• banner catena
 • Un nou punct de vedere în tratamentul stresului oxidativ al creierului

  Dr. Sorin Godeanu
  Laboratoarele Elidor

  Creierul este un mare consumator de oxigen (aprox. 20% în repaus). În acelaşi timp creierul este supus unui stres oxidativ care induce distrugeri celulare prin radicalii liberi.

  Procesul distructiv se accentuează cu vârsta datorită apărării antioxidative diminuate ca şi amplificarii disfuncţiilor microcondriale.

  Radicalii liberi produc peroxidare lipidică cu alterarea permeabilităţii membranei celulare.

  Celulele îmbătrânite supuse unui stres oxidativ excesiv cu deficit de enzimă antioxidantă produc un pigment, lipofuscina, considerat un deseu metabolic. Lipofuscina este legată de membrana celulară, nu se degradează şi nu se elimină din celulă dar poate fi diminuată prin diviziune celulară. Se localizează preponderent în anumite zone ale creierului şi este un produs final al oxidării lipidice fiind markerul principal al vulnerabilităţii creierului la stresul oxidativ şi îmbătrânire.

  S-au identificat neuroprotectori pentru a limita procesul neurodistructiv al sistemului nervos şi pentru a menţine un nivel funcţional al neurotransmiţătorilor.

  Îmbătrânirea produce declin cognitiv, afectare colinergică şi deficit monoaminergic (scădere noradrenalinei şi a dopaminei).

  Supus unui stres susţinut oxidativ creierul suferă modificări degenerative grave, ca boala Alzheimer.

  Neuroprotecţia devine un factor esenţial pentru scăderea vitezei de îmbătrânire şi împotriva largului spectru de boli degenerative (Alzheimer).

  Cătina dispune de un echipament antioxidativ impresionant. Administrarea cătinei poate fi profilactică sau curativă, amândouă fiind eficiente.

  Pot beneficia de tratament categorii populaţionale expuse unui risc dislipidemic cât şi pacienţii cu boli neurodegenerative.

  Enumerăm pe scurt câţiva antioxidanţi din cătină: acid ascorbic, tocoferoli, carotenoizi, flavonoizi, izoramnetina, kaempferol, catehine, proantocianidine. Prezenţa acestora dezactivează potenţialul destructiv al radicalilor liberi.

  În condiţii de ischemie cerebrală agresiunea oxidativă se exacerbează în progresie geometrică ceea ce necesită prezenţa de substanţe antioxidative. Studii multicentrice au dovedit că administrarea de cătină în mod susţinut menţine nivelul de neurotransmiţători la un nivel functional apropiat de normal SI IN ACELASI TIMP SCADE CANTITATEA DE LIPOFUSCINA INTRACELULAR.

  TRATAMENTUL CLASIC CU VASODILATATOARE CEREBRALE ESTE DEPĂŞIT ÎN MOMENTUL ACTUAL PRIN SIMPLUL FAPT CĂ SE NEGLIJEAZĂ EXACT FACTORUL CEL MAI PERICULOS, STRESUL OXIDATIV.

  În această situaţie se impune o terapie combinată între un vasodilatator cerebral cu un antioxidativ şi în acelaşi timp un protector de endoteliu vascular.

  neurofortegeroerg_40Neuroforte şi Geroerg sunt produse Elidor concepute cu peste 10 ani în urmă care conţin cătină şi care au fost administrate în ischemii cerebrale şi neurotraume. Creierul, cu citoarhitectonica organică extrem de complexă, este supus vulnerabilităţii oxidative permanente nu numai prin procesul de îmbătrânire oxidativă ci şi prin agresiuni fizice curente, neurotraume. Administrarea de Neuroforte (Elidor) limitează agresiunea oxidativă cu atât mai mult cu cât este administrat mai precoce. El se administrează cu alţi agenţi farmacologici activi aşa cum am menţionat mai sus în doze de 2-4 cpr./zi.
  Geroerg (Elidor) se administrează la persoane de peste 50 de ani cu potenţional neurologic evolutiv (pacienţi trataţi vasculari, AVC-uri ischemice în antecedente, boli degenerative).

  Doza de aministrare este de 2-4 cpr/zi. Asocierea cu Ursomax, protector de endoteliu vascular şi fluidifiant sanguin, creşte eficienţa terapeutică în măsura în care pacientul beneficiză de o dietă corespunzătoare.

  Experienţa noastră în practica neurochirurgicală curentă ne-a dovedit că asocierea Neuroforte (Elidor) cu Ursomax (Elidor) este eficientă în forme medii şi grave de ischemie cerebrală ca şi în neurotraume, când agresiunea oxidativă este maximă.

  Asocierea în algoritmul dinamic al tratamentului intensiv al produselor Neuroforte (Elidor) şi Ursomax (Elidor) au oferit rezultate clinice deosebite.

  Related Posts