20 de entitati si institutii s-au alaturat pana in prezent Coalitiei: asociatii profesionale, societati medicale, asociatii de pacienti, companii private, experti in diverse domenii, lista entitatilor care vor sa se alature fiind deschisa pe toata perioada campaniei.

  Cei 19 milioane de romani, de fapt apartinatori, viitori, fosti sau actuali pacienti, se pot alatura campaniei, votand pe site-ul www.votezpentrusanatate.ro. Cu cat mai multi romani voteaza pentru sanatate, cu atat sunt sanse mai mari ca Sanatatea, cel mai important pacient al Romaniei, sa se transforme dintr-un pacient cronic intr-unul vindecat.

  Afla mai multe de pe site-ul si pagina de Facebook ale campaniei:

  www.votezpentrusanatate.ro

  https://www.facebook.com/VotezpentruSanatate

  [1] Conform studiului realizat de ISRA pentru Coalitia „Votez pentru sanatate”

  Related Posts